Edirneye Özgü El Sanatları

Son güncelleme: 24.02.2009 16:18
  • Aynalı Süpürge:

    Edirne kültüründe vazgeçilmez bir yeri olan aynalı süpürge, evlenecek her genç kızın çeyizinde bulunmak zorundaydı.Bu süpürge gelin adayı tarafından bizzat hazırlanırdı. Aynalı Süpürgenin süpürgesi evlenecek kızın çalışkanlığı, temizliği ve saflığını, ayna ise güzelliğini simgelemektedir. Aynanın bu evliliğe ışık olması dileği ile aynalı süpürge bir ömür boyu saklanmaktadır.

    Meyve Sabunu (Mis):


    (236) Edirne'ye özgü bir başka kültür unsuru ise meyveli sabundur. Edirneli hanımlar, dışarıdan aldıkları sabunları evlerinde eritirler, içine misk kokusu katarak soğuma esnasında meyve şekli verirler. Sonrasında da bu meyvenin türüne göre boyayarak evlerinde hem dekoratif hemde güzel kokan bir aksesuar elde etmiş olurlar. Bu sabunlar günümüzde fabrikasyon olarak da üretilmekte olup, Edirne'ye gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulmaktadır.

    Edirnekâri:

    Edirnekâri, Edirne işi anlamına gelmektedir. 14.yy dan bu yana yaşadığımız ortamda ki birçok eşyaya uygulanabilen bu desenler Edirne'nin tarihe bıraktığı en kıymetli izlerdendir. Bu Edirne'ye has süslemeler, herhangi bir sandık, dolap yada tavanda bulunabildiği gibi bir rahle yada at arabasında da görülebilmektedir.

    Talika:

    Edirne'nin kendine özgü bir sanatı da at arabalarıdır. Bu arabaların özelliği; tek atlı ve yaylı olmasıdır. Zaten talika da bu anlama gelmektedir. Ahşap yada metalden yapılabilen bu at arabası genellikle koyu bir renk ile boyanır ve üzeri canlı renkler ile süslenirdi.

    Çeltik Tarağı:

    Anadolu halkının ürettiklerinden imal ettiği süs eşyalarının en tipik örneklerinden biri olan Çeltik tarağı, pirinç üretiminin yaygın olduğu Edirne'de bir hayli yaygındır. Çeltiğin saplarından yapılan bu tarak süs olması yanında nazara karşı da kullanıla gelmiştir.
#24.02.2009 16:18 0 0 0