Vatoz Balığı

Son güncelleme: 04.04.2009 17:31
  • VATOZ Raja clavata

    Köpekbalığı ailesindendir. Bütün dünya denizlerinde çok çeşitli türleri yaşar. 1 m. yi aşan boy ve 40 - 50 kg. ağırlıkta olanlarına rastlanır. Uzun geziler yapmadan 15 - 20 m. den 100 - 150 m. ya varan derinliklerde kumlara gömülü yatarak av bekler. Kabuklular ve küçük balıklarla beslenir. Bahar ve yaz aylarında sahillere yaklaşarak üreme yapar. Dişileri 10 - 30 yumurta verir. Eti lezzetlidir fakat az tutulur. Karaciğerinden A vitamini ve yağ üretilir. Ekonomik değeri vardır.

    noimage


    Raja Clavata NagelrochenRaie Bouclee

    Köpekbalığı ailesindendir. Bütün dünya denizlerinde çok çeşitli türleri yaşar. 1 m'yi aşan boy ve 40 - 50 kg. ağırlıkta olanlarına rastlanır. Uzun geziler yapmadan 15 - 20 m'den 100 - 150 m'ye varan derinlerde kumlara gömülü yatarak av bekler. Kabuklular, küçük balıklarla beslenir. Bahar ve yaz aylarında sahillere yaklaşarak üreme yapar. Dişileri 10 - 30 yumurta verir. Eti lezzetlidir. Fakat az tutulur. Karaciğerinden A vitamini ve yağ üretilir. Ekonomik değeri vardır.Alt ve üst tarafları yassı köpekbalıklarından olan vatoz, denizlerimizin sığ kıyılarında, kumlu ve çamurlu bölgelerinde yaşar. Kıkırdaklı balıklar grubundan sayılan vatozlar, ömürlerini dipte geçirmelerine rağmen zaman zaman su yüzeyine çıkarak yelken biçimindeki göğüs yüzgeçleriyle yüzerler. Rajidae familyasından olan vatozların sularımızda Raja ciavata, Raja alba, Raja miraletus, Raja stellata bilimsel adıyla tanımlanan türleri mevcuttur.Raja alba'nın boyu, ortalama 2 m., Raja clavata'nın 85 cm., Raja stellata'nın 65 cm., Raja miraletus'un 60 cm. 'yi bulur. Vatozların 40-50 kg. ağırlığında olanlarına rastlanır. Üstten bakıldığında üçgen biçimiyle kalkan balığına benzer. Genellikle üst tarafları kirli sarı, açık veya koyu kahverengi olan vatozlar renk değiştirme yeteneğine sahiptirler. Kolaylıkla, yaşadıkları ortamın rengini alırlar. Ayrıca üst taraflarında benekler ve kıkırdaklı çiviler vardır. Karın kirli beyaz veya açık sarıdır. Üzerinde dikenleri olan uzun bir kuyruğa sahiptir.Vatoz balıklarının gözleri ve nefes delikleri gövdesinin üst kısmında, ağız ve beşer çift solungaç yarığı ise gövdesinin alt kısmındadır. Göz küreleri göz çukurlarının üst kenarlarından kafaya bağlıdır. Sırt ve anüs yüzgeçleri oldukça küçüktür, karın yüzgeçleri içe doğru, derin ve çentikli olduklarından iki değil, dört adet gibi dururlar. Göğüs yüzgeçleri geniş ve kanat biçimindedir. Balığın kafa bölümüne doğru uzanıp uzun bir burun görünümü verirler. Kendilerini kuma gömüp dipte yaşayan balıklardan olan vatozların nefes delikleri solunumlarında önemli rol oynar. Bu deliklerden giren su, balığın altındaki solungaçlardan geçip solungaç yarıklarından tekrar dışarı çıkar.

    Vatozlar dipte yattıkları zaman kafalarını dibin biraz yukarısında tutarak bir miktar suyu ağızlarından da içeriye alabilirler. Dipte yatarken yüzgeçleri yardımıyla gövdelerini dalgalandırıp kumu yelpazeleyerek üstlerini örterler. Göz küreleri ve nefes delikleri kumun üstünde kalır. Böylelikle avlarını gizlendikleri yerden kolayca görürler. Vatoz, üzerine doğru yaklaşan bir balığı saklandığı yerden hızla fırlayarak altına alıp enli ve yassı vücuduyla örter sonra da dişleriyle parçalayarak yer. Genellikle gündüz vakti dipte dinlenen ve tembel tembel yatan vatozlar geceleri avlanırlar. Başlıca besinlerini deniz kurtları, solucanlar, kabuklular ve küçük balıklar teşkil eder. Uçları sivri, kenarları keskin küçük dişleriyle yemlerini yerler.Vatozların erkekleri dişilerine oranla daha küçüktür. Erkeğin kuyruk dibinin her iki yanından parmak biçiminde uzayan erkeklik organları balığın dişisinden kolaylıkla ayırt edilmesini sağlar. Üreme mevsimi yaz aylarıdır. Vatozların dişileri ovipardır. Vücutlarında oluşan ve deriyi andıran dört köşesi çengelli küçük kapsülün içindeki yumurtaları kapsülle birlikte dışarı atan dişi ortalama on beş-yirmi yumurta yapar.
#04.04.2009 17:20 0 0 0
  • sağol emeğine sağlık
#04.04.2009 17:31 0 0 0