Dere Pisisi Balığı

Son güncelleme: 04.04.2009 18:20
  • Dere Pisi Balığı

    DERE PİSİSİ Pleeuronectes Besus

    Nehirlerin denizlere karışan acı su bölgelerinde veya akarsulann daha içerlerinde yaşayan bir pisi türüdür. Akdeniz'de fazla rastlanır. Az akıntılı suların kumsal diplerinde fazla hareket etmeden yaşar. Ortalama 25-30 en çok 50 santimetre boyda olur. Etçil bir balıktır. Bulunduğu bölgenin su ısısına göre değişik olarak şubat-mayıs arasında ürer ve 800000 yumurta bırakır. Eti çok lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

    noimage

    DERE PİSİSİ :Üst tarafından yassı balık çeşitlerindendir. Üstten tamamen görünüşü elips şeklinde olup biraz bombelidir. Alt kısmı ise dibe iyice yerleşmesini sağlamak için düz olarak oluşmuştur.Pleuronectidae familyasıdan olup nilimsel adı Pleuronectes Flesus'dur. Yaşadığı yer deniz olmakla beraber tatlı sulara girdiğinden derepisisidenmiştir. Sırt yüzgeci ile kıç yüzgeci balığı başından kuyruğuna kadar birer kemer halinde çevreler.

    Bu yüzgeçler yumuşaktır. Batıcı dikenler bulunmaz. Ortalama boyu 25-30 cm santimdir. Bir kilo gelenlerine ender rastlanılır. Üst tarafı esmer ve kısmen zeytuni renkte olup, aralıklı noktalar ve belirtisi az bantlar taşır. Bulunduğu yere göre rengini uydurur. Alt kısmı beyazdır. Buradaki pullar üstüne oranla daha serttir. Ağzı gövdesine göre küçüktür. Çenelerinde hafif batıcı dişler bulunur. Gözleri başının ön tarafında yerleşiktir.

    Dipte yaşayan ve hareketsiz bir balıktır. Gezinmek istediği vakit fikizi bir hareketle 20-30 cm yükselip füze gibi fırlayıp kısa mesafelere hızlı bir şekilde gider. Dipte yattığı vakit üstünü yüzgeçlerinin yardımıyla kumla kaplar ve fark etmesi çok güç olup dikkatlice bakıldığında (Deniz Gözlüğü ile) gözleri balığı eleverir. Dere pisisi ılıman ve biraz soğukça sulardan hoşlanır. Sularımızda Marmara'da fazla bulunur. Yerli balıklardan sayılırlar. Marmarada yaşamakta olanlardan bazı sürüler, diğer pisi balıklarıyla birlikte Karadeniz'e çıkarlar ve tekrar bölgelerine dönerler. Fanyalı ve diğer ağlarla, paraketa ile avlanılır. Oltaya tesadüfen atlar.
#04.04.2009 17:55 0 0 0
  • teşekkürler
#04.04.2009 18:20 0 0 0