L.A. Rush

Son güncelleme: 20.03.2009 20:17
  • noimage

    Bu aralar adam gibi oyun oynayamadım, çünkü elime geçen yapımlar kötüydü. Tricked n Tuned isimli NFS taklidi olmaya çalışan oyun vardı. Ne yazık ki başarısız bir denemeydi ve insanı sıkıyordu. Arkasından başka bir yarış oyunu daha bana verildi. L.A. Rush adındaki yapım, Tricked n Tuned'ın arkasından bana pek umutlu gelmemişti. Belki berbat bir oyunun arkasında bıraktığı umutsuzluk içime işlemişti, L.A. Rush beni yanılttı ve koyu sis içinden çıkartmayı başardı.

    Zaman

    Karakterimiz namını ve eski popüleritisini geri almaya çalışan biri. Kendisinin tüm malını yağmalıyorlar ve geride koca bir sıfır gibi kalıyor. O da bunu yapanlardan hesap sormak için sokaktaki mücadeleye katılıyor. Yarışlara başlıyor ve yavaş yavaş gerçekleri ortaya çıkarıyor. Konu her daim klasik öğeler ile süslenmiş, alıştığımız senaryo. Zengin bir malikanede çılgın bir parti veriliyor. Etrafta dolanan güzeller, eğlenen insanlar vs... tam bir ortam var. Karakterimiz ile burada tanışıyoruz, olayların gelişimi ve başlangıçları anlatılıyor. İzlediğimiz bu güzel sinematiğin arkasından oyuna geçmeye hazırlanıyoruz.

    Renkli menüsü ve fonda çalan hareketli parçası ile ilk açılış başarılı. Gerekli ayarları ve düzenlemeleri yaptıktan sonra, artık oynamaya hazırız. Oyun grafikleri ve anlatım tarzı ile GTA'yı oldukça hatırlattı. Sakın GTA serisinden kopyalandığını zannnetmeyin. Görünüm ve arabirim olarak onu anımsatmasına rağmen, aslen yaptığımız sadece yarışmak. Belki etkileşim olabilir, fakat klonu değil. Klasik bir yapımdan biraz etkileşim olması kötü değil, aslında iyi. Haritada belli yerlerdeki noktalara gidip yarışlara katılıyoruz. Bu yarışlar da aslında kendi aralarında farklara sahipler. Normal ve basit olanlara katılmak bedava, ancak para ödülü fazla olan profesyonellere katılmak yüksek miktarlar isteyebiliyor. Üst seviyedeki bir yarışmaya katılmak için 4000 $ - 5000 $ dolar gibi bir rakamı gözden çıkarabiliyorsunuz. En başlarda 1000 $ dolar olan ücret, sonraki zamanlarda yükseliyor. Kazanırsanız katılmak için verdiğiniz paranın iki üç katına sahip oluyorsunuz. Sadece birinci olmak değil, ilk üçe girdiğiniz anda belli bir ödülü cebinizde buluyorsunuz. İlk etapta bedava olan yarışlara katılarak biraz para kazanmanız gerekiyor. Bu kolay olan kısımları tekrar oynamakta yarar var, böylece elinize iyi para geçebiliyor. Yarışmalar size cep telefonu yolu ile bildiriliyor. Oyunun ekranına bir cep telefonu geliyor ve burada şöyle bir yarış var gel katıl diye haber veriyor. Cep telefonunu ekranı da ayrıntılı yapılmış. Arayan numara, isim, sinyal çekimi, kalan şarj vb... tüm özelliklerini ekranda görebiliyorsunuz.

