Tatlı Su Kefali İçin Kullanılan Yemler ve Av Teknikleri

Son güncelleme: 02.04.2009 00:32
  • noimage

    Sazan balığının akrabasıdır.Ülkemizdeki tüm tatlı sularda bulunabilir. Şeklen
    denizlerdeki Kefali andırır. Ancak Deniz Kefalinde iki sırt yüzgeci bulunduğu
    halde, Tatlı Su Kefalinde sırtında bir adet sırt yüzgeci bulunur. Sırtı esmer,
    kısmen yeşilimtırak, yan ve karın tarafı parlak beyaz renktedir. Kafası irice,
    ağzı ufak, gözleri normal büyüklüktedir. Ağzında sadece kadife dişleri
    bulunmaktadır. Alt yüzgeçleri kırmızı renktedir. Bazı yörelerde Kasna
    (Gasma), Gölgeci, Ekmekci ve Ot Balığı olarak adlandırılır.

    Üremeleri ülkemizde Nisan ayında başlar, bazı bölgelerde Haziran ayının
    sonlarına kadar devam eder. Ortalama 10 sene yaşadıkları ve 60 - 70 cm.
    boy ve 8 kilo ağırlığa eriştikleri gözlemlenmiştir.

    Tatlı Su Kefali, lavralar, kurtlar, suya düşen tırtıl ve sinekler, çekirge, küçük
    kabuklular, kendinden küçük bütün balıklar, kurbağa, yavru su kuşları,su
    bitkileri, yosunlar,suya düşen meyve parçaları(Kiraz, Dut)ve tohumlar ile
    doğal olarak beslenirler.

    YAŞADIĞI ORTAM :

    Akarsuları seven bu balık, durgun ve berrak suyu bulunan göl ve göletlerde
    bulunmaktadır. Bu sularda; kayalıklarda, ağaçların, kamışlıkların, sık bitki
    örtülerinin suların üzerine eğildiği gölgelik ve köklerinin de suyun içinde
    kaldığı sessiz ve kuytu yerleri çok sever. Buralardaki kovuklarda saklanır;
    avlanacağı zaman buralardan çıkarak suyun üst kısımlarında avlanır. Kışları
    ise daha derin sulara çekilirler.

    AVLANILMASI :

    Tatlı Su Kefalinin avcılığı zor ama bir o kadarda zevklidir. En önemli özelliği
    zeki ve ürkek olmasıdır. Olta takımınızın bedeni kalın olursa çok çabuk fark
    eder. Bu sebeple ince misina kullanılmalıdır.

    Avlanma yerine sessizce yaklaşmalı, gölgenizin suya düşmemesine dikkat
    etmeli, kendinizi göstermemek için oturmalı ve gizlenmelisiniz.Tatlı Su
    Kefalinin (doğal yem ile) genelde Şamandıralı olta ile avlanıldığını biliyoruz.
    Tatlı Su Kefali olta yemine ürkek yaklaşacağından; yemi kapabilmesi için
    şamandıranın uzun ve ince olan (8-10 gr. ağırlık kaldırabilen) kalem
    şamandıra olması iyidir.

    Olta takımınızda doğal yem olarak; tavuk ciğeri, ekmek içi, mısır, solucan,
    kemik kurdu, tırtıl, çekirge, arı, sinek, örümcek, karınca, kurbağa yavrusu,
    küçük kabukluların eti (kerevit, sümüklü böcek) yem olabilecek küçük balıklar
    veya etleri ve bulunduğunuz bölgenin ağaçlarında yetişen meyveler (Dut,
    Kiraz) iri balık avlamanıza yardımcı olabilir. Kışın ve ilkbaharda bulanık sularda
    koku veren yemler karaciğer ve tavuk - hindi ciğeri gibi.) kullanılmalıdır.
    Ciğer; seçmiş olduğunuz iğne büyüklüğünde, iğnenizi kapatacak şekilde
    doğrandıktan sonra, suyu çekilene kadar kurutulursa balığın yemi kapması
    biraz daha zorlaşır ve iğnenize daha kolay takabilirsiniz
    Hamdi is offline Alıntı Yaparak Cevapla
#02.04.2009 00:32 0 0 0