Çanakkale Karainebeyli köyü

Son güncelleme: 23.02.2009 17:04
  • Karainebeyli köyü - Karainebeyli köyü tarihi - Karainebeyli köyü resmi

    noimage

    Karainebeyli Köyü, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı 180 haneli, 700 nüfuslu çok güzel manzaralı bir köydür. Köyün tarihçesi 1300' lü yıllara kadar uzanır. Pekçok yönüyle henüz keşfedilmemiş olan bu şirin köyü, yakından tanımak ve tanıtmak tarihi ve turistik açıdan büyük bir önem taşır. Çünkü burada istediğiniz ve hayal ettiğiniz herşeyi birarada bulabilirsiniz.. Tarihi, efsaneyi,örf ve adetleri, çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil dağlarla çevrili geniş bir ovayı
    ve Saros Körfezi'nin sadece köy halkının değerlendirdiği ufak bir koyunda tertemiz bir denizi ve korkusuzca solumayabileceğiniz temiz bir havayı ...
    Köyün tarihi olmasının en büyük nedeni "Ece Bey'in" Anıt Mezarı'nın yöre halkının "Ece Baba" diye adlandırdığı tepesinde olmasından kaynaklanmaktadır.
    "Ece Bey" kimdir ? Ecebey Osmanlı Devletinin sultanlarından Orhan Gazi zamanının büyük devlet adamlarından ve başarılı ko-muntanlarındandır. 1354 Yılında Türklerin Lapseki, Çardak'tan Bolayır sırtlarına geçerek Rumeliye çıkışlarında Sultan Orhan Gazi'nin oğlu Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ile birlikte Gelibolu ve çevresinin fethinde komutan olarak görev almıştır. Komutan Halil Ece Bey Avrupakıtasına ilk adımı Maydos'a geçerek atmış ve bu yöreyi fethetmiştir.
    Bu nedenle adına uygun olarak Maydos'a, Eceabat ,yöreye de Ece Ovası ve Saros'daki denize Ece Limanı adı verilmiştir. Yöre halkına Ece Kavmi denir. Ece Bey'in anıt Mezarı'nın bulunduğu "Ece Baba" tepesinin eteğindeki köye ise, ilk yerleşimin Balıkesir'in Karasi Beyliğinden getirtilen Karain Bey ailesi tarafından yapıldığı için Karainebeyli adı verilmiştir. Köyün Kurucusu Karain ailesine mensup "Kara Nebi" Ece Beyle birlikte Ece Baba tepesindeki Anıt Mezarda yatmaktadır.Mayıs ayında Çanakkale, Gelibolu ve Eceabat'tan gelen resmi konuklarla burada tören yapılır. Tören günü tüm köy halkı ve civar köylerden gelen misafirler Ece Baba tepesine çıkar. Törenden sonra Mevlüt okutulur, etii-nohutlu pilav, ayran ve peynir helvası ikram edilir. Ece Baba tepesi hakkında çeşitli söylenceler vardır:

    Söylencelerden birine göre, Ece Baba'da bir kayanın üzerinde Ece Bey'in atının olduğu varsayılan bir nal izi vardır. Aynı nal izi Turşun köy istikametindeki Kayalte-pe'de de vardır. Bir diğer söylence de şöyledir: Ece Baba'da dilek taşı vardır ve dileği olan, kayalar arasındaki bu taşın içinden geçmeye çalışır. Dileği olacaksa taş sıkışır ve dilek sahibi adak adamadan iki taş arasından geçemez. Üçüncü söylenceye göre, Ece Bey'in Anıt Mezarı'nın yakınındaki Kalaycı Dede ile Ece Baba Tepesi arasında zaman zaman nur gibi parlak bir ışık görünür.
#23.02.2009 17:04 0 0 0