Avitaminoz

Son güncelleme: 15.03.2009 11:36
  • Avitaminoz Nedir ?


    Vitamin B12

    Vitaminler vücudumuzdaki birçok işlemde; proteinlerin, fermentlerin oluşmasında, metabolik değişimlerde, mikroplara karşı mücadelede ve hücre yenilemede anahtar rol oynar. Latince de "vita" kelimesi hayat anlamına gelir. Vitaminler,kanın ve hücrelerin oluşmasında önemli rol oynar, saçları kuvvetlendirir, derinin bakımlı ve gözlerin iyi görmesini sağlar. B12-Vitamin yetersizliği,mide ve bağırsak mukozasının bozularak görevini yapmaz hale getirir ve sinir hücreleri normal çalışamaz hale gelir.

    B12-Vitamini,bazı bakterilerin besinidir.Azalması ile birlikte faydalı bakterilerde azalır ve neticede bağırsak florası bozulur. Vitaminlerden C,E ve Provitamin A immun sistemini (bağışıklık sistemi) kuvvetlendirir. Böylece vücudumuzu hastalık yapıcı,bakteri, virus, mantar ve parazitlere karşı korur. Vitaminlerden bazıları: C, E-Vitamini ve Provitamini,A vitamini besinlerden alınırken bazı vitaminler (B12 ve K2-Vitamini) ise bağırsaklardaki faydalı bakteriler tarafindan üretilir.

    Alkol, sigara, kahve, siyah çay, kimyasal ilaçlar, özelliklede antibiyotikler ve kortizon alma ve zayıflama rejimleri vitamin yetersizliğine sebep olur. Örnegin;A-Vitamini yetersizliği: Göz hastalıklarından;gece görememe, gözlerin kuru hissedilmesi, gözün munzam tabakasında sertleşmeler ve yaralar ortaya çıkar. Deri hastalıklarından:Derinin kuruması, kepeklenme, nasırlaşma ve buruşma. İltihap rahatsızlıkları:Mukoza iltihaplanması, nefes yolları sindirim ve idrar yolları iltihaplanması rahatsızlıkları ortaya çıkar.

    C-Vitamini yetersizliği,enfeksiyon hastalıkları ile mücadeleyi imkansız kılar ve böbrek üstü bezelerinin hormon salgılamasını,depolanmasını zorlaştırır. D-Vitamini yetersizliği başta kemik hastalıklarına sebep olur fazla alınmasında (hap olarak) yine rahatsızlıklara sepeb olur. B1-Vitamini,sinir ilithaplanmasına. E-Vitamini yetersizliği kalp, damar, kas, ara doku ve deride rahatsızlıklara sebep olur. B6-Vitamin yetersizliği sinirsel rahatsızlıklar, bunalım, uykusuzluk, kansızlık, kaserimleri, ağız ve dilde iltihap, hastalık, dermansızlık vb. rahatsızlıklara neden olur.

    B12- Vitamini,bağırsak florası tarafından üretilir. Bu vitaminlerin yetersizliği halinde ise aminoasitlerden methionin metabolik dönüşümü sırasında artık madde olarak ortaya çıkan homocysten oranı yükselir. Bu ise LDL-Kolesterolunu oksitler, oksitlenen LDL-Kolesterolü yiyerek ölen makrofajlar,mukozada ve damarların iç yüzeyine yapışır. Başta allerji, damar sertliği olmak üzere bir çok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.

    Bir diğer önemli faktör ise Mide:Aşırı katkı maddesi içeren besinler (konserveler, çicolata, kek vb.) ve soft içecekler (cola vb.) nedeniyle tahrip olur. Böylece zamanla,çok kolay gastrit (mide iltihaplanması, mide mukozası iltihaplanması) oluşur. Bu nedenle mide,yeterince intrinsic faktörü (sialinasitli glukoprotein) salgılayamaz. Intrinsic faktörü:B12-Vitamini, Folikasit, Methionin ve minerallerin bağırsaklar tarafından absorbe (emilme) edilmesini sağlar. Yani nasılki,diabet hastaları için insulin ne kadar önemli ise besinlerin sindirilmesi içinde İntrinsic faktörü de o kadar önemlidir. İntrinsic faktörünün yetersizliği vitamin ve mineral yetersizliğine sebep olur. Neticede bir çok hastalık ortaya çıkar ve bunlardan bazıları: Allerji, deri hastalıkları, sindirim organlarındaki rahatsızlıklar, vb hastalıklar ortaya çıkar. (Nhp 12.03.1722)

