evde ekmek nasıl yapılır - ekmek tarifleri - ekmekli tarifler
Öğünlerin vazgeçilmez eşlikçisi emektar sofralarımızın baş tacı ekmek.
Ekmeğinizi fırından almak yerine kendi ellerinizle siz hazırlayın.
Sütlü ekmek
KAÇ KİŞİLİK: 1 ekmek için
HAZIRLAMA SÜRESİ: 60 dk
PİŞME SÜRESİ: 30 dk
Malzemeler:
550 gr ekmek unu (Yoğururken 2-3 çorba kaşığı ilave gerekebilir)
12 gr taze maya
250 gr ılık su
20 gr tereyağı
10 gr tuz
100 ml süt
10 gr toz şeker
1 yumurtanın sarısı

Hazırlanışı:
*Maya ve şekeri bir kaseye alıp ılık suyun yarısı ile karıştırın. Köpükleşene kadar bekleyin. Un ve tuzu bir kapta harmanlayın. Küçük doğranmış tereyağı, mayalı su, süt, kalan su ve yumurtanın sarısını ekleyip karıştırın. Karışımı un serpilmiş tezgahın üzerine alıp yumuşak ve elastiki bir hamur elde edinceye kadar 15 dakika yoğurun.

*Hamuru top şeklinde toparlayıp yağlanmış, derin ve plastik kapaklı bir kabın içine alın. Kapağını kapatıp kabarması için 1-2 saat kadar dinlendirin.

*Dinlenmiş hamuru un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Tekrar yoğurup şekillendirin ve yağlanıp unlanmış dikdörtgen bir kabın içine alın. Üzerini nemli bir bezle örtüp 1.5 saat daha dinlendirin.

*Fırının en alt bölümüne ısıya dayanıklı boş bir kap yerleştirin. Hamur hazır olunca ekmeği 230 dereceli fırına yerleştirin. Alt bölümdeki kaba bir su bardağı kaynar suyu ekleyin. Yarım saat pişirin. Fırından çıkan ekmeği altı hava alacak şekilde 1 saat kadar bekletin. Dilimleyip servis yapın.


Etiketler:
Beğeniler: 1
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2397
favori
like
share
AYIŞIĞI Tarih: 20.03.2011 14:20
baharatlı ekmek


[COLOR="Sienna"]Baharatlı ekmek malzemeleri

500 g ekmek unu

250 ml su

50 ml sızma zeytinyağı

12 gr yaş maya yada 7 gr aktif kuru maya

Birer tutam pul biber

fesleğen

kekik

biberiye

[COLOR="Sienna"] Baharatlı ekmek hazırlanışı

Baharatı ,1 kahve fincanı zeytinyağında en az altı saat kadar bekletin.

Suyun yarısı ile mayayı bir kapta eritin.
Un,mayalı su, kalan su (125 ml)
ve zeytinyağında bekletilmiş baharatı ilave edin.
15 dakika kadar yoğurun. Hamuru top şeklinde toparlayıp folyoya sarın.
Oda ısısında 1.5 saat dinlendirin.

Dinlenmiş hamurun gazını almak için un
serpilmiş tezgahın üzerinde 12 dakika kadar tekrar yoğurun.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
Yağlanmış ve un serpilmiş fırın tepsisine yanyana dizin.
Üzerini nemli bir bezle örtüp bir saat kadar dinlendirin.

Fırının en alt bölümüne ısıya dayanıklı boş bir kap yerleştirin.
Hamur hazır olunca ekmeği 230 dereceli fırına yerleştirin.
Alt bölümdeki kaba bir bardak kaynar su ekleyin. Yarım saat pişirin.
Fırından çıkan ekmeği altı hava alacak şekilde 1 saat kadar bekletin.
PaylasiM-User Tarih: 08.02.2009 14:41
herkezin bilmesi gerek