Sakatlık İndrimi

Son güncelleme: 24.03.2009 12:05
  • 1- SAKATLIK İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANIR?

    Sakatlık İndiriminden;

    1- Özürlü hizmet erbabı ile bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan hizmet erbabı,

    2- Özürlü serbest meslek erbabı ile bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı,

    3- Özürlü olup basit usulde vergilendirilenler,
    yararlanır.

    2- SAKATLIK İNDİRİMİ NASIL UYGULANIR?

    Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilenlerin Gelir Vergisine tabi kazançlarına, belli bir tutar ve oranda Sakatlık İndirimi uygulanır.

    Sakatlık İndirimi, hizmet erbabında, tevkifat matrahına uygulanır.

    Bu indirim, bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ve ücret geliri elde eden mükellefler için de uygulanır. Bu durumda indirimden yararlanan özürlü kişi değil ona bakmakla yükümlü olan serbest meslek erbabı ve ücret geliri elde eden mükelleflerdir.

    3- SAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANMAK İSTEYENLERİN
    YAPACAKLARI İŞLEMLER

    Sakatlık İndiriminden yararlanmak isteyenler bir dilekçeye aşağıda belirtilen belgeleri de ekleyerek Vergi Dairesi Başkanlığı olan yerlerde ilgili Grup Müdürlüğü'ne, diğer illerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne diğer ilçelerde de Mal Müdürlüğüne başvurmalıdırlar

    4- SAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANMAK
    İSTEYENLERDEN İSTENECEK BELGELER


    1- Özürlü Hizmet Erbabı İçin

    a) Çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge,

    (IMG:http://www.turkish-media.com/forum/style_emoticons/default/cool.gif) Nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf

    2- HİZMET ERBABININ BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU
    ÖZÜRLÜ KİŞİLER İÇİN

    a) Ücretlinin çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge,

    Özürlü kişilerin nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğrafı,

    c) Özürlü kişiye bakmakla yükümlü olunduğunu gösteren belge.

    3- ÖZÜRLÜ SERBEST MESLEK ERBABI İÇİN

    a) Vergi kimlik numarasını gösteren belge,

    Nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf.

    4- SERBEST MESLEK ERBABININ BAKMAKLA YÜKÜMLÜ
    OLDUĞU ÖZÜRLÜ KİŞİLER İÇİN

    a) Serbest meslek erbabının vergi kimlik numarasını gösteren belge,

    (IMG:http://www.turkish-media.com/forum/style_emoticons/default/cool.gif) Özürlü kişilerin nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğrafı,

    c) Özürlü kişiye bakmakla yükümlü olunduğunu gösteren belge.

    5- SAKATLIK İNDİRİMİNDEN YARARLANMA HAKKINA SAHİP BASİT USULDE VERGİLENDİRİLEN ÖZÜRLÜLER İÇİN

    a) Vergi kimlik numarasını gösteren belge,

    Nüfus cüzdanı örneği ve üç adet fotoğraf.

    İlgili Müdürlükler sakatlık indiriminden yararlanmak isteyen özürlü kişileri Devlet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik"in ekinde yer alan ve yetki verdiği sağlık kuruluşlarından sağlık raporu almak üzere sevk yapacaktır. Yetkili sağlık kuruluşunca verilecek raporlar ilgili müdürlüklerce Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nda oluşturulan Merkez Sağlık Kuruluna gönderilecektir. Merkez Sağlık Kurulu, sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporları inceleyerek, başvuru sahibinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine karar verecektir. Bu şekilde sakatlık dereceleri belli olanlara ilişkin raporlar, ücretlilerde işverenine, diğerlerinde kendilerine verilmek üzere ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı veya Defterdarlığa gönderilecektir.

    Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı (sakatlık derecesi) veya raporlarda yer almayan bulgularla ilgili iddialara dayanan itiraz ve şikayet mahiyetindeki başvurular da ilgili müdürlüklere yapılacak ve yukarıda açıklandığı şekilde işlem görecektir.

    5- ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORUNA İTİRAZ




    Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlünün kendisi, velisi, vasisi veya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir.

    İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.

    Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.

    Milli Savunma Bakanlığına bağlı asker hastanelerince; Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarına itiraz esas ve usulleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilecek özürlü sağlık kurulu raporlarına yapılan itirazlar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim Hastanesi ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanelerince kesin olarak karara bağlanır.

    6- SAKATLIK İNDİRİMİNİN KAPSAMI

    - Çalışma gücünün asgari %80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat,

    - Çalışma gücünün asgari %60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat,

    - Çalışma gücünün asgari %40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat,

    sayılır ve aşağıda özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranları (sakatlık dereceleri) itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

    2006 yılı için öngörülen Sakatlık İndirimi tutarları aylık olarak aşağıdaki gibidir;

    - Birinci derece sakatlar için 530 YTL

    - İkinci derece sakatlar için 265 YTL

    - Üçüncü derece sakatlar için 133 YTL dir .

    Sakatlık İndirimi tutarları her yıl Maliye Bakanlığı'nca Yeniden Değerleme oranında arttırılarak belirlenmektedir.

    Aylık belirlenen bu rakamlar, yıllık olarak beyan edilen kazançlarda 12 ile çarpılmak suretiyle uygulanacaktır. Özürlü serbest meslek erbabı ile bakmakla yükümlü özürlü bulunan serbest meslek erbabı ve basit usulde vergilendirilenlerde yıllık beyan edilecek gelirden;

    - Birinci derece sakatlar için 6.360 YTL,

    - İkinci derece sakatlar için 3.180 YTL,

    - Üçüncü derece sakatlar için 1.590 YTL ,

    indirim miktarı düşülecektir.

    7- BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN KİŞİ TABİRİ

    Özürlü kişinin tabi olduğu çalışma mevzuatına veya sosyal güvenlik kurumu mevzuatına göre bakmakla yükümlü sayılan anne,baba, eş ve çocuklar anlaşılacaktır. Bu kişiler yukarıdaki belgelere ilave olarak sağlık karnesinin kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfanın bir örneğini verecektir


    8- DIŞ KURULUŞLARIMIZDA GÖREVLİ HİZMET ERBABININ YAPACAĞI İŞLEMLER

    Yabancı ülkelerdeki dış kuruluşlarımızda (resmi ve özel sektörde) görevli sakat hizmet erbabı, nüfus kağıdının örneği ve bağlı olduğu kurumdan alacağı "o ülkede görevli hizmet erbabı" olduğunu gösterir belgeyi de ekleyerek bir dilekçe ile birlikte bulunduğu ülkedeki T.C. Elçilik veya Konsolosluğuna başvurur. Elçilik veya Konsolosluklar, kendilerine başvuran hizmet erbabını, o ülkedeki çalıştığı yere en yakın resmi bir hastaneye yazıyla sevk eder.

    Hastanece düzenlenen raporlar Türkçeye çevrilmiş birer örnekleri ile birlikte ilgili Elçilik veya Konsolosluklar tarafından Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilir.

    Söz konusu raporlar, Merkez Sağlık Kurulunca incelenerek karara bağlanır ve Maliye Bakanlığı, karara bağlanan raporları ilgili Gelir Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü veya Malmüdürlüğü kanalıyla işlem yapılmak üzere hizmet erbabının ücretini ödeyen kuruluşlara yazıyla bildirir.
#24.03.2009 12:05 0 0 0