Mevsim Sebzeleriyle Yeşil Soslu Dil Balığı

Son güncelleme: 12.02.2009 18:02
  • Malzemeler:

    4 kişilik
    Sebzeler ve dil balığı:
    Karnıbahar: küçük boy 1 adet
    Brokoli: Küçük boy 1 adet
    Bebe domates: 4 adet
    Dil Balığı: 4 adet ortaboy. Balıkçıda temizletip 4 parça etini fileto şeklinde ayırtalım (toplam 16 parça).
    Sos için:
    Maydonoz: ¼ demet
    Dereotu: ¼ demet
    Nane: ¼ demet
    Sarmısak: 4-5 iri diş
    Kuru soğan: küçük bir arpacık soğan kadar
    Şeker: 1 çay kaşığı
    Tuz: yeterince (fazla kaçırmayalım)
    Karabiber: ½ çay kaşığı
    Zeytinyağı: 2 çay bardağı
    Limon: 2 çay kaşığı
    Sos İçin:
    Zeytinyağımızı bir kaba boşaltalım ve limon suyunu ekleyerek karıştıralım. Maydanoz, dereotu ve taze naneyi asla mixer kullanmadan ince ince doğrayalım. Sarmısak ve soğanı da bıçakla ince ince doğradıktan sonra hepsini zeytinyağına ilave edip karıştıralım. Ardından şeker, tuz ve karabiberi de ekleyip tekrar iyice karıştıralım, eh sosumuz artık hazır, ne kadar izmir'li oldu sos değil mi?
    Sebzeler:
    Karnıbahar, brokoli ve bebe domatesleri, Karnıbahar ve brokoliyi köklerini alıp küçük parçalara ayırıp yıkadıktan sonra varsa buhar tencermize koyup buharda haşlıyoruz. Ben çok pişmesinden hoşlanmıyorum, bu bakımdan yumuşamadan ve rengini kaybetmeden sebzeleri tencereden alıyorum. Ayrıca karnıbahar ve brokoli yerine kabak, cibez, radika v.b. çeşitli otlarla da bu yemeği denedim çok iyi sonuç veriyor.
    Balık:
    Balığımızıda çok az zeytinyağında az tuz ile gezdirdikten sonra varsa lava taşı ızgaramızda yoksa çizgili tavada suyunu kaybetmeden pişirelim
    Servis:
    Sıra tabağımızda; Önce sebzelerimizi yerleştiriyoruz, daha sonra balığımızı, üzerine de sosumuzu döküyoruz. Arzu eden üzerine taze karabiber çekebilir.
    Bazı Püf Noktalar:
    Ø Balığı pişirirken çizgili bir tava tercih etmemin nedeni şudur. Balığı hafif yağladıktan sonra tavaya koyduğumuzda tavamız eğer çizgili değil ve hatta çizgileri yüksek değil ise balığın tavaya temas eden yüzeyleri çok fazla olur ve doğal olarak tava ve balık arasında yağ olduğu için önemli ölçüde kızarmış olur. Eğer çizgili tava kullanırsak balığın tavaya temas eden yüzeyi daha az olacağından balığın kızarma olasılığı azalır.
    Ø Sevenler sosu döktükten sonra tane karabiber çekebilirler ancak dikkat edilmesi gerekir. Dil balığı lezzet olarak çok baskın olmadığı için karabiberin miktarını çok iyi ayarlamalıyız. Ben kullanmıyorum, yani sostkiyle yetiniyorum.
    Ø Aynı nedenden dolayı zeytinyağımız 1 asidin altında, sızma olmalı, zira balığın ve sosun lezzetine baskın çıkar.
    Ø Dil balığı çok narin olduğundan çabuk pişer bu bakımdan ateşimizi ve pişirme süremizi iyi ayarlayalım.
    Ø Arzu edenlar sosun içine biraz da çam fıstığı kavurması koyabilirler. Çok hoş oluyor ama biraz yağ oranı artar doğal olarak.
    Afiyet olsun
    Sevgi ve lezzetle kalın
#04.02.2009 10:53 0 0 0
  • elerine sağlık
#04.02.2009 12:05 0 0 0
  • rica ederim kardeşim
#04.02.2009 12:25 0 0 0
  • paylaşımlarınız için teşekkürler.
#12.02.2009 18:02 0 0 0