Halk dilinde su kabağı olarak bilinen, bazı yörelerde yemeği yapılan bir sebze diyebiliriz. Bu arada yemeğide çok lezzetli olur. Yetişmesi tohumdan olgun bir su kabağı halini alması tam bir yıl sürer. İrili ve ufaklı olarak büyürler. En güzeli de boğumlu olarak büyüyendir ki bunun üzerinde motif çizmesi, delmesi, çalışması ayrı bir zevk verir.

Tamamen el işçiliği yapılmaktadır. Kuruduktan sonra içi boşaltılıp dış kısmı temizlenir.Üzerine modeller çizilerek yerine göre cam boncuk eklenerek bir aşaması bitiririr. Kabağın üzerine dış etkilerden korumak için vernik veya Gomalak cila atılırki bu onun ömrünü ikiye katlar. Daha sonra elektrik aksamı yapılır ve yine isteğe göre asma ve abajur veya ayaklı abajur olarak tasarlanır. İşçiliğe, üzerine konan boncuğa göre fiyatları değişir. Amerika ve Çinde de yapılan ismi gourd lamp, hyoutan lamp olarak geçen su kabağı işletmeciliği sadece üzeri boyanarak ve kabartma olarak yapılmakta ve bu ülkelerde geniş sektörlere hitap etmektedir.


Resimlerde gördüğünüz su kabağı lambası elektrik aksamı, iki metre kablo ve açma kapama anahtarı bir adet ampul ile teslim edilir. Ayrıca Üzüm deveği dediğimiz üzüm ağacındanda sallama gece lambası modeleri de vardır. Üzerine sevdiğiniz kişilerin (çocuğunuzun, eşinizin, arkadaşınızın) isimleride de yazılır.


Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3880
favori
like
share