Batılı uzmanların yaptığı son araştırmalar, zekâ gelişiminin genetikten çok büyük oranda doğru beslenmeye bağlı olduğunu ortaya koyuyor
Düzenli ve doğru beslenmenin fiziksel gelişim üzerindeki olumlu etkileri tartışma götürmezken, beyin sağlığı ve beynin gelişimi üzerinde de büyük etkileri olduğu beslenme uzmanları tarafından kabul ediliyor.

“Zekânın Besinleri” adlı bir kitap yayımlayan Fransız diyet uzmanı Jean Marie Bourre, zekânın gelişiminin salt genetik unsurlara bağlı olmadığını, hatta büyük bir oranda beslenmeye bağlı olduğunu söylüyor. İşte Bourre’un önerdiği akıllı besinlerden bazıları…

İyi görmek için havuç ve ciğer yiyin:
A, E, C vitaminleri açısından oldukça zengin olan havuç, iyi görmek için vazgeçilmez bir gıda. Beslenme uzmanları hindi veya dana ciğerinde bulunan A vitamininin, görme üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra uyku bozuklukları ve deri hastalıklarına da iyi geldiğini söylüyor.

Tat alma duyusu için istiridye
Tat alma duygusunu canlı tutan en büyük elementin çinko olduğunu belirten uzmanlar, çinkonun istiridyede yüksek miktarda bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar, istiridye ile birlikte peynir ve kümes hayvanı ciğerini de tavsiye ediyor.

İyi bir hafıza için B9 ve B12
İyi bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız B9 vitaminini sakın unutmayın. Kümes hayvanlarında, dana ciğerinde, buğdayda, yumurta sarısında, ıspanakta ve fındıkta bol miktarda bulunan B9, kandaki oksijen miktarını da düzenliyor. Ayrıca buğday ve somon balığında bulunan B6 vitamini ile balık, yumurta ve bütün etlerde bulunan B12 hafızanın yanısıra yaşlılığı da geciktiriyor.

Kreten hastalığına karşı iyot
Çocuklarda görülen zekâ gelişiminin gecikmesine tıp dilinde Kreten hastalığı adı veriliyor. Bu hastalığın en iyi ilacıysa iyot. Başta midye, istiridye olmak üzere bütün deniz ürünlerinden düzenli olarak tadılması gerekiyor. Guatr hastalığına bire bir gelen iyotun hamile kadınlar tarafından da bolca alınması gerekiyor.

Beyin yorgunluğuna karşı E vitamini
E vitamini beyinsel yorgunluğa karşı etkili oluyor. E vitamininin, oksijene bağlı zehirlenmeleri de beyinden arındırdığı ve yaşlılığı geciktirdiği belirtiliyor. Buğday, zeytin, fındık, koza yağlarında, rezene, yumurta sarısında bulunan E vitamininin yanısıra taşmantarı, ton balığı, midye, istiridye, balık ve dana ciğerinde bulunan selenyum minerali de yaşlılığa ve beyin yorgunluğuna karşı etkili.

Konsantrasyon için ekmek gerek
Beyin için glükozlar vazgeçilmez. Ekmek, pirinç, makarna ve mercimekte bulunan glükozların en yararlısı ekmek ve makarnada olanı. Mide tarafından yavaş yavaş eritilen ekmek ve makarnadaki glükozların vücudun bütün organlarına doğru bir şekilde dağıtıldığını kaydeden uzmanlar, peynir ve salam gibi gıdalarla alınması durumunda ekmekte var olan glükozların daha doğru bir şekilde dağılacağının altını çiziyor.

Depresyona karşı B1 vitamini
Uzmanlar, derin psikolojik rahatsızlıklara, depresyona ve gerginliğe karşı B1 vitaminini tavsiye ediyor. Buğday, salam, kuru mercimek ve hayvan böbreklerinde bol miktarda bulunan B1 vitaminine ilaveten kümes hayvanlarıyla dana ciğerinde yüksek miktarlarda bulunan B3 vitamininin de mutlaka alınması gerekiyor.

Yorgunluğun düşmanı demir
Yapılan bilimsel araştırmalar sayesinde çocukların okuldaki başarısızlığının demir eksikliğiyle orantılı olduğu ortaya çıktı. Kuzu, dana ve kümes hayvanı ciğerinde bulunan demir ile giderilen beyinsel yorgunluk, fiziksel yorgunluğu da gideriyor.

Beyin için C vitamini vazgeçilmez
Biber, maydonoz, lahana, kivi, çilek, portakal gibi meyve ve sebzelerde bolca bulunan C vitamininin insan beyni için vazgeçilmez olduğunu belirten uzmanlar, beyin metabolizmasının sağlığı, sinirler arası dengenin sağlanması ve tüm beyinsel fonksiyonların düzenli olarak işlemesi için bolca C vitamini öneriyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 526
favori
like
share
Piranha_TR Tarih: 04.04.2009 16:18
teşekkürler
AYIŞIĞI Tarih: 04.04.2009 16:08
faydalı bilgiler için ellerine sağlık kardeşim teşekküler