Balıklardan Fileto Çıkarılması

Son güncelleme: 03.04.2009 14:32
  • Yuvarlak gövdeli balıklar

    Temizlenmiş balığı uzunlamasına tezgaha yatırın. Keskin bir bıçakta kafanın bittiği noktadan kuyruk başlangıcına kadar, sırt tarafını derinlemesine kesin.

    Bıçağı 45°C`lik bir açıyla tutarak balığın kafasının bitiminden derinlemesine bir kesik atın.

    Bir elinizle sırttaki kesik parçayı kesik parçayı yukarı kaldırın. Kafa tarafından başlayarak büyük orta kılçığın hemen üzerinden, bıçakla küçük darbeler vurarak filetoyu çıkartın. Aynı işlemi arka taraf için de tekrarlayın.

    Fileto balığın gövdesinden tamamen ayrılınca derisi altta gelecek şekilde tezgaha koyun. Kuyruk tarafından bıçağın keskin ucu ile deriden küçük bir parça kaldırın. Bir elinizle kuyruk tarafındaki deriyi sıkıca tutun. Bıçağı deri ile etin arasına yerleştirip küçük dairelerle deriyi sıyırarak ayırın.

    Yassı Gövdeli Balıklar

    Balığı bir tezgaha yatırın. Sırt ve karın tarafında, kuyruktan kafaya doğru yüzgeçleri izleyerek, yüzgeçleri dışarıda bırakarak birer kesik atın.

    Başı dışarıda bırakmak üzere `V` şeklinde bir kesik atın.

    Kestiğiniz `V`nin alt noktasından başlayarak kuyruğu ortalayacak biçimde, bıçağın ucunun orta kılçığa dayayarak balığı kuyruğuna kadar derinlemesine kesin.

    Bir elinizle kesik parçalardan birini yukarı kaldırın. Kafa tarafından başlayarak büyük orta kılçığın hemen üzerinden, bıçakla küçük darbeler vurarak birinci filetoyu çıkartın. Yanındaki parça ve arka taraf için de aynı işlemi tekrarlayın.

    Filetolar balığın gövdesinden tamamen ayrılınca derisi alta gelecek şekilde tezgaha koyun. Kuyruk tarafından bıçağın keskin ucu ile deriden küçük bir parça kaldırın. Bir elinizle kuyruk tarafındaki deriyi sıkıca tutun. Bıçağı deri ile etin arasına yerleştirip küçük dairelerle deriyi sıyırarak ayırın.
#03.04.2009 14:32 0 0 0