Bu saçma sapan dizilere kim dur diyecek

Son güncelleme: 17.04.2010 19:37
  • Medyada kahramanlaştırılan zorbalar, bol silahlı mafya dizileri ve kısa yoldan köşe dönmenin özendirilmesinin acı sonucu... İlkokul çocuklarının büyük çoğunluğu, büyüyünce "mafya" olmak istiyor! .
    PSİKOLOJİLERİ ALT ÜST OLDU
    Yasa dışı suç örgütlerinin hesaplaşmalarını ve vurgunlarını anlatan mafya dizileri, son dönemlerde bazı kanallarda fırtınalar kopartıyor. Medyada sıkça yer alan bu dizilerin oyuncuları, canlandırdıkları rollerle adeta ilahlaştırılıyor. Mafya dizilerindeki zorbalar, sanki birer kahramanlarmış gibi tanıtılıyor. Bu diziler reyting rekorları kırıyor ancak, bir yandan da çocuklarımızın psikolojilerini alt üst ediyor. Çünkü çocuklar, kendilerine bu dizilerdeki eli silahlı eşkıyaları örnek alıyor.
    ÇAKALLARA ÖZENİYORLAR
    Yapılan bir araştırma, bu tür yayınların çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini acı bir şekilde kanıtladı. İlköğretim okullarında gerçekleştirilen ankette, "Büyüyünce ne olacaksın?" sorusuna, gelir düzeyi düşük olan çocukların büyük çoğunluğu "Mafya olacağım" diye yanıt verdi. Seyrettikleri dizilerin etkisiyle mafyalığı bir meslek olarak algılayan çocuklar, bu filmlerdeki kahramanlara özeniyor. Uzmanlar, bu tehlikeye karşı acil önlem alınması gerektiğini söylüyor.
    Çocukların tehlikeli tercihi
    Öğrencilerin çoğu büyüyünce mafya mesleğini seçmek istiyor.
    Televizyonlarda izlenme rekorlarını alt üst eden mafya dizileri, sadece reytingleri değil çocukların psikolojilerini de alt üst ediyor. İlköğretim öğrencileri arasında yapılan bir anket, TV'lerdeki bol silahlı mafya dizilerinin ve kısa yoldan zenginliğin özendirilmesinin acı sonucunu ortaya koydu.
    İDEALLER DEĞİŞTİ
    Araştırma, sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan çocukların büyük çoğunluğunun gelecekte sahip olmak istedikleri meslekler arasında "mafya olmanın" da bulunduğunu ortaya koydu. Eskiden idealindeki meslek sorulduğunda doktorluğu, avukatlığı istediğini söyleyen çocuklar, şimdilerde "Büyüyünce ben de mafya olacağım" diyor.
    AİLELERE UYARI
    TV izleyen çocuk, kendisini filmde izlediği kahramanın yerine koyuyor. Kahramanının her sorununu şiddetle, cinayetle çözmesi, çocuğun şiddet eğilimini artırıyor. Dizilerden etkilenen çocuklar, kabadayılığı bir meslek olarak da algılıyorlar. Mafyanın ön plana çıkartılmasının genç nesil için son derece tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, şunları söylüyor: "Çocuklar beyaz kağıt gibidir. Ne yazarsanız onu okursunuz. Kısacası, ne ekerseniz onu biçersiniz. Bu tür diziler, çocukların yaşamı yanlış kavramalarına yol açıyor."

    Rüzgar Eken Fırtına Biçer Haksız mıyım arkadaşlar
#25.03.2005 22:03 0 0 0
  • arkadaşım benim dizilere diyecek bir şeyim yok ama şu gelin kaynana beni cok kötü ediyor ya onu birisi dur desin.
#25.03.2005 22:05 0 0 0
  • Aynen arkadaşım katılıyorum bende gıcık oluyorum o saçma şeylere.Al gülüm ver gülüm bu kadar ucuz mu bunlar örf ve adetlerimiz elden gidiyor bu aptal şeyler yüzüne....
