Kayısının kanseri, karaciğer yetmezliğini ve kalp krizini önlediği belirtildi.


İnönü Üniversitesinde yapılan araştırma, kayısının kanseri, karaciğer yetmezliğini ve kalp krizini önlediğini, alkolün olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığı ortaya çıkardı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Sitoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Otlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Feral Öztürk'le birlikte Malatya Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Malatya Valiliğinin iş birliğiyle araştırma yaptıklarını söyledi. 4 yıl önce başlattıkları araştırmanın kayısı için ilk olduğuna dikkati çeken Otlu, araştırmanın sonuçlarının kayısı ihracatına olumlu etkide bulunacağını, ihracat gelirini yıllık 200 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkaracağını umduklarını ifade etti.

Sindirim sistemi kanserlerinde önleyici etki

Sindirim sistemi kanserlerinde kayısının çok önemli önleyici etkisi olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Otlu, “Deney hayvanlarına kayısı yedirdik. Kanser ilacı verdik. Kayısı ile beslenen grubunun diğer gruplara göre daha az zarar gördüğünü gözlemledik. Bu araştırmamız ABD'de önemli bir bilimsel dergide İngilizce yayınlandı” dedi. Karaciğer hastalıklarında kayısının olası etkileriyle ilgili de deney yaptıklarını belirten Otlu, “Karaciğer hastalıklarında da kayısının çok önemli faydası olduğunu gözlemledik. Karaciğer yağlanmasını önlüyor” diye konuştu.

Kalbe ve böbreklere yararlı

Kayısının kalbe ve böbreklere de yararlı olduğunu tespit ettiklerini bildiren Prof. Dr. Otlu, deney hayvanlarından kayısı yiyenlerin daha dayanıklı olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Kayısının alkolün zararlarına etkilerini de araştırdıklarını ifade eden Otlu, “Deney hayvanlarına alkol verdik. Bunun sonuçlarına baktık. Kayısıyla beslenenlerde üreme işlemlerinin alkolden dolayı zarar görmediğini gözlemledik” dedi. Otlu, kayısının yararlarına ilişkin 4 araştırma daha sürdürdüklerini kaydetti. Prof. Dr. Otlu, kayısı ihracatı yapan şirketlerin kayısının bilimsel yararlarıyla ilgili araştırmalar için kaynak ayırmasını istedi.

Kaynak: ivillage

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 418
favori
like
share
Heavenguard Tarih: 17.02.2009 23:43
Paylaşım için sağolasın
eyLem_güzeLi Tarih: 01.02.2009 21:17
tsk ederim sağol.. :3:
SU-PERISI Tarih: 01.02.2009 21:13
Kayısı çok faydalı bir meyve ayrıca kas ve sinir sistemini güçlendirir. Cilt, göz ve bağışıklık sistemine fayda sağlar. Kemik gelişimini artırır. Kansızlığa iyi gelir.
Hakan Tarih: 31.01.2009 16:32
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Yemeklerden sonra yenildiği zaman sindirime yardımcı olan yaş kayısı biraz fazla alınınca ishala yol açar.

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Bu yanıyla kayısı kabızlığa karşı önemli bir ilaç görevi yapar. Güneşte kurutulmuş aşı kayısı (kabuk) süt ile kaynatılarak yatarken içilirse, çoğu zaman, kesin sonuç alınır.

[FONT=Times New Roman, Times, serif]Güzel bir cilt ve saça olumlu faydası vardır. Cilt güzelliği için birebirdir. Yanınızda kayısı bulundurun, çünkü böylece açlıktan kan şekeriniz düştüğünde kayısı yersiniz. Kanserin önlenmesine yardım eder.
KaRaKıZ Tarih: 31.01.2009 14:51
ben sewmem :6: saol ablişim
nis_2 Tarih: 31.01.2009 14:19
kimsee kanser olmasınnn
Şayeste Tarih: 31.01.2009 12:49
Teşekkürler..
Kuru kaysıyı çok sevrim demek ki ben kanser olmıycam bi süre daha