Iskarmoz Balığı

Son güncelleme: 04.04.2009 16:57

  • Sphyraenidae familyasından olan ıskarmoz balığının bilimsel adı Sphyraena obtu-sata'ûn. Karadeniz ve Marmara'da nadiren görülen ıskarmoz balığı Ege ve Akdeniz'de bol miktarda bulunur. Olta balığı olmayıp fanyalı ağla yakalanır. Canlı olarak yakalanırsa uzun oltada yem olarak orfoz veya sinarit için kullanılabilir.

    Eti beyaz olmasına rağmen çok lezzetli değildir. Iskarmoz balıklarının ortalama boyları 40-60 cm. arasındadır. Sırtı koyu kahverengi, yanları sarı boz rengi, karnı ise beyaz olan ıskarmoz balığının gövdesi füze şeklindedir.
    Alt çenesi üst çenesine oranla daha İleride olup ucu yukarı doğru kıvrıktır. İrili ufaklı sivri ve keskin dişleri vardır.

    Gözleri kafasının üzerine doğru yerleşmiştir. Derisi ince pullarla örtülüdür. Kuyruk yüzgeci çatal şeklindedir.

    21°C'lik ılıman sularda yaşamayı seven ıskarmoz balıkları çok küçük balıkları ve küçük kabukluları yerler

    noimage

    Genel Bilgi

    Bütün sıcak ve ılık denizlerin sığ sularından 100 metre derinliğe kadar orta sularda yaşayan bir balıktır. Et yiyen cinsinden ve avlarına karşı yırtıcıdır. Marmara'da az, Ege ve Akdeniz'de fazlaca bulunur. Akdeniz barakudası olarak da adlandınlır. Boyu 1 metreye erişen ıskarmoz balığı, barakuda olarak okyanuslarda 3 metreye kadar büyüyebilir. Sürü halinde dolaşıp özellikle köpek balıklarına hücum ederler. Fazla yırtıcılığı ve etinin de gıda değeri olmadığı için ekonomik yönü yoktur.
#04.04.2009 16:53 0 0 0
  • Teşekkürler Dostum
#04.04.2009 16:57 0 0 0