Paraşüt

Son güncelleme: 09.06.2010 13:54
  • Paraşüt nasıl yapılır, yapımında neler kullanılır?

    noimage

    Paraşüt, bir nesnenin atmosfere açık bir ortamda havanın kaldırma kuvvetinden yararlanarak yavaşça inmesini sağlayan gereçtir. M.S. 810-887 yılları arasında yaşayan Arap mucit Abbas Kasım İbn Firnas'ın İspanya-Kordoba'da paraşüte benzer bir alet kullandığı tarihi kayıtlarda mevcuttur.Çin'de de paraşütün ilk örnekleri kullanılmıştır. Leonardo Da Vinci'nin paraşütle ilgili çizimleri mevcuttur. İtalya'da 1470'lerden kalan başka paraşüt çizimleri bulunduğu gibi, 1595 yılında İtalyan Fausto Veranzio tarafından yapılan çizimler Da Vinci'nin ötesindedir. Günümüzde kullanılana en çok benzeyen paraşüt, 1783 yılında Fransız Louis-Sébastien Lenormand tarafından keşfedilmiştir. 1797 yılında Andre Jacques Garner bir sıcak hava balonundan ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirmiştir.
    Paraşüt genelde askeri ve spor amaçlı kullanılmaktadır. İlk başlarda Asya İpeğinden yapılan paraşütler bu maddenin zor bulunması sebebi ile sonraları fabrika yapımı naylon maddelerle yapılmaya başlanmıştır.

    İlk paraşüt ne zaman yapıldı?

    Paraşüt ilk defa 1485 yılında, Leonardo da Vinci tarafından yapılan taslak çizimlerde yer aldı. Esas olarak ilk çizim ise, 1783 yılında Louis Sebastian Lenormand isimli bir Fransız tarafından yapıldı.
    1785 yılında bir Fransız tarafından, bir sıcak hava balonundan paraşüt tutturulmuş bir sepet içerisinde aşağıya bırakılan köpek, paraşütle atlayan (atlatılan) ilk canlı olarak biliniyor.
    Paraşütle atlayan ilk insan ise, 22 Ekim 1797 yılında Fransız Andre-Jacques Garnerin oldu. Boşlukta süzülmeye yönelik bu tutku, Garnerin ailesinin tamamında olduğu için, eşi Jeanne-Genevieve Labrosse de, 1799 yılında paraşütle atlayan ilk kadın olarak tarihe geçti. Paraşütle atlayan ikinci kadın ise, yine aynı aileden kuzen Elisa oldu.
    Bir uçaktan paraşütle atlayan ilkler ise, erkeklerde 1912 yılında Missouri semalarında Kaptan Berry ve kadınlarda da 1913 yılında Los Angeles üstünde atlayışını yapan Georgia Broadwick.
    Aşağıdaki çizimler ise, 1920 yılında patentleri alınan paraşüt dizaynları.

    noimage

#12.02.2009 10:49 0 0 0
  • of nasıl yapıcam bunu
#09.01.2010 17:45 0 0 0
  • Paraşüt


    Leonardo da Vinci'nin paraşütü
    Da Vinci'nin Çizimi (British Museum)
    22 Ekim 1797'te Paris'in Parc Monceau mevkiinde André-Jacques Garnerin tarafından gerçekleştirilen tarihin ilk paraşüt atlayışında kullanılan paraşüt, 1: Paraşütün üstü bölümü, 2: Hareket anındaki kapalı paraşüt 3: Balondan ayrıldığı andaki açık paraşütParaşüt, bir nesnenin atmosfere açık bir ortamda havanın kaldırma kuvvetinden yararlanarak yavaşça inmesini sağlayan gereçtir. M.S. 810-887 yılları arasında yaşayan Arap mucit Abbas Kasım İbn Firnas'ın İspanya-Kordoba'da paraşüte benzer bir alet kullandığı tarihi kayıtlarda mevcuttur. Çin'de de paraşütün ilk örnekleri kullanılmıştır. Leonardo Da Vinci'nin paraşütle ilgili çizimleri mevcuttur. İtalya'da 1470'lerden kalan başka paraşüt çizimleri bulunduğu gibi, 1595 yılında İtalyan Fausto Veranzio tarafından yapılan çizimler Da Vinci'nin ötesindedir. Günümüzde kullanılana en çok benzeyen paraşüt, 1783 yılında Fransız Louis-Sébastien Lenormand tarafından keşfedilmiştir. 1797 yılında Andre Jacques Garner bir sıcak hava balonundan ilk paraşüt atlayışını gerçekleştirmiştir


    noimage



    Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980'li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.

    Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur.

    Paraşütün sırt çantasına sığacak kadar küçülebilmesi ve ağırlığının az olması nedeniyle bazı dağcılar tarafından dağların zirvelerinden inmek için de kullanılır.

    Yamaç paraşütünü, belirli sağlık koşullarına uyan hemen herkes yapabilir. Birçok kulüp, dernek, kurs vb. kuruluşlar bu sporun eğitimini vermektedir. Türkiye'de bu sporun eğitimini veren yaklaşık 40 civarında da üniversite kulübü bulunmaktadır.

    Kullanılan malzemelerin ithal ve özel olması nedeniyle maliyeti oldukça yüksektir. Ancak yine de diğer havacılık sporlarıyla karşılaştırıldığında uçmanın en ucuz yolu olduğu görülür.

    Yamaç paraşütü genellikle "tehlikeli" olarak bilinse de, kurallarına uyulduğu ve ciddi bir eğitim alınarak yapıldığı takdirde "tehlikesiz"leşmektedir.

    Türkiye'de yamaç paraşütü ile 4000-5000 m. yüksekliklere çıkılabilmekte, 100-200 km. arasında mesafelere gidilebilmektedir. Türkiye mesafe rekoru 184 km'dir. Ayrıca yamaç paraşütü akrobasisi, diğer dallara göre daha çok manevra içerir.
#09.06.2010 12:10 0 0 0
  • Konu bu bölüme alındı.
#09.06.2010 12:14 0 0 0
#09.06.2010 13:54 0 0 0