Düşünürlerden Dil Hakkında Sözler

Son güncelleme: 01.04.2009 02:14
  • Mustafa Kemal Atatürk

    "Türk dili, zengin, geniş bir dildir; her kavramı ifadeye kâbiliyeti vardır. Yalnız, onun bütün varlıklarını aramak, bulmak, toplamak, onlar üzerinde işlemek lâzımdır. [...] Türk milletini ve Türk dilini medeniyet tarihinin ve kültür dillerinin dışında görmenin ne yaman bir yanlış olduğunu bütün dünyaya göstereceğiz."

    İsmet İnönü

    "Eğer Türkler bilimin her dalında yabancı diller için çalıştıkları kadar, kendi öz dilleri için emek çekselerdi, Türk dili çok zamandan beri eksikliklerinden tümüyle kurtulmuş ve uygarlık dünyasının örnek bir dili olmuş olurdu."


    II. Mahmut

    "Türkçe tıp terimleri geliştirilinceye ve Türkçe tıp kitapları yazılıncaya değin eğitim yabancı dilde yapılacaktır, çünkü amaç bir an önce tıp öğretmektir, Fransızca değil."


    Prof. Dr. Aydın Köksal

    "Temel öğretimin, bilimsel-teknik öğretimin, meslek öğretiminin bireylerin anadilleri dışında bir yabancı dille yapıldığı ülkeler, ancak eski sömürgeler arasında ve çok yoksul kimi ülkeler arasında, bütün kaynaklar dışardan gönderilerek eğitim yapılan çok geri, örgütsüz topluluklarda görülebilir."

    Yaşar Kemal

    "Sömürücülük düzeni ortadan kalkmadan kültür bağımsızlığına erişemezsin. Bunun mümkünü çaresi yok. Yazarlarımız yakında Amerikan İngilizcesi sentaksıyla tümceler kurarlarsa hiç şaşmayın. Türkçeyi Amerikan aksanıyla konuşurlarsa, ki çokları konuşuyorlar, hiç şaşmayın."

    Fazıl Hüsnü Dağlarca

    Türkçem,
    ses bayrağım.

    Yahya Kemal Beyatlı

    Türkçe; ağzımızda, anamızın dili gibi helâl ve güzel olmalı

    Konfüçyüs

    Bir ulusun bütün yönetimi bana bırakılsaydı, ilkin dilini düzeltirdim. Çünkü, dil düzgün olmayınca söylenen anlaşılmaz ve yapılması gereken yapılmadan kalır, böyle olunca töreler ve sanat geriler, adalet yoldan çıkar, halk çaresizlik içinde kalır. İşte bundan dolayı söylenmesi gereken başıboş bırakılamaz. Bu her şeyden önemlidir.

    Peyami Safa

    Dilini kaybeden bir millet, herşeyini kaybetmiş demektir.


    Walter Lanoor

    Bir ülkenin kanunlarının çiğnenmesinden sonra en büyük suç, dilinin çiğnenmesidir.

    Leibniz

    Bana mükemmel bir lisan ver, sana büyük bir millet teşkil edeyim.

    Bernard Show

    Kendi dilini tam olarak bilmeyen, başka dilleri de bilemez.

    Ludwig Wittgenstein

    Dilimin sınırları, dünyamın sınırlarıdır.


    Churchill

    Ben insanlara yalnız anadillerini bilmedikleri zaman dayak atılmasına taraftarım.
#23.03.2009 11:22 0 0 0
  • "Türkçe; ağzımızda, anamızın dili gibi helâl ve güzel olmalı"
#01.04.2009 02:14 0 0 0