Alper Çağlar

Son güncelleme: 14.02.2009 21:58
  • Süleyman Alper Çağlar (d. 1 Eylül 1981, Ankara, Türkiye), Türk sinema yönetmeni ve senarist. Filmleri fantastik, anakronik ve felsefi öğeler içeren, festival başarıları kazanmış, yeni nesil Türk sinemasının genç yönetmenlerinden biri.

    noimage

    1 Eylül 1981'de 3 çocuklu bir ailenin ortancası olarak Ankara'da dünyaya geldi. Babası Arif Çağlar, annesi Perihan Çağlar, ablası Eda Çağlar ve merhum kızkardeşi Ecehan Çağlar'dır. Kimya Mühendisi olan babası Prof. Dr. Arif Çağlar, uzun seneler Rektörlük görevlerinden dolayı ailesi ile beraber farklı şehirlerde yaşamak durumunda olmuştur. Önce Elazığ'da yaşayan ve ilköğrenimini orada devam ettiren Alper, ardından Kimya Profesörü olan annesi Prof. Dr. Perihan Çağlar ve babasının seçildiği Fulbright araştırmaları için Albany, New York, ardından tekrar Ankara ve hemen ardından Lise öğrenimi için Robert Kolej için sekiz sene İstanbul'da yaşamaya başladı.
    Küçüklüğünden beri sinemaya ve öykü anlatmaya olan tutkusundan dolayı lise hayatı boyunca irili ufaklı birçok öykü, animasyon ve çizgi romanı tasarlayan Alper, gerçek anlamda ilk filmini Lise 2 senesinde Kırgızistan'da çektiği belgesel filmi "Not So Far Away" adlı eserle gerçekleştirdi. Lise eğitimi ardından kazandığı burs ile Amerika'da Pittsburg State University ve hemen ardından University of Virginia'da okuyan Alper, eğitimini Medya İlişkileri, İletişim ve son olarak Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünde tamamladı.


    Filmleri

    2004 senesindeki mezuniyetinden önceki baharda genç Alper ilk özerk kurmaca filmi olan "4 Saat"i yönetti. Bilkent Üniversitesi'nin olanakları ile yapılan 44 dakikalık film, 4 arkadaşın kazara 400,000 dolar içeren bir çantayı ele geçirip, 4 saat boyunca başlarını beladan belaya sokmalarını anlatıyordu. Film kısa bir sürede kült bir üne kavuşup Alper'in kontrol edemeyeceği bir şekilde elden ele, kulaktan kulağa yayılmaya başladı. Senarist İzzeddin Çalışlar'ın tavsiyesi ile filmi izleyen Sinan Çetin ve eşi Rebekka Haas Çetin Alper Çağlar'ı Plato Film Şirketi'nde kendi projeleri olan "Plajda Kız Tavlama Kılavuzu"nu yönetmesi için İstanbul'a çağırdılar. 2004 yazında film Fethiye'de 12 günde çekilmeye çalışılsa da, proje birkaç ay içinde Plato film dahilindeki uyuşmazlıklar ve çatışmalar yüzünden rafa kaldırıldı.
    2006 senesinde Çağlararts Limited adındaki şirketi kurdu. Tekrar İstanbul'a taşınan Alper artık tamamen özerk olarak yaptığı, kendi yazdığı filmleri yönetmeye başladı. Önce "Bukalemun" adındaki kısa metraj filmini çekti. Otistik bir adamın insanüstü oyunculuk yeteneğini anlatan, ve 4 Saat'ten tamamen farklı bir tarzda olan filmi Altın Portakal Film Festivalinde gösterildi, ve Akbank Film Festivalinde finale kaldı. Yapımcılığını Selçuk Çullu ve İzzeddin Çalışlar'ın yaptığı bu film gerek konusu, gerek tarzı, gerekse içerdiği temalar dolayısıyla büyük beğeni topladı.
    2007 senesine gelindiğinde ise Alper 1950'lerin Kara Film ve ucuz dedektif romanlarından esinlenmiş ve kendine has fantastik öğelerle bezenmiş olan "Camgöz" adlı filmi yazıp çekmeye başladı. Yapımcılığını Arif Çağlar, Mahmutcan Tarzı ve Alper'in üstlendiği bu film Akbank Kısa Film Festivali ve birçok farklı yarışma bünyesinde ödül kazanarak Çağlar'ı gerek tarzı, gerek teknik kabiliyeti ve gerekse öyküsü bakımından Türk sinema sektörünün özerk ve farklı bir yönetmen olarak tanımladı. 2007 senesinin sonundan, 2008 senesinin baharına dek askerlik görevini bitiren Çağlar, döndüğünde firması için Levent'te bir ofis kurdu. İlk resmi uzun metraj filminin ön hazırlıklarına 2008 Eylül ayında başladı.


    Camgöz: Kan ve Vanilya (2007)
    Bukalemun (2006)
    4 Saat (2004)
#14.02.2009 21:58 0 0 0