Patatesli Hamsi

Son güncelleme: 28.03.2009 00:08
  • MALZEMELER

    500 gr kılçığı ayıklanmış hamsi ve 1 tatlı kaşığı tuz
    5 adet orta boy patates (soyulup, incecik yuvarlaklar halinde dilimlenecek)
    1 demet maydanoz (sapları ayıklanıp, ince ince kıyılacak)
    1 adet iri boy kuru soğan (çok ince halkalar halinde dilimlenmiş)
    7-8 adet sarmısak (çok incecik doğranacak)
    3 adet orta boy domates (tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranacak)
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 adet limonun suyu
    Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
    1 su bardağı ılık su

    HAZIRLANIŞI

    Geniş, yayvan ama kenarları çok yüksek olmayan bir tencere veya bu şekildeki kapaklı bir tavayı hazır edelim. Tencere veya tavamızın en altına halka halka ama incecik dilimlediğimiz patatesleri dizelim. Üzerine ince kıyılmış maydanoz, ince doğranmış sarmısak ve soğanları yerleştirelim. Tuz ve karabiberi serpiştirip, zeytinyağının da yarısını üzerine gezdirelim.

    Bu sebze dizilimindeki son aşama ise küp doğranmış domateslerin gelişi güzel eklenmesidir. Artık sebzeleri en alta yerleştirdik sıra hamsilere geldi. Ama kılçıkları ayıklanmış hamsileri yıkayıp süzdükten sonra bir tatlı kaşığı tuzla karıştırıp, şöyle bir 10 dakika beklemek gerek. Böylece hamsi hem lezzetlenir hem de fazla suyunu akıtmış olur.

    Sonra da bu hamsileri güneş ışığı formunda yani yuvarlak biçimde sebzelerin üstünü kapatacak şekilde dizelim. Üzerine kalan zeytinyağıyla limon suyunu ve ılık suyu gezdirip, orta ısıdaki ateşin üstüne oturtalım. Yaklaşık 25-30 dakika sonra sebzeli hamsimiz pişmiş olacaktır. Kapağını açmadan 5-7 dakika bekletip sonra servise sunalım.



    alıntı
#28.03.2009 00:08 0 0 0