Ülkemizde adi papatya, babunç, tıbbi papatya yada sadece papatya adlarıyla bilinir. Papatya; genelde balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında, eğimli topraklarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam yetişir.

Gitgide yaygınlaşan yapay gübre ve kimyasal ilaçların kullanımı yüzünden, çok değerli papatyamızın yaşama alanları her geçen gün biraz daha daralmaktadır. Fakat, kar yağışlı kışlardan ve yağmurlu ilkbaharlardan sonra alışılmıştan daha fazla yetişir. Yabani papatya ile arasındaki fark, sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve kokusunun daha etkili ve hoş oluşudur.

Çiçekler sapsız olarak, mayıstan ağustosa kadar, öğlen güneşinde toplanmalıdır.
Uykusuzluk, ateş, ağrı, kramp ve gaz şikayetlerine karşı etkili olan papatyanın faydaları saymakla bitmiyor.

Yapılan bir araştırmaya göre araştırmaya göre; papatya çiçeği, uykusuzluk,ateş, kramp ve gaz şikayetlerinde etkili bir bitki olmasının yanında, kozmetik ürün olarak da kullanılıyor. Papatya suyuyla yıkanan cilt diriliğini korurken saçlar da parlaklık kazanıyor. Papatya çiçeği, gaz birikimine, ishale, mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa, adet düzensizliklerine ve yüksek ateşe karşı etkili oluyor. Sakinleştirici olarak da kullanılan papatya, iltihaplanmalarda, antibiyotik tedavisinde destek amaçlı da kullanılıyor. Papatyayı çeşitli şikayetler için şu şekilde kullanmak gerekiyor: "Göz, göz kapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama yoluyla kullanılabilir. Diş ağrısında gargara yapılır. Ağır hastalıklardan sonra papatya banyoları hastanın toparlanmasına yardımcı olur. Papatya buğusu, nezle ve sinuzit gibi rahatsızlarda kullanılır. Nedeni bilinen kronik ağrılarda (sinir ağrıları, romatizma) papatya yağı ile masaj yapılabilir".


1-Ülser, gastrit durumunda: Papatya kantaronla beraber kaynatılıp balla
tatlandırılıp içilmeye devam edilirse faydalı olacaktır.

2-Baş ağrısı durumunda: Papatya kaynatılıp suyuyla baş yıkanırsa ya da papatya kataron,
lavanta ile kaynatılıp içilmeye devam edilirse baş ağrısını geçirir.

3-Papatya rezene ile kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse hazmı kolaylaştırıcı etki yapar.

4-Papatya kantaronla kaynatılıp içilmeye devam edilirse kalın bağırsak iltihabı için faydalıdır.

5-Saçları besler ve kuvvetlendirir.Papatyayı (maydonozla daha iyi olur) kaynatıp o suyla başyıkanırsa saçları besler.

6-Gaz şişkinlikleri için: Papatya kaynatılıp içilirse gaz söktürücüdür.

7-Karın ağrısında papatya, nane, rezene, ıhlamur beraber kaynatılıp içilirse faydalı olur.

8-Papatya kaynatılıp balla tatlandırılırsa ve içilmeye devam edilirse vücuda kuvvet verir.

9-Adet söktürür:Papatya biberiye ile beraber kaynatılıp içilse adet söktürür.

10-Papatya kaynatılıp gargara yapılırsa ve içilirse bademcik ve diş iltihabını önleyici etkisi vardır.

11- Papatya nane ile beraber zeytinyağına konur güneşte 1 ay bekletilir
bu yağla romatizmalı yerlere masaj yapılır.Papatya, kekik, nane, ıhlamurla
beraber kaynatılıp içilmeye de devam edilirse romatizma için faydalıdır.

12-Az işiten kulağı açar:Papatya zeytinyağına konulup 1 ay güneşte bekletilir, temizliğe
dikkat ederek iltihaplı ve sonradan olma kulak sağırlığına damlatılırsa çok faydalıdır.

13-Tıkanık damarları açar:Papatya kaynatılıp içilmeye devam edilir.

14- Uykusuzluk:Papatya oğul otuyla beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.

15-Göz iltihabı:Kaynatılıp pansuman yapılır.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2621
favori
like
share
Şayeste Tarih: 31.03.2009 14:27
Ne çok faydası varmış..
Teşekkürler canım..