Engelli çocuk eve mahkûm

Son güncelleme: 26.03.2009 21:55
  • Engelliler Kulübü Engelliler Sitesi Engelliler Gazetesi Fiziksel Engelliler Vakfı engelliler haftası engelliler ve spor engellilerin sorunları engelliler hakkında bilgi engelli sporcular


    Engelli çocuk anne-babası olmanın ne demek olduğunu yalnızca başka bir engelli çocuk anne-babası bilir. Gerisi boş laftır.

    Anne-baba, aslında çoğu zaman anne, çocuğunun engelli olduğunu öğrendikten sonra kimi zaman yıllar süren sok, isyan ve durumu kabullenememe süreci yasar. Sonra sıra eğitime gelir. Çocuğun bir kez eğitim almaya başladıktan sonra yavas da olsa bir seyler öğrenmeye başlaması, hem kendisini hem de anne-babasını mutlu eder. Üstelik, her gün okula gitmek, arkadaş edinmek, arkadaş ve öğretmenleriyle gezilere katılmak, çocuğa da, ailesine de iyi gelir.
    En ağır durumdaki engelli bir çocuğun bile yapabileceği seyler var ama buna karşın bu özel çocuk ve gençlerin çoğu evlerinde, dört duvar arasında yaşamak zorunda.
    Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı da, engelli çocuk ailelerinin kurdukları vakıflar ve dernekler de bu çocuklar için birçok kurum açtilar. Ama yine de sayı hâlâ çok yetersiz.
    Bakanlık verilerine göre, özel eğitim alması gereken 16 yaşından küçük çocukların sayısı 2 milyon 485 bin 300. Türkiye çapında özel eğitim hizmeti veren 900 okul ve kuruma devam eden engelli çocuk sayısı ise 32 bin 500.

    Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danisma Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Gül , özel egitim ve rehberlik alaninda çok önemli adimlar atildigini, ancak engellilerin mutlu ve üretken olmalarini saglayacak tüm kapilari açmak için daha çok çalismak gerektigini söyledi. Gül, ''Özel egitim gerektiren her ferdi egitmek, korumak ve toplumdaki yerlerini almalarina yönelik çalismalarimiz bakanliklar, üniversiteler, gönüllü kuruluslar ve bireylerden gelen çabalarla birlesince, en güzeli bulma ve en iyiye ulasma amacimiz daha da kolay gerçeklesecektir'' dedi.
    Engelli çocuk aileleri, büyük çabalar sonucu kurduklari okullarda, çocuklarina kendi baslarina yasamayi ögretiyorlar.
    Saadet Ilkögretim Okulu ve Mesleki Egitim Merkezi, Sisli Rehberlik Arastirma Merkezi Müdürlügü ile Sisli Rehberlik Arastirma Merkezi Özel Egitime Muhtaç Çocuklara Yardim Dernegi'nin çabalariyla 1991-92 ögretim yilinda egitime basladi. Okulda 8 yillik ilkögretim ve 4 yil da mesleki egitim verildigini belirten okul müdürü Ayfer Kemalbay çalismalari hakkinda sunlari söyledi: ''Okulumuzda su anda toplam 115 egitilebilir düzeyde zihinsel ögrenme yetersizligi olan ögrenciye egitim veriyoruz. Her çocuga performansina göre bireysel egitim programi uygulaniyor. Okulun egitim kadrosu, üniversitelerin özel egitim bölümlerinden mezun sinif ögretmenleri veya meslek liselerinden mezun rehber ögretmenlerin yani sira konusma terapisti, müzik, is egitimi, Türkçe brans ögretmenlerinden olusuyor.''
    Saadet Ilkögretim Okulu ve Mesleki Egitim Merkezi'nde akademik programin yani sira özürlü çocuklara yönelik sosyal ve bagimsiz yasam beceri programlari, drama ve Orff çalgilari kullanilarak müzik egitimi çalismalari da uygulaniyor. Bu yil uygulamaya baslanan ''Bagimsiz Yasam Becerileri Egitimi'' programi kapsaminda çocuklara kravat ve ayakkabi baglama, sandviç hazirlama ve temizlik gibi isleri kendi baslarina yapabilme becerileri kazandiriliyor. Sosyal Beceri Programi çerçevesinde ise çocugun seviyesine göre yemek yapma, tuvalet egitimi programlari uygulaniyor.
    Bu programlarla çocugun gelecekte bagimli kalmadan kendine bakabilme becerisini kazandigini belirten Kemalbay, ''Çocugun tüm mesleki becerileri kazandiktan sonraki en önemli ihtiyaci is. En azindan yari korunmali bir islerinin olmamasi gelecek için en büyük endisemiz. Çünkü bu çocuklarin yeterli becerileri var. Ancak bu konuda isverenler gerekli ilgiyi göstermiyor'' dedi.
    Meslek Egitim Merkezi'nde 20 yasini bitirmemis ilkögretim veya meslek okulu diplomasi olan ögrenciler için 1 yili hazirlik olmak üzere 4 yillik bir egitim veriliyor. Bu merkezde yetiskinlere yönelik mum yapma ile hastanelere yönelik galos üretimi yapiliyor.

    Engelli çocuklar için açilan kurumlarin yetersizligi aileleri güç durumda birakiyor. Okullar engelli çocuklara, kendi baslarina yasamasini ögretiyorlar.
#25.03.2009 12:59 0 0 0
  • Ülkemiz insallah bu konularda daha duyarli ve aktif politika uygulayacagini umut ediyor.Engelliler de bizlerden birisi yeri geldigin bir engelli bir saglam insandan daha bilgili ve yapicilik konusunda üstünlüge sahipdir.Paylasimin icin tesekkürler.
#25.03.2009 15:21 0 0 0
  • Rica ederim.
#26.03.2009 21:55 0 0 0