AVCILIĞI:

Bir çok turna avcısı bu balığın yaşadığı ortamda diğer balıkların nasıl
olupta hayatlarını devam ettirebildiklerine şaşarlar, çünkü yenebilir
ve/veya hareket eden her şeye saldırırlar. Hatta, bazı büyük boy
turna balıkları su yüzeyinde yüzen su kuşlarına saldırıp yerler. Bu
çerçevede, turna balığının avlanması oldukça basittir diyebiliriz.

Turna balığı, tatlısuların "yalnız kurdu" diye düşünebiliriz, ancak
dikkat edilecek olursa, büyük bir turnanın yakalandığı yer ve
civarında sıklıkla diğer iri veye aynı boy turnalar da oltamızı ziyaret
eder. Bundan çıkartılabilecek sonuç, turnaların boylarına göre
guruplar halinde bulunduklarıdır. Bu sonuca göre, "yalnız kurt"
benzetmesi yerine "aslan ailesi" benzetmesi daha yerinde olur
kanısındayım.

Bu tip guruplaşmaların olduğu noktalara, turna avcılığı bakımından
sıcak noktalar adını verebiliriz. Eğer turna avladıysanız, avlanma
bölgenizde her zaman daha iyi av veren "sıcak noktaların" varlığını
siz de saptamışsınızdır.

Sıcak noktalar, aynı zamanda turna balığına yem olan canlıların da
bol olarak bulundukları noktalardır. Buralarda, turna balığı genelde
çok kısa süreli yoğun bir av verir, bu zamanın dışında doymuş olan
turna balığını kandırmak oldukça fazla bilgi ve beceri gerektirir. Sıcak
noktalarda temperatür ve barometrenin günlük optimumlarının
oluştuğu zamanlar, turnanın mevsime bağlı gün içi aktivitelerinin
tepe noktasını oluşturur ve bu çevrim günden güne değişiklik
gösterir. Genellikle bu aktif zaman aralığı, bir saat kadar sürer.
Sonbaharda bu aktif zaman bölünmüş olarak, sabahın ilk ışıkları ve
akşam gün batımından kısa bir süre önce gerçekleşir. Kışın, suyun
sıcaklığına bağlı olarak, aktivitesi düşen turna balığı, genelde kışın
güneşli günlerinde tam gün ortasında aktiftir. Bu arada dikkat
edilmesi gereken, gün ortası hesaplanırken güneşin doğması ile
batması arasındakı zamanın ortasının bulunmasıdır. Yaz ayları ve
ilkbaharda ise, bu zaman genelde öğleden sonra ve akşam üzeri
arasında yer alır.

Avlandığınız yeri ve mevsimsel özellikleri iyi tanıyorsanız,
beklediğiniz sıcak noktada aktif zamanı yakalayabilirseniz, ödülü de
fazlası ile alırsınız.

Belirtmek gerekir ki, büyüme güdüsü ve rekabet yüzünden yavru
turnalar bu tanımlar dışında kalırlar ve en umulmadık zamanlarda av
verirler.


DİP YEMLİSİ (Şekil 1.)

Dip yemlisinde, ölü yeme ağızdan sokulan beden, anus deliğinden
çıkartılarak, fırdöndüye bağlanır. 3 lü iğne ağızda kalır, tercihan çelik
beden kullanılırsa, bedenin balığa yerleştirilmesi daha kolay olur.

Bu, eğer dip yapısı müsait ise, balık dipte yosunlar veya çamur ile
örtülmeyecekse, özellikle kıyıdan uzak mesafelere atış içim ideal
bedendir.

Uygun olmayan zeminlerde, yem olan ölü balığa bir enjektör yardımı
ile, karın boşluğuna hava pompalamak, yemin bir süre yüzmesini
sağlar ve yemi görünür yapar.


Şekil 1 :

[URL=http://img244.imageshack.us/my.php?image=turna3.gif]
ÖLÜYEM (Şekil 2)

Ölü yemli bedende, yemin bağlı olduğu köstek, fıdöndünün iskandile
yakın olan halkasına bağlanır.

Bu yöntem, orta mesafelerde ve özellikle su yüzüne kadar uzanan
bitkilerin arasındaki boşluklarda iyi iş görür. Yem aynen dip
yemlisinde olduğu gibi takılır.

Köstek uzunluğunu mesafe (suya giriş açısı) ve ortam özelliklerine
göre ayarlamak gerekir, ancak köstek boyu 30-34cm. den daha kıa
tutulmaz.


Şekil 2 :

[URL=http://img23.imageshack.us/my.php?image=turna4.gif]
ÇÖKERTME (Şekil 3)

Çökertme oltada, beden suyun içersinde kalan iskandilden yaklaşık
40-50cm. uzağa bağlanan bir şamandıraya sabitlenir.

Yem olarak, ağırlıkla Kolyoz, İstavrit ve iri Sardalya gibi deniz
balıkları ve Kızılkanat, İnci balığı ve Sazan yavruları göğüs
yüzgeçlerinden kesilip baş tarafı atıldıktan sonra (baş tarafları
yemleme için kullanılabilir) arka tarafları kullanılır.

Beden yeme bir çuvaldız yardımı ile, 3lü iğne kesik tarafında kalacak
şekilde geçirilir ve beden fırdöndüye tesbit edilir.

Balık yemi aldığı zaman, kıstırmayı da yerden keser ve samandıra su
yüzüne çıkar. Bu durumda iğnenin oturması için ilk önce kuvvetli bir
tasma vurulur ve balık suyuna göre çekilir.

Şekil 3 :

CANLI YEM (Şekil 4)

Canlı yem kullanıldığında, şekil 1. deki gibi çift 3lü iğneli bir beden
kullanılır.

Yem bedene, ya fıdöndüye baş tarafı gelecek şekilde arka iğne boşta
olmak üzere, ya da yemin kuyruk tarafı fırdöndüye gelecek şekilde
(şekil 4.), ya da her iki 3lü iğnenin birer kancası balığa kuyruk ve sırt
tarafından takılı olmak üzere sabitlenir.

Birinci şekilde, yem takılmasında kıstırma balık ile şamandıra
arasına, ikinci şekilde yem takılmasında ise (şekil 1-2.) şamandıra
ve iskandil arasına, fırdöndünün iskandile bakan halkasına veya 3lü
fırdöndü ile- 30-35cm. bir köstek ile sabitlenir.

Köstekli tipte şamandıra ile iskandil arasındaki bedenin gergin
durabilmesi için, suyun derinliğinin tam olarak bilinmesi gereklidir.


Şekil 4 :


KISA AV BİLGİLERİ

TAKIM

1.70m-2.40m dolu fiber, tümden yaylanabilir tip.

MAKARA

1:4 turlu, orta boy makara

MİSİNA

El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil

Makara için: 0.30-0.45mm kahverengi min.20kg
testli.

İĞNE

Bronz kaplama, halkalı, ekstra güçlü;

Üçlü iğne için 10-6 Nr.

Tek iğne için 2-1/0 Nr.

YEM

Canlı tatlısu balıkları, ölü tatlısu ve deniz balıkları

Mepps, yapay yem, kaşık, iri Jigg

TEKNİKLER

Canlı yem, Ölü yem- çökertme, yüzdürme, çoklu çökertme.

Sürtme, atıpçekme.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 3555
favori
like
share