    Pimp my Ride

    Yarışlar son derece basit belli olan işaretli takip edip ilk üçe girmeye çalışıyorsunuz. Kazanırsanız ödülünüz en yüksek oluyor, ancak üçüncü olsanız da belli bir miktar cebinize giriyor. Oyun büyük bir şehirden oluşuyor ve şehrin belli bölgelerindeki yarışmalar da belli alanlarda yarışıyorsunuz. Bir süre sonra genel olarak yolları ezberleme imkanına sahip olabilirsiniz. Büyük ve paralı yarışlardan sonra yeni arabalar açılıyor, fakat onları almamız için bir sınava tabi tutuluyoruz. Yapmamız gereken yeni arabayı almak ve çok hasar almadan bir an önce garajımıza götürmek.

    noimage

    Yolda aracınızı haşat etmeye çalışan ve durdurmak isteyen çılgınlar var. Genel olarak sağdan soldan, yukardan aşağıdan her yerden size çarpıyorlar. Yapmak istedikleri sizi bölük pörçük bir hale getirip, kaybetmenizi sağlamak. Garajınız kırmızı nokta ile işaretlenmiş. Hemen buraya götürmelisiniz, yoksa ağır hasardan kaybediyorsunuz. Kaybetseniz de pek zararı olmuyor, yeni aracın olduğu noktaya yeniden gidip, arabayı garajınıza götürmeye çalışabilirsiniz.

    Oyun içinde modifiye imkanı var, fakat parçaları biz seçemiyoruz veya söküp takma imkanımız yok. Pimp adı verilen belirli noktalara gidip, aracınızı buralarda modifiye ettiriyoruz. Bize belirli bir fatura çıkartıyorlar ve arabayı değiştiriyorlar. Yarışlar zorlaştıkça modifiye edilen araçlarda güçleniyor, fakat bir kere modifiye olan bir araba ikinci bir kere daha yapılamıyor. Pimp ustaları dış görünüşlerde ahım şahım işler çıkartamıyorlar, ama modifiye için bundan başka seçeneğimiz yok. Tasarımımızı kendimiz yapsak çok daha iyi olurdu.

    Televizyon

    L.A. Rush bir çok oyundan daha büyük haritaya sahip. Şehir belirli bölgelere ayrılmış ve bu bölgelerde sıra ile sokak yarışlarına giriyoruz. Sadece sokak yarışları değil, farklı aktiviteler de oyun içinde yer alıyor. Yapımın belli bir bölümünü geçtikten sonra rampalardan atlayıp tabelaları kırmak gibi farklı stiller ile uğraşabiliyoruz. Bu yetmedi polisten kaçma veya otobanda en yüksek hız rekoru kırmak gibi farklı dallar da mevcut. Bunlar oyunun sürekli olarak devam eden sıkıcı sokak yarışlarını ortadan kaldırıyor. Oyuncuyu biraz daha eğlendirip, zevk almasını sağlıyor. Öyle de olmalıydı, yoksa sadece yarışlar olsa sıkıcı bir yapımdan öteyede gitmezdi. Koca şehiri ve içinde gidilecek yerleri haritamız sayesinde güzelce görebiliyoruz. Pimp noktaları, yarış yerleri ve diğer aktiviteler vs... hepsi haritada ayrı bir işaret olarak kendini belli ediyor. Sizin yapmanız gereken, bu noktalardan birini seçmek. Böylece ana oyun ekranına döndüğünüz zaman size yolunuzu ve nereden gitmenizi gösteren bir ok çıkacak. Onu takip ederek istedğiniz yere gidebiliyorsunuz.

    Arabayı daha yeni almıştım L.A. Rush'da en can alıcı sahne kesinlikle kaza sahneleridir. Bunlar o kadar çok hoşuma gitti ki sizlere anlatamam. Bir tıra, arabaya veya başka bir araca bodozlama daldığınız zaman bir anda ekran yavaşlıyor ve kaza anını saniye saniye size sunuyor. Bu sırada aracınızın parçalanmasını, etrafa savrulan parçaları ve her şeyi tüm çıplaklığı ile görebiliyorsunuz. Fonda ise kalp atışına benzer bir ses geliyor. Sanki bir anda kendinizi Matrix ortamında zannedebilirsiniz, ama değil. Oyunun belki de en iyi kurgulanmış yeri bu kaza sahneleri.

