Ürtiker / Kurdeşen

Son güncelleme: 15.03.2009 12:31
fLy fLy foto

  • Ürtiker (Urticaria) deride oluşan, etrafı kızarıklıkla ile çevrili, ortası beyazımsı, büyüklüğü birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişen, çeşitli şekillerde olabilen, kaşıntılı ve ödemli (şiş ) plaklardır. Halk arasında "kurdeşen" olarak adlandırılır. Dudaklarda, göz kapaklarında, genital bölgede ya da vücudun herhangi bir yerinde ödem (şişlik) şeklinde ortaya çıkan şekline ise anjiödem adı verilir. Vücudun çeşitli yerlerinde önce kaşıntı sonra kabarcıklar oluşur ve 5-20 dakika sonra yok olur. Bazen de kabarcıklar toplu halde bir arada kümeler oluşturur.


    Ürtiker, alerjik hastalıklar arasında da sayılabilir. Ürtikerin oluşumundaki nedenler, iç ve dış etkenler, ilaçlar, besinler, metabolizma bozukluklarıdır. Dış etkenler, alerjiye neden olan maddeler (Ürtiker Alerji), soğuk ya da sıcak, güneş ışınlarıdır.


    Ürtikerin Sebepleri:
    Ürtiker alerjenler (alerjiye sebep olan etkenler) ve psödoalerjenler (sahte alerjenler) ana faktörlerdir. Alerjenler besin maddeleri, ilaçlar, çiçek tozları (polen), un vs yi sayabiliriz. Besin maddelerinden: Kereviz, ince kabuklu meyveler, fındık, ceviz vs. İlaçlar özeliklede penisilin, çiçek tosu (polen) ve unla temas alerjiyi tetikler. Psödoalerjenlere örnek olarak besin maddelerinden çilek, yemek yağları ve ilaçlardan röntgen de kulanılan maddeleri sayabiliriz.


    Ürtiker Belirtileri

    Birdenbire yerel, çok ender olarak da tüm vücudu kaplayan küçük kabarcıklar görülür. Bu kabarcıkların büyüklükleri çok değişiktir ve kimi zaman döküntü halinde görülebilir. Renkleri beyaz ya da kırmızımsı olur. Kenarları kesin hatlıdır ve oldukça çok kaşıntılıdır. Kaşındıkça deri yüzeyinde bir yanma duyusu belirir. Yorgunluk, kusma ve ishal de ek belirtiler olarak ortaya çıkabilir.

    Akut Ürtiker Süreci

    Tek kabarcık pek önemli sayılmaz, çünkü birkaç saat içinde kendiliğinden kaybolur. Fakat bunlar kronik bir şekil alarak aylarca, hatta kimi zaman yıllarca sık sık tekrarlayabilir.

    Ürtiker Tedavisi

    Alerjiye karşı ilaçlardır. Alerjinin nedeni olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Diyetten baharat, sirke gibi maddeler kaldırılmalıdır. Deri üstüne sirkeli suyla hazırlanmış kompresler uygulanabilir. Hastalık sırasında kalsiyum alınması oldukça yararlıdır.
#15.03.2009 00:11 0 0 0
  • Tesekkurler ...
#15.03.2009 00:56 0 0 0
  • Faydalı bilgiler için teşekkürler.
#15.03.2009 12:31 0 0 0