Çağlar Eskiten Sivas'a Çağa Uygun Caddeler

Son güncelleme: 21.03.2009 10:51
  • Anadolu'nun tüm şehirlerinde olduğu gibi Sivas'ta da cadde ve sokaklar klasik usullerle yapılmış, yollar, asfalt kaldırımlar, yüksek taşlarla döşenmiş ve zamana dayanamayarak deforme olmuş, kaldırım kenarlarında geleneksel ağaçların aydınlatma direklerini etkisiz hale getirdiği bir durumdaydı.

    noimage

    noimage


    Her alanda Sivas'ın görüntüsünü değiştiren Sivas Belediyesi, cadde ve sokakların şehir görüntüsündeki yadsınamaz payını da düşünerek, Sivas'taki tüm cadde ve sokaklara çağa uygun bir standart getirmek için kolları sıvadı.

    Fevzi Çakmak Caddesi ile başlayıp merkezin kenarındaki alt yapısı bitmiş caddelerle devam eden uygulamanın en görkemlisi, Atatürk ve Bankalar Caddelerinde uygulandı.


    Şehir merkezinin en eski ve en yoğun caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi'ne 2007 yılının haziran ayında ilk kazma vuruldu. Klasik ağaçlar ve aydınlatma direkleri kaldırıldı.

    Çevrede iş yapan esnafların da desteğiyle, tüm kaldırım ve asfalt kazıldı. Altyapı için Tedaş, Telekom, Emniyet ve Belediye koordineli çalışarak doğal gaz, elektrik, telefon, kanalizasyon ve içme suyu hatları en son kablo ve borularla yenilendi.

    İlk kez uygulanacak olan Emniyetin mobese sisteminin kabloları döşendi. Bankaların emniyet bağı titizlikle yeraltına alındı. Sıra caddenin üstünü yapmaya geldi.

    Alt yapısı bir titizlik harikası olarak tamamlanan caddenin üzerine sıcak asfalt döküldü. Yaya kaldırımları genişletilmek suretiyle canlı ve estetik taşlarla döşendi.

    Gerek yaya geçitlerine, gerekse kaldırım kenarlarına ışıklı taşlar yerleştirildi. Aydınlatma direkleri sarıdan, beyaza döndürülerek caddeye uygun direklerle kuşatıldı. Direkler arasında caddeye paralel olarak let ışıklar asıldı. Klasik ağaçlar kaldırılarak, aydınlatmayı da etkilemeyecek şekilde çınar ağaçları dikildi.

    Cadde tamamlandığında ise özellikle gurbetçileri kendisine hayran bıraktı. Caddenin açılış töreninde vatandaşlar, Başkan Aydın'a büyük sevgi gösterisinde bulundu.

    BANKALAR CADDESİ'NDE SÖZ YAYALARIN

    Sivas'ın tek merkezli oluşu, her geçen gün artan araç ve yaya sayısı daha önce her türlü trafiğe açık olan ve ticaretin can damarlarından olan Bankalar Caddesi'ni tıkanma noktasına getirmişti.

    noimage

    noimage

    Gerek bulunduğu konum, gerekse etrafındaki iş yeri türleri bu sıkışıklığı da ortadan kaldırmak için Bankalar Caddesi'nin araç trafiğinden arındırılmasını zorunlu kılıyordu.



    Özellikle büyük şehirlerde uygulanan ve halkın beğenisini kazanan yayalaştırma uygulamalarına ilk olarak Bankalar Caddesi'nden başlanma kararı alındı.



    Karar ilk olarak, caddede iş yeri olan esnaflar ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı bir toplantıda halka anlatıldı. Düşünülen projenin animasyonları iş yeri sahiplerine gösterildi. Projeyi görenler resimlerden çok etkilendi ve caddelerin yayalaştırılmasına karar verildi. 2006 yılında projesi tamamlanan yayalaştırılma çalışmaları 2007 yılı Haziran ayında başlatıldı.



    Caddelerin toplam 6.100 metrekare olan yayalaştırma çalışmalarında ilk iş olarak, Atatürk Caddesi'nde olduğu gibi ilk olarak altyapı düzenlemesi yapıldı. Daha sonra caddelerin asfalt ve kaldırımla kaplı olan bölümleri kaldırılarak, tamamına estetik ve renkli taşlar döşendi.



    Yağmur olukları, taşlara uygun olarak betondan yapıldı. Bankaların önündeki yatay caddenin üzerine üç adet süs havuzu yapıldı. Caddeye inen merdivenler cadde ile uyumlu hale getirildi.

    Sirer Caddesi'nin etrafına bariyerler yerleştirilerek yoldan tek yön ve tek araç geçmesine izin verecek düzenleme yapıldı. Bankalar Caddesi'nin bir, iki ve üçüncü sokaklarına araç girişini engellemek amacı ile caddenin tüm girişlerine hidrolik bariyerler yerleştirildi.

    Caddeye gündüz saatlerinde araç girişi yasaklanırken, gece belli saatlerde iş yerlerinin ihtiyacını karşılamak maksadıyla sınırlı araç girişine müsaade ediliyor.

    Bu yenileme ile caddenin sadece görüntüsü değil iş profili de değişti. Esnafı ve vatandaşları son derece memnun eden uygulamanın sonucu olarak, eskiden akşam saatlerinde sessizliğe bürünen cadde, şimdilerde gecenin geç saatlerine kadar canlılığını sürdürüyor.

    Bu durumun iş hacmine yansımasından son derece memnun olan Esnaf Odalarına mensup oda başkanları tarafından ardı ardına teşekkür plaketleri takdim edildi.

    Kaynak: Sivas Belediyesi
#14.03.2009 22:49 0 0 0
  • noimage


    SİVAS'ta İstasyon Caddesi'nde yenilenen kaldırımlara yerleştirilen LCD ekranlarda deneme yayınına başlandı. Sivaslılar ayaklarının altındaki ekranlarda yayınlanan görüntüleri ilgiyle izledi.

    İstasyon Caddesi'nde yapılan düzenleme çalışmalarında cadde boyunca belirli aralıklarla kaldırımlara 50 LCD ekran yerleştirildi. Üstü kalın cam koruma ile sağlamlaştırılan ekranlar deneme yayınlarına da başladı. Sivaslıların yeni yeni alıştığı ekranlara kent dışından gelenler meraklı gözlerle bakıyor. Bazıları kaldırıma gömülü LCD ekranların başında bekleyip dakikalarca izliyor. Bazıları ise uygulamanın gereksiz olduğunu belirtiyor.

    Gündüz saatlerinde ışık ve güneş yansımaları nedeniyle görüntü vermeyen ekranlar, akşam saatlerinde daha net izlenebiliyor. Belediyenin bu ekranlardan reklam yayını yaparak gelir elde etmeyi amaçladığı belirtilirken, uygulamanın başarılı olması halinde ekran sayısının 100'e çıkarılması planlanıyor...
#20.03.2009 22:09 0 0 0
  • LCD Ekranları çıkarmaya başladılar çünki yağmur kar nedeniyle nemleniyor ama bu konu daha kapsamlı şekilde yapılacak diye bi söylenti var...
#21.03.2009 10:51 0 0 0