    Vitamin yetersizliğini (Avitaminoz) haplara gidermeye çalışmak da mahzurludur, çünkü o zamanda vücut hazır vitaminlere alışır ve besinlerden vitamin almayı yavaşlatır. Bu nedenle bağırsakların en ideal çalışmasını sağlamak gerekir. Böylece vitamin ihtiyacı,doğal olarak karşılanır ve problemlerde ortadan kalkar. Finlandiya da,prostat büyümesi rahatsızlığı olanlara aşırı E-Vitamini verilmiş ve hastaların daha kötü olduğu,iyi huylu prostat büyümesinin kötü huylu ur'a dönüştügü tesbit edilmiştir. Avitaminoz ancak ve ancak bağırsak mukozasını yenileme (rejenerasyon), bağırsak florasını sağlıklı hale getirme vede bağırsak içeriğinin pH=5-6,5 arasına getirmekle mümkündür. Öncelikle uzman bir doktora gidilmelidir, ayrıca doğal ilaçalardan Gökçek İksiri veya ZYE kullanılabilir. Ayrıca pirinç kabuğu, buğday kepeği ilaçları ile çinkoda etkilidir.

    Bana göre;Vitaminler içinde B12-Vitamini en karmaşık (kompleks) bir yapıya sahiptir ve de bu kadar kompleks ,aynı zamanda düzenli olan bir vitamin bağırsak florası (faydalı bakteriler) tarafından üretilir. Yani bağırsaklardaki faydalı bakteriler B12-Vitamini ni salgılar. Akla şöyle bir soru gelebilir, nasıl oluyor da bakteriler bu kadar kompleks olan bir vitamini yapabiliyor? Bu soruya!Arı nasıl ki bal yapıyorsa ki, bu balı kendisi için yapıyor, fakat bunun çok cüzzi kısmını kendi yerken , büyük bir kısmı insanlar tarafından yenilmektedir. B12-Vitaminide bağırsak florası tarafından üretilir, aslında bakteriler kendi ihtiyaçları için bu vitamini üretirler, fakat yiyeceği B12-Vitamininden çok azını kendileri tüketirken, asıl büyük kısmı insan vücudu tarafından değerlendirilir. B12-Vitamininin,en önemli fonksiyonu bağırsak florasının besini olması, yani azalması halinde bağırsaklardaki faydali bakteriler azalır ve onların yerine mikroplar (patojen bakteriler, viruslar, mantarlar ve parazitler) yerleşir.

    Bu mikropların ürettiği zehirli gazlar, zehirli alkoller, zararlı biyojen aminler üretirler. Bu maddeler ise vücut için zehirlidir ve bu zehirli maddeleri arıtmak için karaciğer ve böbrekler başta olmak üzere ve diğer sindirim organlarının zayıflamasına neden olur ve de neticede kalitesiz enzim salgılarlar. Kalitesiz enzim sindirim zafiyeti demektir, buda zamanla hastalıklara sebep olur. Mideatrofisi (atrofi: sağlıksız beslenme veya beslenme yetersizliği nedeniyle bir organın normal yapı ve görevini kaybetmesi) sonucu intrinsic faktörünü yeterince üretemez ise veya pankreas zafiyeti nedeniyle yeterince tripsin üretilememesi gibi sebeplerden dolayı B12-Vitamini bağırsaklar tarafından absorbe edilemez. İşte bu nedenle B12-Vitamin yetersizliği ortaya çıkar. intrinsic faktör: mide mukozasını salgıladığı sialinasitli glikoproteine verilen isimdir.
#15.03.2009 11:36 0 0 0
  • Avitaminoz Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 15.03.2009 11:36