Proxy Nedir?

Son güncelleme: 15.07.2009 13:33
  • Proxy, internet üzerinden yerel ağ veya internete bağlı bir bilgisayar ile, dış dünya arasındaki ilişkiyi sağlayan bir geçiş (gateway) sistemidir.

    Proxy sunucusu, sizden aldığı "internet'ten bilgi alma" isteklerini yürütür ve sonucu yine size iletir. Aynı anda, bilgilerde proxy sunucusu üzerinde tutulabilir ve bir dahaki erişimde kullanıcının istediği bilgiler doğrudan ilgili siteden değil de, proxy servisinden gelir; dolayısıyla, iletişim daha hızlı olur. Ayrıca Internet'e erişim için mutlaka bir proxy servisine ihtiyaç yoktur.

    Proxy Çeşitleri

    1. Saydam Proksi (Transparent Proxy)

    Saydam bir proxy , bir proxy sunucu olduğunu gizlemez ve erişim noktalarına sizin bilgilerinizi de verir. Gizlilik ve anonimlik sağlamaz. Bu tür proksiler, performansı artırmak amacıyla sık erişilen sayfaları önbelleğe almak gibi bir hizmet verebilir. Ayrıca birçok şirket, filtreleme (çalışanlarının, vb. belirlenen sitelere erişimini yasaklamak gibi) amacıyla kullanır.

    Saydam bir proxy aşağıdaki bilgileri gösterir:

    * REMOTE_ADDR = Proksi sunucusunun IP adresi
    * HTTP_VIA = Proksi sunucusunun IP adresi
    * HTTP_X_FORWARDED_FOR = Sizin IP adresiniz

    2. Anonim Proksi (Anonymous Proxy)

    Anonim proxy sunucular, önbelleğe almanın yanı sıra, sizin IP adresinizi de gizlemek gibi bir işlev görür. Bunu da ya sizin IP adresiniz yerine kendi IP adresini yazarak, ya da rastgele bir IP göstererek yapar. Ancak anonim proksinin varlığını tespit etmek mümkündür

    Anonim bir proxy sunucu aşağıdaki bilgileri gösterecektir:

    * REMOTE_ADDR = Proksi sunucusunun IP adresi
    * HTTP_VIA = Proksi sunucusunun IP adresi
    * HTTP_X_FORWARDED_FOR = Proksi sunucusunun IP adresi veya rastgele bir IP adresi

    3. Yüksek Seviyede Anonim (Elite Proxy)

    Sisteminizin proksi olmayan bir sistem gibi gözükmesini sağlar. Bu da en yüksek düzeyde güvenlik ve anonimlik sağlar. Anonim proksiden farklı olarak elit proksinin varlığını tespit etmek mümkün değildir. Dikkat edileceği gibi, proksi olmayan bir sunucu ile elit proksi arasında hiçbir fark görülmez. Yani, elit bir proksi sunucusu arkasındayken, sanki hiç proksi sunucusu kullanmıyormuş gibi gözükürsünüz.

    Yüksek düzeyde anonim (elit) bir proxy aşağıdaki bilgileri gösterir:

    * REMOTE_ADDR = Proksi sunucusunun IP adresi
    * HTTP_VIA = boş
    * HTTP_X_FORWARDED_FOR = boş

    Proxy YoksaProksi olmayan bir sistem aşağıdaki bilgileri gösterir:

    * REMOTE_ADDR = Sizin IP numaranız
    * HTTP_VIA = boş
    * HTTP_X_FORWARDED_FOR = boş

    IP Adresimi Nasıl Bulabilirler

    Bir forumda yazdığınız yazıdan sizi takibe aldıklarını farzedelim;

    * Forum yöneticisine başvururlar, forum yüksek ihtimalle sizin IP numaranızı ve mesajın yazılma tarihini tutuyordur, bunu ele geçirirler.
    * Bu IP' nin hangi servis sağlayıcısına ait olduğu bulunur.
    * Hangi saatte bu IP den hangi telefon numarasından bağlanıldığı bulunur.
    * Türk Telekom gibi ilgili kurumdan da evinizin yeri rahatça tespit edilebilir.

    Proksiler Beni Ne Kadar Gizler

    * Anonimlik derecesi ne kadar yüksek olursa olsun tamamen gizlenemeyeceğinizi unutmayın. Sadece ziyaret ettiğiniz noktalarda anonim olursunuz, arkasında olduğunuz proxy sunucu ise sizi tanır ve size ait verileri kayıt eder.
    * Kullandığınız proxy servisi cache (bellek) kullanıyorsa sizin görüntülediğiniz sayfaların bir kısmını saklar. Bu işlemi sonraki ziyaretçileri aynı sayfayı erişmeye çalışırsa daha hızlı açabilmek için yapar. Bu durum hız açısından iyi gibi gözüksede kişisel bilgilerinizi toplamak amacıylada proxy sistemi açılmış olabilir. Tavsiyemiz; her proxy sistemini kullanmamanız, özellikle cache kullananlara dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.

    Alıntı...
#18.03.2009 12:44 0 0 0
  • TSK
#15.07.2009 13:33 0 0 0