Orlando Bloom (d. 13 Ocak 1977, Canterbury) İngiliz sinema oyuncusu.
Elf Legolas rolüyle Yüzüklerin Efendisi filminde ünlenmiştir. Will Turner rolüyle Karayip Korsanları, Paris rolüyle Truva, Drew Baylor rolüyle Elizabethtown ve Cennetin Krallığı'nda oynamıştır.



Orlando Bloom, yazar bir anne ve professor bir babanın oğlu olarak İngiltere, Canterbury'de dünyaya gelir. Orlando'yu ve ablası Samantha'yı küçük yaşta sanata yönlendiren kişi annesidir. Daha küçük yaşlarda oyunculuğa merak salan, aktör katıldığı sanat festivallerinden ilham alarak sanat yaşamına şiir yazarak başlar. Babasını dört yaşındayken kaybeden Orlando ve Samantha annelerinin kanatları altında hayata atılır.

1993'te 16 yaşındayken Londra'ya taşınan oyuncu "Casualty" gibi TV dizilerinde rol almaya başlar. 1997 yılında "Wild" filmiyle beyaz perdeye merhaba diyen sanatçı, üç yıl boyunca Guidhall School of Music and Drama'da eğitim görür. "12. Gece" ve "Troya Kadınları" gibi önemli oyunlarda rol alan genç aktör okul yıllarında bir arkadaşının evinin terasına çıkmaya çalışırken düşer ve sırtını incitir. Felç olmanın eşiğine gelen sanatçı, azmi sayesinde hastaneyi koltuk değnekleriyle terk eder.
Bu olaydan kısa bir süre sonra "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesinin oyuncu kadrosunun seçimlerinin olduğu tüm sinema çevrelerine duyurulur. 1999 yılında ikinci film olan "İki Kule"deki Faramir karakterini canlandırmak için seçmelere katılsa da, üçlemenin ünlü yönetmeni Peter Jackson, Orlando Bloom'un üç bölümde de önemli bir yere sahip olan Elf okçusu Legolas karakerini canlandırmasına karar verir.

"Gladyatör"ün ünlü yönetmeni Ridley Scott'un kamera arkasına geçtiği "Cennet'in Krallığı"nda (Kingdom of Heaven) bir Fransız demircisiyken şovalye olan Bloom, daha sonra "Elizabethtown"da bir ayakkabı tasarımcısı olarak karşımıza çıktı.

"Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti"yle 2003 yılında romantik korsan Will Turner olarak yer alan Orlando Bloom, ardından "Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı" ve Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu'nda yer aldı.
Aynı filmin Yeni Zellanda'daki çekimleri sırasında sörf yapmayı öğrenmişti.
Yüzüklerin Efendisi'nde, başlangıçta Faramir rolü için düşünülmüştü daha sonra Legolas rolüne uygun görüldü.
Yüzüklerin Efendisi filminin çekimleri sırasında attan düşmüş ve bir kaburgası kırılmıştı.


Filmografi

1998 - Wilde - Rentboy

2001 - Black Hawk Down - Onbaşı Todd Blackburn
2001 - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - Legolas Greenleaf - İlk Büyük Rolü

2002 - The Lord of the Rings: The Two Towers - Legolas Greenleaf
The Lord of the Rings: The Return of the King - Legolas Greenleaf

2003 - Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl - Will Turner
2003 - Ned Kelly - Joe Byrne

2004 - Troy - Paris
2004- The Calcium Kid - Jimmy Connelly

2005 - Elizabethtown - Drew Baylor
2005 - Kingdom of Heaven - Balian of Ibelin

2006 - Love and Other Disasters - Polo Oynayan Aktör
2006 - Haven - Shy - Aynı Zamanda Yapımcı
2006 - Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest - Will Turner

2007 - Pirates of the Caribbean: At World's End - Will Turner



[url]http://www.main-board.com/unluler/188349-orlando-bloom-resimleri.html[/url]

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1538
favori
like
share