Turna İçin Kullanılan Yemler ve Av teknikleri

Son güncelleme: 02.04.2009 00:02
  • noimage
    AVCILIĞI:

    Bir çok turna avcısı bu balığın yaşadığı ortamda diğer balıkların nasıl
    olupta hayatlarını devam ettirebildiklerine şaşarlar, çünkü yenebilir
    ve/veya hareket eden her şeye saldırırlar. Hatta, bazı büyük boy
    turna balıkları su yüzeyinde yüzen su kuşlarına saldırıp yerler. Bu
    çerçevede, turna balığının avlanması oldukça basittir diyebiliriz.

    Turna balığı, tatlısuların "yalnız kurdu" diye düşünebiliriz, ancak
    dikkat edilecek olursa, büyük bir turnanın yakalandığı yer ve
    civarında sıklıkla diğer iri veye aynı boy turnalar da oltamızı ziyaret
    eder. Bundan çıkartılabilecek sonuç, turnaların boylarına göre
    guruplar halinde bulunduklarıdır. Bu sonuca göre, "yalnız kurt"
    benzetmesi yerine "aslan ailesi" benzetmesi daha yerinde olur
    kanısındayım.

    Bu tip guruplaşmaların olduğu noktalara, turna avcılığı bakımından
    sıcak noktalar adını verebiliriz. Eğer turna avladıysanız, avlanma
    bölgenizde her zaman daha iyi av veren "sıcak noktaların" varlığını
    siz de saptamışsınızdır.

    Sıcak noktalar, aynı zamanda turna balığına yem olan canlıların da
    bol olarak bulundukları noktalardır. Buralarda, turna balığı genelde
    çok kısa süreli yoğun bir av verir, bu zamanın dışında doymuş olan
    turna balığını kandırmak oldukça fazla bilgi ve beceri gerektirir. Sıcak
    noktalarda temperatür ve barometrenin günlük optimumlarının
    oluştuğu zamanlar, turnanın mevsime bağlı gün içi aktivitelerinin
    tepe noktasını oluşturur ve bu çevrim günden güne değişiklik
    gösterir. Genellikle bu aktif zaman aralığı, bir saat kadar sürer.
    Sonbaharda bu aktif zaman bölünmüş olarak, sabahın ilk ışıkları ve
    akşam gün batımından kısa bir süre önce gerçekleşir. Kışın, suyun
    sıcaklığına bağlı olarak, aktivitesi düşen turna balığı, genelde kışın
    güneşli günlerinde tam gün ortasında aktiftir. Bu arada dikkat
    edilmesi gereken, gün ortası hesaplanırken güneşin doğması ile
    batması arasındakı zamanın ortasının bulunmasıdır. Yaz ayları ve
    ilkbaharda ise, bu zaman genelde öğleden sonra ve akşam üzeri
    arasında yer alır.

    Avlandığınız yeri ve mevsimsel özellikleri iyi tanıyorsanız,
    beklediğiniz sıcak noktada aktif zamanı yakalayabilirseniz, ödülü de
    fazlası ile alırsınız.

    Belirtmek gerekir ki, büyüme güdüsü ve rekabet yüzünden yavru
    turnalar bu tanımlar dışında kalırlar ve en umulmadık zamanlarda av
    verirler.


    DİP YEMLİSİ (Şekil 1.)

    Dip yemlisinde, ölü yeme ağızdan sokulan beden, anus deliğinden
    çıkartılarak, fırdöndüye bağlanır. 3 lü iğne ağızda kalır, tercihan çelik
    beden kullanılırsa, bedenin balığa yerleştirilmesi daha kolay olur.

    Bu, eğer dip yapısı müsait ise, balık dipte yosunlar veya çamur ile
    örtülmeyecekse, özellikle kıyıdan uzak mesafelere atış içim ideal
    bedendir.

    Uygun olmayan zeminlerde, yem olan ölü balığa bir enjektör yardımı
    ile, karın boşluğuna hava pompalamak, yemin bir süre yüzmesini
    sağlar ve yemi görünür yapar.


    Şekil 1 :

    noimage
    ÖLÜYEM (Şekil 2)

    Ölü yemli bedende, yemin bağlı olduğu köstek, fıdöndünün iskandile
    yakın olan halkasına bağlanır.

    Bu yöntem, orta mesafelerde ve özellikle su yüzüne kadar uzanan
    bitkilerin arasındaki boşluklarda iyi iş görür. Yem aynen dip
    yemlisinde olduğu gibi takılır.

    Köstek uzunluğunu mesafe (suya giriş açısı) ve ortam özelliklerine
    göre ayarlamak gerekir, ancak köstek boyu 30-34cm. den daha kıa
    tutulmaz.


    Şekil 2 :

    noimage
    ÇÖKERTME (Şekil 3)

    Çökertme oltada, beden suyun içersinde kalan iskandilden yaklaşık
    40-50cm. uzağa bağlanan bir şamandıraya sabitlenir.

    Yem olarak, ağırlıkla Kolyoz, İstavrit ve iri Sardalya gibi deniz
    balıkları ve Kızılkanat, İnci balığı ve Sazan yavruları göğüs
    yüzgeçlerinden kesilip baş tarafı atıldıktan sonra (baş tarafları
    yemleme için kullanılabilir) arka tarafları kullanılır.

    Beden yeme bir çuvaldız yardımı ile, 3lü iğne kesik tarafında kalacak
    şekilde geçirilir ve beden fırdöndüye tesbit edilir.

    Balık yemi aldığı zaman, kıstırmayı da yerden keser ve samandıra su
    yüzüne çıkar. Bu durumda iğnenin oturması için ilk önce kuvvetli bir
    tasma vurulur ve balık suyuna göre çekilir.

    Şekil 3 :

    CANLI YEM (Şekil 4)

    Canlı yem kullanıldığında, şekil 1. deki gibi çift 3lü iğneli bir beden
    kullanılır.

    Yem bedene, ya fıdöndüye baş tarafı gelecek şekilde arka iğne boşta
    olmak üzere, ya da yemin kuyruk tarafı fırdöndüye gelecek şekilde
    (şekil 4.), ya da her iki 3lü iğnenin birer kancası balığa kuyruk ve sırt
    tarafından takılı olmak üzere sabitlenir.

    Birinci şekilde, yem takılmasında kıstırma balık ile şamandıra
    arasına, ikinci şekilde yem takılmasında ise (şekil 1-2.) şamandıra
    ve iskandil arasına, fırdöndünün iskandile bakan halkasına veya 3lü
    fırdöndü ile- 30-35cm. bir köstek ile sabitlenir.

    Köstekli tipte şamandıra ile iskandil arasındaki bedenin gergin
    durabilmesi için, suyun derinliğinin tam olarak bilinmesi gereklidir.


    Şekil 4 :

    noimage
    KISA AV BİLGİLERİ

    TAKIM

    1.70m-2.40m dolu fiber, tümden yaylanabilir tip.

    MAKARA

    1:4 turlu, orta boy makara

    MİSİNA

    El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil

    Makara için: 0.30-0.45mm kahverengi min.20kg
    testli.

    İĞNE

    Bronz kaplama, halkalı, ekstra güçlü;

    Üçlü iğne için 10-6 Nr.

    Tek iğne için 2-1/0 Nr.

    YEM

    Canlı tatlısu balıkları, ölü tatlısu ve deniz balıkları

    Mepps, yapay yem, kaşık, iri Jigg

    TEKNİKLER

    Canlı yem, Ölü yem- çökertme, yüzdürme, çoklu çökertme.

    Sürtme, atıpçekme.
#02.04.2009 00:02 0 0 0