#25.03.2005 22:15 0 0 0
  • tv'de (bu sadece türk kanallari icin gecerli degil tabii) sacma sapan, cocuklara uygunsuz cok program var...ama büyüyünce mafya olacagim diyorsa bir cocuk, burada diziden/programdan önce aileye dur denmeli bence...eger anne/baba cocuguna, yasina uygunsuz bir program izletiyorsa, buna izin veriyorsa, en büyük suclu kendisidir...Tele Tubbies bile üc yas üzeri cocuklar icin uygun, ama bunu cogu anne-baba bilmiyor...Egitim anne babada baslar...tabii, belirli bir yastan sonra belki dis etkenlerden dolayi egitiminde pek etkili olunamayabilir ama ipleri elinden birakmamali bir anne-baba...Dünya'ya bir cocuk getiriyorsan, belirli bir yasina gelene kadar, elinden geleni yapip, korumalisin...odasina tv alip, hadi odana git tv izle bende islerimi göreyim, kafa dinleyeyim demekle bitmiyor bu is...tabii ki sacma sacan programlar var...ama konu kendi cocugun olunca, baska kimsenin dur demesini beklemeyip, kendin anne/baba olarak devreye girmelisin...Mesuliyet ve evlat senin ...
#25.03.2005 22:51 0 0 0
  • Evet iyi degil ama istek olduzkca yayinlamaya devam edeceklerdir kesin
    Keske dur diyen birileri olsa
#09.04.2005 22:18 0 0 0
  • haklIsIn arkada$Im birilerinin buna dur demesi lazIm artIk
#10.04.2005 15:27 0 0 0
  • Valla RTÜK biseyler yapmasi laziM!!!
#10.04.2005 18:34 0 0 0
  • Wish Arkadasim agzina saglik cok haklisin egitim ilk once anne ,babadan gecer egerki tv lerde sacma sapan filmler var cocuklarimizida kontrol etmek bizim elimizde uygun olmayan filmleri izletmemek ben canada,da yasiyorum benim sizler gibi butun turk kanallarini izleme sansim yok var ama 5 kanal var sadece bunlarin ikisi ucretsiz kalan 3 u ucretli bende almiyorum cunku olan arkadaslar var goruyorum cok sinir bozucu programlar var ve cocuklarimizin egitimi gelecegi icin uygunsuz bu yuzden ben parali kannallari almiyorum benim 8 yasinda bir kizim var ucretsiz olan 2 kanal var bazen TRT VE STV bazen onlardada sevmedigim diziler ve programlar oluyor bu yuzden izletmiyorum .ya benim anlayamadigim hic bir turk filminde kac yasin altindakiler bu filmi bakamaz aciklamasi asla olmuyor oysa ben burdaki yani canada,da tv lerindeki filmlerde ben hic bir zaman gormedim ki yas aciklamasi olmasin yani hepsinde vardir ornek 8 yas + film baslarken bi kosesinde mutlaka bu yaziyi gorursun neyse ben fazla uzatmayayim konuyu bencede bu diziler cok sacma hic biri egitim amacli degil bazilari haric ama bizim inasnimizda bunlari seviyor aslinda onlardada suc yok cunku cok cahil insanimiz var egitim sart.
#13.04.2005 07:08 0 0 0
  • Bir ara ben bir duyum almistim bu gelin kaynana olaylari kapatilacak RTUK tarafindan diye vallahi sevincten dortkose olmustum ama hala bir gelisme yok .
    Tabiki bu tur programlar ve diziler cocuklarimizi olumsuz yonde etkiliyor . Bizim evde bu programlar ve mafya tarzi diziler asla izlenmez ve cevremdede izleyenlere anlatmaya izlemekten caydirmaya calisiyorum ama nafile artik inanin izleyenlere kiziyorum cevremdekilere cunku hicbir artisi olmayan aksine zarar getiren bir programi neden izlerler anlam veremiyorum ogretici degil , eglendirici degil , izleyenler ne alacak o programdan ??? Kavga taktiklerimi ogrenecek ?Gunluk hayatimizda zaten yeterince o tarz goruntuler izlemiyormuyuz cevremizde yada kendi ailemizde ??birde bunu tvlerde izlemenin ne anlami var ? Hayir ben buna karsiyim yaaa vallahi artik tepkim buyuyor bu programlara
#13.04.2005 10:39 0 0 0
  • tamamen katılıyorum
    türk senaristler biraz daha duyarlı olmalı
#17.04.2010 19:37 0 0 0