Çapak Balığı

Son güncelleme: 29.07.2009 21:38
  • Çapak Balığı

    Marmara ve Karadeniz"in akarsu ve göllerinde, bazı türleri de Ankara ve Kırşehir yörelerinde yaşar. Boyları ortalama 30-40 cm"den 70 cm. ve 3 kg"dan 6 kg"a ulaşabilir. Kurtlar, böcekler ve yosunlarla beslenir. 10 yıl yaşayabilir. Mayıs - Haziran arası yaklaşık 100.000 yumurta ile üreme yapar. 1 kg"ın üstündekilerin eti lezzetli, küçükleri ise yem veya av balığı olarak değerlidir.

    noimage
#04.04.2009 03:25 0 0 0
  • noimage

    Çapak balığı ortalama 30 ila 50 santim boyunda yakalanır. Ara sıra 75 santim ve 7 kilo ağırlığına kadarlarına da rastlanır. Sırtı hafif yeşil, kahverengi, sarı ya da siyah gibi parlar.

    Göğüs yüzgeçlerinin haricinde tüm yüzgeçleri koyu gri renktedir. Göğüs yüzgeçleri açık gri renktedir ve nerdeyse karın yüzgeçlerine yetişecek kadar büyüklerdir. Ve bu göğüs yüzgeçleri ile çapak balıklarını kendilerine çok benzeyen ve çok sık çapak balıkları ile karıştırılan Tahta balığı (Blicca bjoerkna)'dan ayırt etmek mümkündür. Bu iki balık türüde aynı zamanda çiftleşip yumurtlarlar. Bu arada bazen bir balık türünün dölü diğer balık türünün yumurtaına ulaşabilir, ve böylece "melez balıklar" meydana gelebilir. Bu melezlerin kursak dişlerini inceleyerek, karışmış olmalarına rağmen daha çok hangi türe ait oldukları tespit edilebilir. Çapak balıklari 16 yaşına kadar yaşayabilirler.

    Bilimsel sınıflandırma

    Üst alem: Eukaryota - Ökaryotlar
    Alem: Animalia - Hayvanlar
    Alt alem: Eu****zoa - Gerçek dokulular
    (Grup) Bilateria - Bilateral simetrililer
    Üst şube: Deuterostomia - İkincil ağızlılar
    Şube: Chordata - Kordalılar
    Alt şube: Vertebrata - Omurgalılar
    İnfa şube: Gnathostomata-Gerçekçeneliler
    Sınıf: Osteichthyes - Kemikli balıklar
    Alt sınıf: Actinopterygii - Işınsal yüzgeçliler
    İnfra sınıf: Actinopteri
    Takım: Cypriniformes- Sazansılar
    Alt takım: CyprinoideaFamilya: Cyprinidae-Sazangiller
    Alt familya: Leuciscinae
    Cins: Abramis
    Tür: A. brama
    Yaşadığı iklim
    Çapak balıkları Avrupa'da Alp dağlarının kuzeyinde, Balkanların Karadenize yakın kısmında, karadenize yakın tatlısularda, Aral gölü ve Hazar denizinin civarındaki tatlısularda bulmak mümkündür. Tuna nehrinde yaşayan bir türü Abramis brama danubii adını taşır. Aral gölü ve Hazar denizi civarında yaşıyanın adı Abramis brama orientalis'dir. Türkiye'de Batı Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinin tatlısularında bulunur.

    Çapak balıkları genelde ırmakların çok yavaş akan kısımlarında ve göllerde bulunur. Suyun dibindeki besinli çamurun yakınında küçük sürüler oluşturarak yaşarlar.

    Beslenme
    Çapak balığın dudaklarını dışarıya kıvırabilme kabiliyeti ona sivrisinek kurtçukları, çamur solucanları, midyeler ve sülükler gibi su hayvanlarını daha rahat ayıklıyabilmesi için faydalıdır. Bazen su bitkileri ve plankton'dan da beslenirler.

    Üreme
    Üreme zamanları Nisan ve Haziran arasındaki zamanda iki hafta sürer. Dişiler ürettikleri 1,6 ila 2 milim büyüklüğündeki 150.000 ila 300.000 adet yumurtayı su bitkilerinin üzerine yapıştırırlar.

    Ticari değeri
    Eskiden çok yenilen bir balık türü olmuş olan çapak balığı, artık günümüzde kılçıklarından dolayı pek sevilmiyor.
#29.07.2009 21:38 0 0 0