Ezber bozan bilgiler : zehirlenince yoğurt yenmezmiş..

Son güncelleme: 23.02.2009 14:10


  • Acil vakalarda yanıkların üzerine macun sürme, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenenlere yoğurt yedirme ve yılan sokmasında kanı emerek dışarı atma gibi yöntemlerin yanlış olduğu bildirildi.

    Halk arasında bilinen tedavi yöntemlerinin yanlışlığına dikkat çeken acil servis doktoru Nur Şentürk, halk arasında uygulanan acil müdahale yöntemlerinin hiçbir anlamının olmadığını ve ciddi olumsuzluklara neden olabileceğini söyledi.

    Dr. Nur Şentürk, yaralanma ya da tıbbi acil vakalarda hastanın sağlığının, yakınında bulunanların çabuk karar vermesine ve yapılacak uygun ilk yardıma bağlı olduğunu kaydetti.

    Bu nedenle, acil durumlarda hastaya yapılacak ilk müdahalenin büyük önem taşıdığını ifade eden Şentürk, "Acil müdahale, bilinçli şekilde hatasız olarak yapılmalıdır. Hastanın hayatta kalması ya da onda kalıcı bir iz bırakmaması için yapılacak ilk müdahale çok önemlidir. Bilimde ulaşılan son noktada, daha önce sıkça uyguladığımız acil müdahale yöntemlerinin hiçbir anlamının olmadığı ve ciddi olumsuzluklara neden olabileceği ortaya çıktı. Örneğin bıçaklama, yüksekten düşme gibi durumlarda önceleri hasta doğrudan ameliyata alınarak vücudun içinde biriken kan alınıyordu. Ameliyat da hasta için estetik kaygılara neden oluyordu.

    Ancak bu çok gereksiz bir müdahaledir. Çünkü vücut, kendi savunma mekanizmasıyla bu kanı zaman içinde dışarı atabiliyor. Aynı şekilde herhangi bir yangında yanıkların oluştuğu yere diş macunu sürülüyordu. Ancak bu da çok yanlış bir uygulamadır. Çünkü yanan bölgenin enfeksiyon riski yoktur. Sürülen diş macunu, enfeksiyon riskini artıracağı gibi oksijenle temasını keserek yaranın kapanmasını engelleyebilir" dedi.

    "ZEHİRLENENLERE YOĞURT YEDİRMEYİN"
    Acil hastalara yapılan yanlış müdahalelerden birinin de soba gazından zehirlenenlere yoğurt verilmesi olduğunu anlatan Nur Şentürk, verilen yoğurdun kusmaya neden olarak atıkların akciğere kaçmasına neden olduğunu, bunun yerine hastanın açık havaya çıkarılarak oksijen almasının sağlanması gerektiğini dile getirdi.

    Dr. Şentürk, deterjan ve benzeri maddelerin yutulması sonucu yaşanan zehirlenmelerde de hastaya azar azar su verilmesi gerektiğini belirterek, "İlk müdahaleyi yapan kişinin ağzında enfeksiyona zemin hazırlayan yarası olabilir ya da ağzı temiz olmayabilir. Bu nedenle, zararlı hayvanın zehrinin karıştığı kanı emerken, enfeksiyon kapan yara bölgesinin kapanması güçleşebilir. Bu gibi durumlarda, yılanın soktuğu bölge sıkıştırılarak zehrin dışarı akması sağlanabilir. Daha sonra da hastanede zehre karşı kullanılan ilaçlarla gereken müdahale yapılır" diye konuştu.
#26.01.2009 12:45 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Bunu daha öncede duymustum, Birsey yedirip içirmek yerine temiz havaya çikarmak daha dogruymus
#02.02.2009 12:40 0 0 0
  • Kaloriferlerini kömürle yakan kalorifercilere,yoğurt parası veriliyor ki,zehirlenmeleri önlensin.Bu uygulama yanlış mı yani?
#14.02.2009 11:21 0 0 0
  • yanlış diyor
#16.02.2009 07:16 0 0 0
  • yanlışmış
#23.02.2009 14:10 0 0 0