Doom 3

Son güncelleme: 18.03.2009 00:56
  • Sistem Gereksinimleri;
    Gabe Newell, Half Life 2'nin minumum sistem gereksinimlerinin 1.2GHz işlemci, 256MB RAM, Win 98/ME/2000/XP ve DirectX 7 uyumlu bir grafik kartı olduğunu belirtti.

    Önerilen sistem olarak da; 2.4 GHz işlemci, 512MB RAM, Windows 2000/XP ve DirectX 9 uyumlu bir grafik kartı olduğu söylendi.

    Doom 3 Center tarafından duyurulan haber ile Doom III sistem gereksinimleri açıklandı. PC Gamer oyun dersisinde incelemesi yayınlanan oyunun sistem gereksinimleri şu şekilde:

    System Requirements - Recommended by PC Gamer:
    - 2GHz CPU
    - 512 MB Ram
    - Radeon 9800
    - 5-Channel Audio

    Supported Graphics Cards:
    - Ge-Force 4 MX
    - Ge-Force 3
    - Ge-Force 4 Titanium
    - Ge-Force FX (and higher)
    - ATI 8500, 9000 (and higher)

    Diğer tüm güncel grafik kartları ile DooM III oynamak da mümkün:
    GeForce 3/4/4MX/FX/6800 + ATI Radeon8500/9000/9200/9500/9600/9700/9800/x800

    Oyun İçi Görüntüler;

    noimage
    noimage
    noimage
    noimage
    noimage


    Oyun Bilgileri

    Welcome to Mars Marine!

    Oyunun hikâyesi Mars`ta geçiyor.Mars`a atanmış bir asker transfer gemisiyle Mars`a gelir.Onunla gelen bazı adamlar Mars`a iner inmez bir işler karıştırmaya başlar.Bizim yönettiğimiz askere ilk görevi verilir.Görevinde bir bilim adamını bulup karargâha geri dönmelidir.Tam bilim adamını bulduğu zaman herşey ters gider ve Cehennem kapısı açılır.Artık Mars tam bir cehenneme dönmüştür.Adamımız bulduğu silahlarla hayatta kalma mücadelesi verir.Dünyaya yardım olmadan dönemeyeceğini anlayan adamımız Mars`ı güvenli bir hâle getirmek için cehennem kapısını kapatmaya karar verir.Dev arenada büyük bir yaratıkla yaptığı mücadeleyi kazanan askerimiz ruh alıcısına sahip olur.Sağlığı azaldıkça çevredeki şeytanların ruhlarını alarak kendisine sağlık kazandırır.Artık cehennem kapısını kapatmak daha kolay olacaktır. Görüldüğü gibi konumuz daha çok bilimkurgu kokuyor ve başka yerde rastlayamayacağımız türden.Hayatımda gördüğüm en orjinal konulardan birisi şahsen.

    Anneciğim!

    Oyunda tema olarak korku işleniyor.Yani her dakika tırsmaya hazır olun.Oyun genel olarak her beklentiyi karşılayabilecek şekilde yapılmış.Grafikler gerçekten muazzam.Hayatımda gördüğüm en iyi grafiklerden birisi diyebilirim.Oynarken grafik yönünden hiçbir sıkıntı çekmiyorsunuz.Bu sayede oyunun oynanabilirliği artıyor.Seslerden pek bahsetmeye gerek yok.Gerçekten profesyonelce hazırlanmışlar.En mükemmel sesin Doom 3 oyununda olduğu artık tartışılmaz ve bilinen bir gerçek.Oynanış olarak pek birşey beklenmemeli.Orta seviyede bir oynanışa sahip olan Doom 3`ün fizik motoru beklenildiği kadar iyi değil.Half-Life 2 oynar gibi rahat oynayamıyorsunuz ancak yinede idare eder seviyede.Oyundaki düşmanlarınızın yapay zekası "bul ve öldür" tarzında.Bu yüzden elinizde güçlü bir silah yoksa ve reflekleriniz yeterince iyi değilse düşmanlarınızla pek burun buruna gelmemenizi tavsiye ederim.Yoksa her karşılaşmadan bir hasar alarak çıkarsınız.Oyunun atmosferi gerçekten korkutucu.En ufak bir seste yerinizden sıçrayabiliyorsunuz.Bunu oyunun karanlık bir alanda geçmesine ve mükemmel seslere sahip olmasına bağlayabiliriz.Oynanış olarak bir yenilik getirdiği yok.Klasik FPS tarzı oynanıyor.Zaten fazla yeniliğede gerek yok.Bazen oyuncular işi öyle abartıyorlarki klavyede basacak boş tuş kalmıyor.Doom 3 bu konuda bize sıkıntı yaşatmıyor ve çok basit kontrolleriyle rahat bir korku yaşamamızı sağlıyor.

    Ne bakıyon hemşerim?Hiç mi pompalı görmedin?