    Kazalar kadar diğer hoş nokta, yarışlardan ve diğer aktivitelerden sonra yaptırdığınız Replay yani tekrarlar. Kendinizi izlerken sanki bir film izliyormuş havasında olabiliyorsunuz. Grafikler bir anda değişiyor ve televizyon ekranına dönüyor. Tekrarları izlerken arada dikkat edin, oldukça hoş görüntüler ortaya çıkıyor. Sanki televizyonda bir film izlermiş gibi olabiliyorsunuz.


    noimage

    Alt yapı garantisi

    Grafikler bir çok oyuna nazaran hoş gözükse de, en büyük eksisi abartı denilebilecek yansıma efektleri. Bazı yerlerde o kadar fazla yansıma oluyor ki, araba kullanırken önünüzü göremiyorsunuz. Güneşin bol miktarda yansıma yaptığı zamanlar yol bembeyaz kesiliyor. Önünüzdeki araçları seçmekte zorlanabiliyorsunuz. Gece karanlığında ise yine vahim bir durum var. Sanki yağmur yağmış ve yollar su birikintileri yüzüne parlıyormuş gibi duruyor. Gündüzlerinin çok fazla güneşi gecelerin ise yağmur yansıması grafiklerde olayı baltalıyor. Bunun dışında kaplamalar ve harici diğer iskelet fena gözükmüyor. Karakterimizin ve genel olarak arabaların modellemeleri hemen fark ediliyor. Üstlerinde çalışıldıkları kendini belli ediyor.

    Ses konusunda son zamanki oyunlar oldukça hoşuma gitmeye başladı. L.A. Rush bu konuda oldukça takdir toplayan bir yapım. Müzik parçaları en başta harika oldukça çeşit var. Bunlar dışında efektler genel olarak iyi. Arabaların normal halinde ve modifiye edildikten sonraki halinde çıkan ses direk olarak kendini belli ediyor. Sinematikler ve oyun içindeki konuşmalar da iyi yapılmış.

    Oyundaki hasarlama modeli kesinlikle yeterli ve yerine uyuyor. Arabanın dökülüşünü ve parçalanmasını hiç olamasa görebiliyorsunuz. Kaza sahnelerinde parçalanma modeli oldukça işe yarıyor. Fizik modellemesi L.A. Rush gibi bir oyun için yeter.

    Tekrar

    L.A. Rush içinde nos'a abanıp basıp gidiyoruz. Yolda hızlıca giderken oluşan efekt ekrana hoş bir görüntü yansıtıyor. Turbonuzu çevreden bulduğunuz bonuslar ile sürekli doldurabiliyorsunuz. Para verip doldurma derdi yok, bonuslar her yerde saçılı olduğundan ister yarışta ister gezintide olun karşınıza çıkabiliyor. Yapımın diğer artı yanlarından biri şehir içinde isterseniz hiç aktivitelere katılmadan etmeden istediğiniz gibi turlamanız. İster oraya ister buraya gidin her şekilde koca bir şehirde dolaşabiliyorsunuz. Oyunda oldukça uzun bir otobana var, bir kere onda şöyle bir basın gidin oldukça güzel oluyor. Orada burada dolanırken sizleri zorlamayan kontrolleri de var. Geç yanıt verme veya başka problemleri yok. Rahat rahat oynayabiliyorsunuz.

    Oyunun belki de en sıkıcı noktası belli bir süre sonra sürekli olarak kendini tekrar etmesi. Genel olarak yaptığınız işler sürekli aynı oluyor. Aynı yerlerde yarışıyorsunuz ve sıkıntı yaratmasın diye konulan diğer aktiviteler de, belli bir süre sonra kendilerini tekrar ettiriyor. L.A. Rush aynı eylemlerden dolayı biraz monotonlaşabiliyor. Şundan emin olun ki oldukça iyi bir zaman hırsızı. Bilgisayar başındaki birine bir iki saat zevkli anlar yaşatabilir, ama daha fazlası da olmaz. Kötü değil, fakat çok harika bir oyun da değil.



    noimage
#20.03.2009 20:17 0 0 0