Güres...

Son güncelleme: 08.04.2005 12:39
  • GÜREŞ

    Atatürk, sporlar arasında en çok güreşi severdi. Bu nedenledir ki onun güreşle ilgili anıları oldukça fazla ve ilginçtir.

    İtalyanları yenen Milli Güreş Takımımız, Floryadaki Cumhurbaşkanlığı Köşkünde büyük Atatürk tarafından davet ve kabul olunup, yemeğe alıkonulmuştu. Atatürk İtalyanlar karşısında, parlak bir sonuç almış olan güreşçilerimizi teker teker kutlamış, bu arada özel bir sevgi duyduğu, sevimli ağır sıklet şampiyonumuz Çoban Mehmete takılmaktan da kendini alamamıştı:

    -Sen, herkesi kolayca yeniyorsun Mehmet demiş, sonra ilave etmişti:

    -Seninle güreş tutsak, beni de yenebilir misin?

    Koca Çoban, çocuksu bir mahcubiyet içinde, başını öne eğerek:

    -Sizi bütün cihan yenemedi Paşam, ben nasıl yenebilirim? demişti.
    noimage

    Büyük Atatürk Çoban Mehmetin bu cevabı karşısında pek duygulanmış ve aslan yapılı ağır sıklet şampiyonumuzu alnından öpmüştü.

    Atatürkün Florya köşkünde istirahat ettiği günlerde, Çoban Mehmet, büyük Mustafa (Çakmak) ile birlikte Florya plajına gider, orada etraflarını çeviren büyük meraklı topluluğun ortasında, kumlar üzerinde güreş tutardı. Atatürk, belediye plajı kumsalında cereyan eden bu güreşi, köşkten görür görmez, hemen haber salıp pehlivanları yanına çağırdı.

    Köşkte Çoban Mehmete takılan, onun zeki cevapları karşısında keyiflenen büyük Atatürk, kendileriyle uzun sohbetlerde bulunur, pehlivanlara yemek çıkarttırırdı. Pehlivanlar köşkten ayrılırlarken de yaveri vasıtasıyla ceplerine birer zarf koydurtmayı ihmal etmezdi. Zarfın içinden, o zamanlar pek büyük bir maddi değer taşıyan, (enaz) 50 lira çıkardı.

    Çoban Mehmetin Atatürk hakkında şu sözleri ilginçtir:

    - Rahmetli Atatürk, güreşten çok iyi anlardı. Buna, bizlere huzurunda yaptırdığı güreşlerde çok şahit olmuşumdur. Biz güreşirken, yaptığımız hataları veya iyi hareketleri anında sezer, bize ihtarda bulunur veya takdirlerini bildiren sözler söylerdi. Onun iltifatlarına nail olmak, bizler için sevinç ve gururların en büyüğü olurdu hiç şüphesiz.

    Büyük Atatürkün, güreş zevk ve merakının çocukluk yıllarından kalma olduğunu, çocukluk arkadaşlarından olan eski Ankara Belediye başkanı Asaf İlbayın şu sözlerinden de anlamak mümkündür:

    -Çocukluk yıllarında da sık ve temiz giyinmeyi severdi. Kuvvetli ve cesaretli insanlara hayranlık duyardı. Güreşe bayılır, mahalle çocuklarını sık sık güreştirir, seyrine doyamazdı.

    noimage
#07.04.2005 16:08 0 0 0
  • paylasim icin tesekkürler
#07.04.2005 16:10 0 0 0
  • Bir sey degil Dostum Memnuniyetle
#07.04.2005 16:31 0 0 0
  • ATATÜRK her türlü sevgi ve saygıyı hak eden üstün bir insan.Bilgiler için teşekkürler..
#07.04.2005 18:04 0 0 0
  • ATA'mızın değerini bir kez daha anlatım, onu bir kez daha saygı ile selamlıyorum. Paylaşım için sagol dostum......
#08.04.2005 12:39 0 0 0