    Oyunda her kullanıma uygun silahlar var.Mükemmel seslerle birleşen silahlar oyuncuya adeta gerçekmiş hissi veriyor.Her zaman olduğu gibi bu oyundada silahlarımızı "az zarar verenden çok zarar verene" şeklinde buluyoruz.Zaten hiçbir oyundada görmedim şöyle adam gibi silahları önce bulduğumuzu.Öyle bir oyun yaparlarsa devrim olur herhalde.Yönettiğimiz karakterin özel güçleri yok bu yüzden silahları iyi kullanmak bu oyunda şart.İsterseniz silahlarımızı tanıyalım.
    Yumruk: Düşmanlarınızla dalga geçmek için iyi bir seçim.Büyükleri pek etkilenmiyor ama küçükleri tek yumrukta bile dağılabiliyor.
    El feneri: Karanlık ortamları aydınlatmanız için bu silaha sahip olmanız gerekecek.Zaten oyun başında veriliyor.Ortamı aydınlatmanın yanı sıra düşmanlarınızın kafalarını yarmaya yarıyor.Laf aramızda pilide hiç bitmiyor mübareğin bir ara yapımcılara soracağım o pilden banada lazım.
    Tabanca: Her oyunda olduğu gibi Doom 3`tede ilk olarak sahip olabileceğimiz bir tabanca var.12 mermilik şarjörü var.Çok etkili değil zombileri bile ancak 4-5 mermi ile öldürebiliyor.
    Pompalı: Oyundaki en vahşet silah.Yakından kullanıldığında kesinlikle affetmiyor.Dehşet saçmak isteyenler için birebir.8 fişek alıyor.
    P90 tipi taramalı: Oyundaki küçük taramalımız.Tipi P90`a benziyor ancak uzaktan yakından alakası yok P90la.50 mermilik şarjörü var.Seri saydırma için ideal.
    El bombası: Farklı bir yapıya sahip el bombası üzerindeki kapağı çevirince harekete geçiyor ve aktif edildikten sonra çok tutarsanız elinizde patlıyor.Ayrıca en güzel özelliği düşmana değince de patlaması.İllede zamanını beklemiyor.Güzel bir silah.
    Plazma silahı: Sıcak plazma atan bu silah üzerinde kullandığınız düşmanıda plazmaya çeviriyor.30 plazma atışına sahip.Bittiğinde yeni plazma kalıbı takılıyor.Güzel bir silah.
    Minigun: 60 mermilik şahane bir taramalı silah.Hiç affı yok.2 metrelik develeri bile anında 2.80 uzatır.Bulduğunuz zaman bırakmak istemeyeceksiniz.
    Bazoka: Oyunumuzun tek roket atan silahı.Bir şarjörde en fazla 5 roket atabiliyor.Çok güçlü canavarları 2-3 rokette indirebilirsiniz.
    Cell silahı: Acayip bir yapıya olan bu silah enerji topunu şarjör olarak kullanmakta.Enerji atan bu silahın attığı enerji çarptığı alanda küçük bir radyoaktif patlama yapıyor.Ateş tuşuna basılı tutarsanız tüm şarjörü bir kerede düşmanınıza yollayabilirsiniz ve sizin bile sarsılacağınız patlamaya sebep olabilirsiniz.Kesinlikle oyundaki en güçlü silahlardan biri.
    Soulcube: Adı üstünde ruh kübü.Oyunun ilerleyen bölümlerinde arenada karşılaştığınız dev bir canavarı öldürdüğünüzde bu silaha sahip olabiliyorsunuz.Sağlığınız azaldığında bir canavar üzerinde kullanıp onun ruhunu alabilirsiniz.Buda size tam sağlık takviyesi yapar.Soulcube`ı kullandığınızda yeniden kullanmak için 5 ruh almalısınız yani 5 tane canavar öldürdüğünüzde soulcube artık onu kullanabileceğiniz anlamında size seslenecektir.
    Testere: Psikopatlar için yapılmış bir silah.Zevk için şeytan kesmek isteyen olursa kullanabilir.Onun haricinde hasar almadan kullanmanız neredeyse imkansız gibi.Küçük örümceklerde de iyi sonuç veriyor.

    İnsanlar bitti şimdide şeytanlarla uğraşıyoruz.

    Oyundaki düşmanlarımız zombi ve şeytanlardan ibaret.Buda oyunun yeniden oynanbilirliğini önemli ölçüde düşürüyor.İlk başlarda korkarak geçtiğiniz koridorlar artık size yabancı gelmiyor.Burun buruna geldiğinizde "anneeee" diye yerinizden sıçradığınız şeytanlar artık sizi korkutmuyor bile.Ben şahsen "ooo sadıç naber?" diyorum görünce.Hatta düşmanlarınızın taktiklerini öğrendiğinizde oyun resmen çocuk oyuncağı oluyor.Bu oyunu bir oturuşta bitirmeyi kafaya koyanlar bence bu işi yapmasınlar çünkü ilk oynamada oyun sıkabilir.Onun yerine oyunu 2-3 saatlik bölümlerle oynarsanız daha iyi olur.Yani oyunun yeniden oynanabilirliği pek iyi değil.

    Marine?İyi misin?Hadi eve gidelim.

    Kısacası Doom 3 bir oyundan beklenen grafiği sağlayan bir oyun.Kesinlikle Half-Life 2`den daha detaylı grafiğe sahip ancak oynanış için aynısını söyleyemeyeceğim çünkü oyunun kaderini en çok belirleyen etmen fizik motoru oluyor.Doom 3 şu anda ses olarak bekleneni kesinlikle veriyor.Piyasadaki en iyi sese sahip oyun.Kısacası korku oyunu arıyorsanız, grafik ve sese önem veriyorsanız Doom 3 sizin için eşsiz bir nimet.
#18.03.2009 00:56 0 0 0