Dişler Arasındaki Boşlukların Tedavisi

Son güncelleme: 02.03.2009 20:46
  • Diestama ortodontik tedavi - Diş arasında görülen boşluklar - Diestama ortodontik tedavi

    Genellikle üst ön iki diş arasında görülen boşluklara diestema diyoruz.

    Dişlerinin arasında boşluk bulunan bireyler çoğunlukla estetik kaygılarla diş hekimine başvurarak bu boşlukların kapanmasını isterler. Diestama ortodontik tedavi ile düzeltilebilmektedir.

    Dişleri arasındaki boşluk bulunan kişilerin bir bölümü konuşurken de bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Konuşurken bu boşluklardan ses gelebildiği gibi dilin boşluklar arasına girmesi yüzünden de rahatsız edici sesler oluşabilir. Dilin sürekli boşluğa temas etmesi zaman içinde dişlerin aralarındaki mesafenin açılmasına neden olur ve bu durumu daha da kötüleştirebilir.

    Diestamanın çeşitli nedenleri vardır. Ön kesici dişlerin yanındaki yan kesiciler normalden küçük ise diastema oluşabilir. Ön dişler arasında ve üstünde bulunan dişeti bağ dokusu (frenilum dediğimiz ) olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diestemaya neden olabilir. Bazen de arka azılar bölgesinde ,daimi dişleri hiç oluşmamış olan bireylerde, ön dişler geriye doğru hareket ederler ve aralarında boşluk oluşabilir.

    Birinci durumda diş hekimi yan kesici dişleri, kron, veneer ya da bonding yönteminden biriyle normal boyutlara getirir. Ön dişleriniz arasındaki boşluklar çok fazla değilse kompozit dolgularla mükemmel sonuçlar alınabilir.Böylece dişler arasındaki boyutsal oran bozuklukları da düzeltilir.

    İkinci durumda yani diş eti dokusunun çok kalın ve geniş olduğu durumlarda frenektomi ile bağdokusu alınır. Frenektomi uygulanmaz ise hiçbir tedaviden beklenen sonuç alınamaz.

    Üçüncü tip diestama vakalarında ise dişler arasındaki boşluklar, implant, köprü ya da ortodontik tedavi ile giderilmeye çalışılır. Ortodontik tedavi sonucu yan kesici dişler olmaları gereken yere getirilir. Diestema tedavisi başlanmadan önce bir ortodontist ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Yaş, diş gelişimi ve yüz yapısı tedavinin değerlendirilmesi için önem taşır.

    Ortodontist tedaviye karar verir ise önce detaylı bir klinik muayene yapılır. Dişlerin ölçüsü alınır, dişlerin ve yüzün fotoğrafları çekilir. Uygun çalışma modelleri hazırlanır. Aynı zamanda panoramik ve sefalometrik röntgenler alınarak incelenir.

    Ortodontik tedavi sonunda bir retainer kullanılması gerekebilir. Düzeltilmiş diş pozisyonları bu sayede sabitlenir. Bütün bu tedavi sürecine ortodontist karar verir
#23.02.2009 16:37 0 0 0
  • bilgiler için teşekkürler ablacım bu sorun benim çocuklarımın ikisin dede var
#23.02.2009 17:56 0 0 0
  • ya benimde öndeki 4 dişimin araları açık acaba acaba bu uygulamalar kaç yaşında yapılıyor ben 17 yaşındym
#02.03.2009 18:08 0 0 0
  • Ortodontik Tedavinin Yaşı Var mıdır?
    Her yaşta ortodontik tedavi yapılabilmektedir. İleri yaşlarda çeneleri ilgilendiren anomalilerin tedavisinde ortodonti ve cerrahi beraber çalışmaktadır. Ortodontik tedavi için en ideal yaş :

    v İskeletsel bozukluklarda 8-10 yaş gurubudur, çünkü bu yaşlar çene gelişiminin en hızlı olduğu yaşlardır .

    v Dişsel bozukluklarda ise 12-14 yaş gurubudur,çünkü tedaviye başlanmadan çocuğun tüm sürekli dişlerinin çıkması beklenir.

    Ancak dişsel ortodontik anomalilerde ve dişetlerinin ve kemik yapısının sağlıklı olduğu her kişide, dişleri her yaşta hareket ettirebiliriz. Ortodontik tedavi görünümünüzü ve kendine güveninizi önemli ölçüde değiştirebilir. Ortodontik tedavi yalnızca dişlerin estetik görünümleri için değil, diş ve diş eti sağlığının korunmasında da önemli ölçüde etkendir. Çapraşık dişler ve malokluzyon dişeti ve kemik kayıplarına, diş çürümelerine ve bazen çene eklemlerinde rahatsızlıklara neden olabilir.
#02.03.2009 20:46 0 0 0