Akraba Evliliği Kalbi Delik çocuk riskini Artırıyor

Son güncelleme: 19.03.2009 23:26
  • Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, doğuştan kalp hastalıklarının en çok akraba evliliklerinde görüldüğünü söyledi.

    Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde görevli Küçükosmanoğlu, kalp hastalıklarının sadece yetişkinleri değil çocukları da tehdit ettiğini ifade ederek, Türkiye'de her yıl 15 bin kalp hastası bebeğin dünyaya geldiğini kaydetti. Küçükosmanoğlu, rakamların ürkütücü olduğunu vurgulayarak, "Dünyada her 100 Canlı doğan bebekten yaklaşık 1'i kalp hastalığı ile doğmaktadır. Ancak bu oran ölü doğanlarda yüzde 5, düşüklerde ise yüzde 10-25 arasındadır. Yani ağır kalp hastalığı olan bebeklerin büyük çoğunluğu daha doğmadan kaybedilmektedir. Çocuklarda en çok görülen kalp hastalıkları doğuştan gelenlerdir" dedi.

    Halk arasında "Kalbi delik çocuk" olarak bilinen doğumsal kalp hastalıklarının yüzlerce değişik şekli bulunduğuna işaret eden Küçükosmanoğlu, "Bu hastalıkların bazıları hafif, bazıları orta derecede, bazıları çok ağır ve karmaşık olabiliyor. Anne karnında 4. haftada kalp olarak sadece bir tüp mevcut. 6 haftada bu tüp büyüyerek kalp odacıkları oluşuyor. Daha sonraki haftalarda kapaklar gelişiyor, kalbe gelen damarlar oluşuyor. İşte 8-9. haftalardaki gelişme sırasında kalbe ait bozukluklar oluşuyor" diye konuştu.

    Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte doğuştan kalp hastalığına en çok akraba evliliğinin neden olduğuna dikkat çeken Küçükosamanoğlu, şunları söyledi:

    "Bazı faktörler bu olasılığı artırıyor. Ülkemizde akraba evliliğinin ve enfeksiyonlara yakalanma riskinin daha fazla olması nedeniyle bu bozukluklar daha sık görülüyor. Bunun dışında hamileliğin ilk 3 ayında röntgen ışınlarına maruz kalma, gebelikte kullanılan bazı ilaçlar, gebelik sırasında geçirilen bazı enfeksiyonlar ve henüz bilinmeyen bazı genetik nedenler ile gebelik sırasında Alkol ve sigara kullanımı en önemli sebepler arasında yer alıyor. Özellikle annelerin hamilelik döneminde Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmeleri için kendilerine çok dikkat etmeleri gerekiyor"

    Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, teşhis noktasında 2 önemli göstergenin dikkate alındığının Altını çizerek, "Ciddi kalp hastalıkları genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç Ay içinde belirtilere neden olur. Bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra morarma veya düşük kan Basıncı görülebilir. Bazı çocuklarda ise solunum sıkıntısı, beslenme güçlükleri veya kilo alamama görülür. Küçük bozukluklar bir belirtiye neden olmayabilir. Çocuklarda saptanan üfürümlerin bir kısmı kalpteki bozukluklara bağlı olabilir. Bu belirtilere yakalanan çocuklar, Ailesi tarafından mutlaka vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı" dedi.
#19.03.2009 23:26 0 0 0