Uzay elbiseli tedavi

Son güncelleme: 25.03.2009 11:15
  • uzay elbisesi ile tedavi - engellilerde tedavi - fizik tedavisi - uzay terapisi

    noimage

    Bedensel engelli olan ve yürümekte güçlük çeken çocuklar için geliştirilen ''uzay elbisesi''nin, çocukların normal fizik tedaviyle bir yılda ulaşacakları iyileşme performansını 3 aya indirdiği bildirildi.Kütahya'da, bedensel engelli çocuklara yönelik hizmet veren bir özel eğitim ve kurs merkezinin sahibi Mustafa Akdemir, düzenlediği basın toplantısında, merkezde kullanmaya başladıkları sistemi gazetecilere tanıttı.
    Akdemir, thera suit (uzay terapisi) olarak adlandırılan, son zamanlarda Türkiye'de de yaygınlaşmaya başlayan sisteminin, özellikle yürüyemeyen çocuklar ve aileleri için umut kaynağı olduğunu söyledi.

    Sistemin Türkiye genelinde sadece 10 özel sağlık merkezinde bulunduğuna işaret eden Akdemir, şunları kaydetti:
    ''Bu sistemi Kütahya'ya getiren ilk kurum biz olduk. Sistem fiziksel engelli çocuklar için büyük avantaj sağlıyor. Sistemi kullanmak için ülke genelinde 35 fizyoterapist yetkili durumda. Bu sistem, çocukların her hareketi kolayca yapabilmeleri ve rahatsızlıklarının giderilmesinde hızlı bir gelişim sağlıyor. Sistem, çocukların normal fizik tedaviyle bir yılda ulaşacakları iyileşme performansını 3 ayda yakalamalarını sağlıyor. Ayrıca konuşamayan otistik çocukların konuşmasında da yüzde 64 oranında etkili bir sistem.''

    -UZAY TERAPİSİ NEDİR?-

    Akdemir'in verdiği bilgiye göre, temelinde kozmonotların giydiği ''Penguin Suit'' adı verilen özel kıyafet olan, uzay teknolojisinden ilham alınarak geliştirilen pediatrik fizik tedavi yöntemi olan Uzay Terapisinde kullanılan özel kıyafet, büyük eklemlere kompresyon yaparak sıkıştırıyor. Bu sayede eklemlere derin bir basınç uygulanıyor. Böylece eklemdeki tüm sensör (algılayıcı) ve proprioseptif uyaranların (kas, eklemler ve bağ dokusu ile algılanan pozisyon duyusu) uyarılması ve bilinçlenmesi sağlanıyor.
#25.03.2009 11:15 0 0 0