Bu programın amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler fermantasyon teknikeri ünvanı ile gıda mühendislerine yardımcı olarak çalışırlar.

Programın Amacı:
Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insangücünü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
Fermantasyon programının ilk yılında fizik, kimya, teknik resim, ikrobiyoloji gibi teknik ve temel bilim dersleri verilir. İkinci yılda ise çeşitli hammaddeler ve bunların işlenmesine ve pazarlanmasına ilişkin dersler okutulur.

Gereken Nitelikler:
Bu alana girmek isteyen öğrencilerin kendilerini kimya, biyoloji ve tarım konularında iyi etiştirmiş olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
Bu programı bitiren öğrenciler "Fermantasyon Teknikeri" ünvanını alırlar. Fermantasyon teknikeri, alkollü içkiler, turşu, boza, sirke gibi tarımsal ürünlerin kalitelerinin artırılması ve kontrolü ile ilgili işlemleri yürütür; bira gibi mayalı içkiler, sirke ve meyve suyu yapımı için tahıl ya da meyvelerin filizlendirilmesi,karıştırılması, preslenmesi ve mayalanması gibi işlemlerin planlanması ve ürütülmesinde gıda mühendisine yardımcı olarak çalışır.

Çalışma Alanları:
Kamu kesiminde çalışmak isteyen fermantasyon teknikerleri daha çok Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı, şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerleri de bu teknisyenler için uygundur. Bu program mezunları kendi adlarına da küçük işletmeler açabilirler.



Fermantasyon Bölümü Olan Üniversiteler Ve İlgili Fakülteler

KOCAELİ- KÖSEKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 571
favori
like
share