Model Uçakların Yapım Aşaması

Son güncelleme: 03.03.2009 16:31
  • Model Uçakların Yapımı

    Model havacılıkta kullanılan birçok değişik tipte araç vardır. Lastik motorlu Modeller, Planör, serbest uçuş modelleri, R/K helikopter v.s. Burada biz, R/K model uçakların yapanmını anlatacağız. R/K modeller balsa,epoksi ve köpük (ektrude polisıiren) olmak üzere üç ana malzeme kullanılarak yapılır.Epoksi ve köpük modeller genellikle hazır yapılmış şekilde. Kanatlar ve diğer parçalardan oluşur ve bunlar birlikte. Kit halinde satılır.Ancak model yapımında en çok kullanılan malzeme balsadır.

    Balsa, Afrika ve Güney Afrika'nın Tropik ikliminde yetişen bir ağaçtır. Güçlü lifleri ve çok hafif olması nedeniyle havacılıkta en çok aranan malzemelerdendir. 19. yüzyılın başlarında ilk uçaklar yapılmayn başlandığında inşa için balsa tercih edilmiş ve güçlü motorlar yapılıp hafif metaller piyasaya girene kadar uçak endüstrisinin temel malzemesi olmuştur.
    Modellerde balsa kullanmanın birçok avantajı vardır. Özellikle çok hafiftir. Dikine darbe almadığı sürece lifleri oldukça güçlüdür. İşlenmesi ve tamiratı kolaydır. Evet, balsa dışında diğer malzemeden yapılmış modellerin hazır olarak satıldığını söylemiştik. Bu nedenle model yapımı konusunda biz de balsa ve diğer ahşap çeşitlerinden oluşan modelleri ele alacağız

    Model Kitleri:
    Daha önce model yapmadıysanız veya balsa parçalan planlardan kopyalayarak kesmek size zor geliyorsa kendinize iyi bir model uçak kiti almanız gerekir. Model kitlerinden inşa için gerekli hemen hemen tüm malzeme biraraya getirilmiş ve yapımda kullanılan balsa da gerekli ölçülerde kesilmiştir. Ne yazık ki ,ülkemizde R/F model uçak kiti üretilmemektedir. Piyasada bulabiliceğiniz eğitim tipi model kitlerinin fiyatları 150 dolar civarındadır.

    Yapıştırıcılar:
    Model yapımında iki tip yapıştırıcı kullanılır: Siyanoakrilat (CA) ve çift komponentli epoksi. CA yapıştırıcalar, piyasada "Japon yapıştırıcı" diye bilinen yapıştırıcıdan Başka bir şey değildir. Model dünyasında yüzyılın keşiflerinden biri olan CA'lar, çok hızlı kurumaları ve güçlü olmaları nedeniyle hem yapım sürelerini düşürmüş hem de modellerin sağlamlığını arttırmışlardır. CA'ların tek dezavantajı mekanik dayanımlarnın çok iyi olmasıdır. Piyasada 404 diye bilinen epoksiler ise (epoksi reçine ve sertleştirici) iki bileşenden oluşurlar. Epoksilerin sertleşme (kuruma) süresini sertleştirici belirler. Modelcilikte genellikle 5 dakika veya 30 dakikalık epoksiler kullanılır.CA'ya oranla daha yavaş kurumalarına rağmen üstün mekanik dirençleri nedeniyle ekstra dayanıklılık gerektiren yerlerde epoksi kullanılır. Ayrıca yanmaz ve yakıt geçimez olma özellikleri epoksilere başka kullanım alanları da kazandırır.

    El Aletleri ve Tezgah:
    Modelinizi seçip yapım için gerekli malzemeleri aldıktan sonra bu modeli İnşa etmeye uygun bir yere ve bazı el aletlerine ihtiyacınız olacaktır. Öncelikle düz bir yüzeye, bir tezgaha ihtiyacınız olacak. Bu iş için mutfak tezgahı pek uygun bir seçim değildir. Ancak kendiniz, iyi bir tezgah yapabilirsiniz. İdeal ölçüler şöyledir; 80 cm yükseklik, 150 cm uzunluk, 75 cm genişlik. Tezgahınızın yüzeyi, iğne batırmaya müsait yumuşak bir ağaçtan olmalıdır. Yapım sırasında gerekli el aletleri de şunlardır: Pense, yan keski, kıl testere, maket bıçağı, yıldız ve düz tornavida, zımpara (150, 200,280, 400,.., 1000), cetvel,gönye, rende, model ütüsü veyâ seyahat ütüsü, maket matkabı veya normal matkap . Ayrıca balsa dolgusu,yağlı kağıt (veya aydınger),alkol ve seloteyp gibi malzemeleri de hazır bulundurmakta fayda vardır.

    İnşaya Başlama:
    Modelinizi yapmaya başlamadan önce planlarınızı tezgahın üzerine serin ve üzerini yağlı kağıt ile örtün. Bu yolla, modelinizin planlara yapışmasını önlersiniz. Sonra planlan dikkatlice inceleyin ve varsa modelin el kitabını okuyun. Böylece modelde kullanılan parçalara aşina olursunuz. Sıra, kit içindekiparçalan gruplamaya geldi. Kit içindeki parçaları kutudan çıkartın ve gövdekanat vs. şeklinde gruplayın. Parçaların eksik olup olmadığını kontrol kontrol 1edin.

    Dikkat Edilecek Noktalar:
    Modelin yapımı sırasında şunlara özellikle dikkat edin;
    - Birbirinin aynı olarak inşa edilmesi gereken parçaların birbirinin tamamıyla aynı olması gerekir.
    - İniş takımları modelinizin en çok darbe yiyecek yerlerinden biridir. Bu nedenle mutlaka epoksi ile yapıştırın ve yeteri kadar sağlam olduğundan emin olun. Eski modelciler iniş sırasında 4-5 mm'lik çelik iniş takımı çubuklarının ne hale geleceğini bilirler. Sağ ve sol kanadı birbirlerine yapıştırırken çok dikkatli ölun. Mutlaka 30 dk'lık epoksi kullanın ve en az 24 saat kurumaya bırakın.
    - Planlarla modelin el kitabı veya fotoğrafları arasında bir fark varsa planlan doğru kabul edin.
    - Modelinizi kaplamadan önce kanat dengesini mutlaka kontrol edin. Bir dengesizlik varsa kurşun ağırlık kullanarak bunu giderin. Bu sizin ilk modelinizse planlara sadık katın, modeli modifiye etmeye çalişmayın.
    Modelinizi, üreticinin tavsiye ettiği sıra içinde inşa edin. İlk modelinizi yaparken yardım istemekten çekinmeyin. Utmayın ki inşa sırasında doğu yapılmayan bir şeyi sonradan düzeltmek ya çok zor olacaktır ya da mümkün olmayacaktır.
#03.03.2009 16:31 0 0 0