Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, ”Narın en önemli özelliklerinden biri genel damar sağlığını, özellikle de kalbi korumasıdır. Nar, damar tıkanıklıklarını yüzde 44 oranında geriletiyor” dedi.



Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, narın modern tıp literatüründe yer aldığını, alzheimer hastalığı, erkek infertilitesi ve obezite tedavisinde etkili olduğunu belirtti.
İnsanların hasta olunca çare aramaya başladığını, halbuki asıl olanın sağlığı korumak olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
”Şükürler olsun ki ülkemiz bize bu imkanı vermektedir. Nar suyu içildikten 48 saat sonra bile vücutta olumlu etkileri devam etmektedir. Kanın antioksidan kapasitesini artırma gücü, kırmızı şarap ve yeşil çaydan 2-3 kat daha fazladır. Nar aynı zamanda antikanserojen bir yiyecektir. Narın potansiyel kullanım alanları kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, diş hastalıkları, erektil disfonksiyon ve özellikle derinin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerininden korunmasıdır.”
Narın bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:
”İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin gelişmesini engelliyor. Nar suyunun cilt ve prostat kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor.
Narın en önemli özelliklerinden biri, genel damar sağlığını, özellikle de kalbi korumasıdır. Nar, damar tıkanıklıklarını yüzde 44 oranında geriletiyor. Narın tansiyon düşürücü etkisini de bulunuyor. 1 bardak nar suyunun 2 kadeh kırmızı şaraba, 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eş değer antioksidan madde içerdiği görülmüştür.”
Prof. Dr. Yılmaz, nar suyunun özellikle damar sertliğine karşı güçlü etkisinin olduğunun bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
”Nar tanelerinden ziyade, tüm meyveden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu biliniyor. Narın kabuğunun ishal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır. Kanlı ishalde kullanılır. Meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği de var. Cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterir. Meyve kabuğu tanelerinin antioksidan ve antitümör etkileri de biliniyor.”
Yılmaz, narın C vitamini, demir ve potasyum bakımından zengin olduğunu sözlerine ekledi.
-NAR BİTKİSİ-
Nar, eski Yahudi toplumlarında gücün, bereketin, bolluğun ve iyi şansın simgesi olmuş bir meyvedir. Kutsal Roma İmparatoru Maksimilan, kişisel amblem olarak narı seçmiştir. Nar, aynı zamanda İspanya’nın antik kenti Granada’nın isim babasıdır. Nar, İslam tıbbının da önemli bir şifa kaynağı olmuştur. Nar ağacı, uzun yıllar yaşayabilen bir bitki olup Fransa’da 200 yaşından büyük nar ağacı vardır. Narın ana vatanı Himalaya dağları ve kuzey Hindistan’dan İran’a uzanan bölgedir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1476
favori
like
share
AYIŞIĞI Tarih: 03.12.2009 20:04
nar
Tansiyonu düzenliyor,kalbi koruyor,enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırıyor. İşte o meyve...
Mersin'in Silifke ilçesinde, bu yıl 2 bin 500 dönüm nar bahçesinden yaklaşık 4 bin ton hasat yapılırken, fiyatların yüksek olması üreticilerin yüzünü güldürdü.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı yazılı açıklamada, ilk hasadı yapılan narın kilosunun kalitesine göre 1 ila 1,5 liradan satılmaya başlandığını, daha sonra fiyatın artıp 2,5 liraya kadar yükseldiğini kaydetti.

Verim ve kalitenin yanı sıra fiyatların yüksek olmasının da üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Can, Göksu Vadisi'nin mikro klima özelliği nedeniyle sadece bu yörede yetiştirilen ''Keben Narı''nın tescillendiğini hatırlattı.

İlçede nar üretimi yapılan alanların genişletilmesi amacıyla yapılan çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünü vurgulayan Can, Keben narının tanesinin 1,5-2 kiloya kadar ulaşabildiğini ve ağaçların 3 yaşında ürün vermeye başladığını ifade etti.

Can, Keben narının ayrı bir aromaya sahip olduğunu, görünüşü, mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü belirtti.

Keben narının tescilli markası ve kalitesiyle dalında alıcı bulduğunu vurgulayan Can, şunları kaydetti:

''Keben narının hemen hemen tamamı yurt içinde tüketiliyor. Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz.''

Narın faydaları saymakla bitmiyor. İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

[COLOR="YellowGreen"]Narın bilinen bazı faydaları:

Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler

Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur

Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır

Enerji verir, yorgunluğu giderir

İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar

Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur

Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller

Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar

İshali (diare) önler tedavide destek sağlar

Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar

Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır
Şayeste Tarih: 31.03.2009 14:32
Nar enn sevdiğim meyvelerdendir..
Özellikle mayhoş (ekşi) narı çok severim..
Artık daha severek yerim..
Sağol tatlım..