El Yıkamak Hayat Kurtarır

Son güncelleme: 29.03.2009 20:26
  • noimage Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal , yeteri kadar yıkanmayan ellerin, her türlü mikrobun bulaşmasında araç olduğunu söyledi.





    Prof. Dr. Baysal , Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli hemşirelerin, vatandaşları el yıkama konusunda bilinçlendirmek için, üzerinde "El Yıkamak Hayat Kurtarır" yazılı, yakalara iğnelenebilen küçük kağıtlar bastırıp dağıttıklarını kaydetti.
    "El yıkamak hayat kurtarır" sloganının herkes için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Baysal , ellerin yıkanmasına gerekli önemin verilmemesinin, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
    Türk adetlerinde yemekten önce ve sonra el yıkandığını, ayrıca tuvaletten sonra da ellerin mutlaka yıkanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Baysal , "Günde ortalama 8 defa ellerin yıkanması lazım, ancak yıkıyor muyuz? Hayır pek çoğumuz yıkamıyoruz. Oysa tüberkülozdan sarılığa kadar, el üzerindeki mikroplardan bulaşan pek çok hastalık var" dedi.
    "Hastane Enfeksiyonlarını Önlüyor"
    Tıbbi personelin her girişimden önce ve sonra ellerini yıkaması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Bülent Baysal , şunları kaydetti:
    "Tıbbi personel normal vatandaştan daha sıklıkla el yıkamalıdır. Hastane personelinin günde 15-20 defa el yıkanması lazım. Ancak bu öylesine el yıkama şeklinde değil, sabunla, bazı zamanlarda da antiseptikli malzemelerle ellerin yıkanması lazım. Bu alışkanlık, hastane enfeksiyonlarının önlenmesine ciddi katkı sağlayacaktır."
    Yıkanmayan ellerin, her türlü mikrobun bulaşmasında araç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baysal , merdiven korkulukları, telefon ankesörleri gibi ortak kullanılan yerleri ve bilgisayar klavyeleri ve mouselarda çok miktarda mikroorganizma olduğunu söyledi.



#27.03.2009 20:34 0 0 0
  • Malesef bizlerin hic aldiris etmeden yikamadigi elleri nelere yol aciyor.Temizligimize dikkat edelimki uzun saglikli yasayalim.
#27.03.2009 21:53 0 0 0
  • Çok önemli bir konu...Paylaşım için teşekkürler
#29.03.2009 14:17 0 0 0
  • Bencede dogru
#29.03.2009 20:26 0 0 0