Cömertlik ve İnfak

Son güncelleme: 28.03.2009 10:49
  • Îmânın ilk meyvesi merhamettir. Merhametin en belirgin alâmeti ve en olgun tezâhürü de "infak"tır. İnfak, malın ve canın Allâh'a adanışıdır. Beşeriyetin fazîlet zirveleri olan peygamberler ve onların vârisleri olan âlimler, ârifler ve velîlerin hayatları, sayısız merhamet ve infak menkıbeleriyle doludur.

    Hayırda Yarışın...

    Birgün Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- sabah namazını kıldıktan sonra ashâbına dönüp:

    "-İçinizde bugün oruçlu olan var mı?" diye sordu. Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-:

    "-Yâ Rasûlallâh! Dün gece oruç tutmak aklıma gelmedi, onun için şimdi oruçlu değilim." dedi. Hazret-i Ebû Bekir -radıyallâhu anh- ise:

    "-Ben dün gece oruç tutmayı düşündüm ve sabaha oruçlu çıktım." dedi.

    Rasûl-i Ekrem Efendimiz yine:

    "-İçinizde bugün hasta ziyâretinde bulunan var mı?" diye sordu. Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-:

    "-Yâ Rasûlallâh! Sabah namazını yeni kıldık ve yerimizden ayrılmadık, nasıl hasta ziyâret edebilelim ki?" dedi. Hazret-i Ebû Bekir -radıyallâhu anh- ise:

    "-Duydum ki kardeşim Abdurrahman bin Avf rahatsızlanmış. Mescide gelirken, bakayım durumu nasıl olmuş diye, ona bir uğrayıverdim." dedi.

    Yine Fahr-i Kâinât Efendimiz:

    "-İçinizde bugün bir yoksulu doyuran var mı?" diye sordu. Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-:

    "-Yâ Rasûlallâh! Sabah namazını yeni kıldık ve henüz yerimizden ayrılmadık." dedi. Hazret-i Ebû Bekir -radıyallâhu anh- ise:

    "-Mescide girdiğimde, ihtiyâcını arz eden birini gördüm. Oğlum Abdurrahmân'ın elinde bir parça arpa ekmeği vardı. Onu alıp yoksula verdim." dedi.

    Bunun üzerine Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-:

    "-Seni cennetle müjdelerim (ey Ebû Bekir)!" buyurdu.

    Hazret-i Ömer derin bir iç çekerek; "Âh cennet!" dedi. Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- onun da gönlünü alacak bir söz söyledi:

    "-Allah Ömer'e rahmet eylesin, Allah Ömer'e rahmet eylesin! Ne zaman bir hayır yapmak istese Ebû Bekir muhakkak onu geçer." buyurdu. (Heysemî, III, 163-164. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Zekât, 36/1670; Hâkim, I, 571/1501)

    Bu hadîs-i şerîften almamız gereken en büyük ders, her an Allâh'ın rızâsına vesîle olacak bir amel arayışında olabilmektir. Zîrâ âyet-i kerîmede:

    "Bir (hayır) işini bitirince hemen (başka bir iş veya ibâdete) koyul ve yalnız Rabbine yönel." (el-İnşirâh, 7-8) buyrulmuştur.

    Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- da bir defâsında:

    "-Ölüp de pişmanlık duymayacak hiçbir kimse yoktur." buyurmuş; o pişmanlığın sebebi sorulduğunda da:

    "-(Ölen), muhsin (ihsan sâhibi, sâlih) bir kişi ise, bu hâlini daha fazla artıramamış olduğuna; şâyet kötü bir kişi ise, kötülükten vazgeçerek hâlini ıslah etmediğine pişman olacaktır." cevâbını vermiştir. (Tirmizî, Zühd, 59/2403)

    Rabbimiz, râzı olduğu sâlih kulları hakkında âyet-i kerîmede:

    "Onlar hayırda birbirleriyle yarışırlar..." (Âl-i İmrân, 114) buyurmaktadır. İşte bu hayır yarışının mü'minlerde tabiat-ı asliye hâline gelmesi şarttır. Mü'min, esen meltemler gibi müşfik, yağan yağmurlar gibi cömert olmalı, her an etrafına huzur bahşederek Hakk'ın rızâsını aramalıdır.

    Bu sebepledir ki Hak dostları da cömertlikte bereketli ırmaklara benzerler. Onlar, uzun yollar boyunca binbir canlıya; insana, hayvanâta, ağaca, kuşa, güle, sümbüle huzur bahşederek akıp giderler. Gerçek infak da; ihlâs, merhamet ve diğergâmlık dolu bir gönülle bütün mahlûkâta yönelmek sûretiyle Allah rızâsının aranmasıdır. Başkalarının mahrûmiyetini telâfî için, bütün imkânlarla muhtaçların yardımına koşmaktır.

    Rabbimiz, aslında insanlık şerefinin en tabiî bir îcâbı ve merhametle yoğrulmuş selîm vicdanların en asil bir ifâdesi olan infâkı, ictimâî ibâdetlerin en mühimlerinden biri kılmıştır. Şüphesiz ki bu, O'nun müstesnâ lutuflarından biridir. Yâni Rabbimiz, kullarına lutfettiği nîmetlerin cüz'î bir kısmının, bir şükür ifâdesi olarak yine kendisine takdîm edilmesini irâde buyurmuş, buna mukâbil infâkı; günahlara keffâret vesîlesi ve ebedî saâdetin en mühim ecir kapısı eylemiştir.
#27.03.2009 10:45 0 0 0
  • Allah razı olsun ...
#27.03.2009 17:54 0 0 0
  • Allah Razı Olsun
#28.03.2009 10:49 0 0 0