Halide Edip - Dr. Adnan Adıvar Yunus Nadi ve Bir Çok Mebus ile Aydının Gizlice Ankara ya Gelişi

Son güncelleme: 27.03.2009 12:51
  • Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti, yakın bir tarihte toplanacak olan Osmanlı Mebuslar Meclisi'nin çalışmalarını yakından takip edebilmek amacıyla Ankara'ya geldiler.Coğrafi konumu, ulaşım ve haberleşme kolaylığı ile Batı Cephesi'ne yakın oluşu nedeniyle Ankara merkez olarak kabul edilmiştir.



    SON OSMANLI MEB'USAN MECLİSİ VE MİSAK-I MİLLİ

    Mustafa Kemal İstanbul'un işgal altında olması nedeniyle buradaki meclisin rahat çalışamayacağını, sıhhatli kararlar alamayacağını, alınsa bile uygulanamayacağını söylemiştir.

    Başşehrin İstanbul olması, padişahın varlığı ve anayasa gereği meclis,12 Ocak 1920'de İstanbul'da toplandı.

    Kendisi İstanbul'a gidemeyen Mustafa Kemal, meclis başkanı seçilmek ve Müdafaai Hukuk Grubu kurulmasını istediyse de bu mümkün olmadı.Osmanlı meb'usları, kendi aralarında Felah-ı Vatan Grubu'nu oluşturdular.Bu grup, Misak-ı Milli adlı bir bildiri yayınlayarak bunu meclista ilan ettiler.



    MİSAK-I MİLLİ KARARLARI

    1-Türklerin çoğunlukta olduğu yerler Türk vatanıdır.

    2-Halkının çoğunluğu Arap olan ülkelerde ve vatandan koparılmak istenen Batı Trakya ve Doğu Anadolu'da kaderini tayin için halk oylaması yapılmalıdır.

    3-Kapitülasyonlar kaldırılmalıdır.

    4-Azınlıklara, dışarıdaki Türklere verilen haklar kadar hak verilebilir.

    5-Güvenliği sağlanmak şartıyla boğazlar dünya ticaretine açılabilir.



    *ÖNEMİ:Misak-ı Milli, milli mücadelenin hedefini, vatanın sınırlarını ve bağımsızlık esaslarını benimseyip gerçekleştirmeye çalışmıştır.
#27.03.2009 12:51 0 0 0