Spastik çocuğu doğru tutma,yatağa yatırma

Son güncelleme: 21.03.2009 14:50
  • spastik cocugu nasil yatiririm
    spastik cocuklar hakkinda

    Bazı spastik çocuklar başlarını geriye çeker ve aynı zamanda omuzlarını yukarı ve öne getirirler. Başın arkasından elle tutarak başın pozisyonunun düzeltilmeye çalışılması, çocuğun kendini daha fazla geriye çekmesine neden olmaktadır. Eller başın her iki yanına yerleştirilip çocuğun boynu yukarı doğru çekilirse omuzlar ön kollarla birlikte aşağı inecektir.
    Çocuk kucakta otururken başını, omuzlarını ve kollarını geriye doğru atarsa, onu öne doğru çekmemek gerekir.
    Bu çocuk için doğru tutuş şekli, ebeveynin ön kolunu çocuğun boynunun arkasından geçirip, el ve ön kol yardımı ile omuzların öne ve içeri doğru çekilmesi ile sağlanabilir.

    Çocuğun odasının ve yatağının ideal düzenlenişi
    Serebral palsi'li çocuklar sırtüstü yatarken genellikle başını tam olarak ortalayarak yatmadığı ya da başını sürekli bir tarafa çevirerek yattığı için rahat edemezler. Yatağın yeri ayarlanırken bütün uyarıların çocuğun başını daha az çevirebildiği yönden gelmesine dikkat edilmelidir. Pencerenin konumu, ışığın yeri, odaya giren ve hareket eden insanların görüntüsü hep çocuğu başını daha az çevirebildiği yöne doğru bakmaya zorlamalıdır. Kapının pozisyonu da başını kaldırıp, kimin geldiğine bakması açısından ayarlanmalıdır.
    Bir çocuğa değişik pozisyonlarda yatmasını öğretmenin ilk şartı, rahatsız oluyorsa bile gün boyunca değişik pozisyonların denenerek çocuğun alışkanlık kazanmasını sağlamaktır.
    Yumuşak yüzey çocuk için hareketi zorlaştıracağından önerilmez.
    Serebral palsi'li çocukların çoğu gün boyunca çok az enerji sarfettikleri ve yatakta hareket edemedikleri için gergin ve rahatsızdırlar. Az uyurlar. Hepimiz uyurken hareket ederiz. Gece boyunca sürekli pozisyon değiştiririz. Spastik çocuklar uykuda nadiren hareket ettikleri için gece boyunca sık sık pozisyon değiştirmek gereklidir. Spastik ve diskinetik Serebral palsi'li çocuklarda hamakta fazla sallanmadan yatmak vücut hareketlerini kolaylaştırdığından önerilebilir.
#21.03.2009 14:50 0 0 0