Bebek Ve Çocukların Life İhtiyacı Varmı

Son güncelleme: 06.04.2009 10:14
  • Çocuklarda 7 ila 12 aylık dönemde katı besin tüketimi daha fazla önem kazanır. Çocuklar ve yaşlılar için her 1000 kaloride 14 gram lif tüketimi öneriliyor.

    Dilara Koçak

    Anne sütüyle beslenen 0 - 6 ay arasındaki bebeklerde lif için "yeterli tüketim" (YT - en düşük koroner kalp hastalığı riskine ulaşmak için alınması gereken lif ) miktarı yoktur. Çünkü anne sütü tek başına yeterlidir ve besinsel lif içermez.

    7 ila 12 aylık dönemde ise katı besin tüketimi daha fazla önem kazanır ve dolayısıyla besinsel lif tüketimi kendiliğinden artar. Ancak bu yaş grubundaki besinsel lif tüketimine dair herhangi bir veri ve yeterli tüketim belirlemek için hiçbir neden yoktur.

    Bu yüzden 0 - 1 yaş bebek için böyle bir endişe taşımanıza da gerek yok.

    Üç yaş için sekiz gram lif

    Çocuklar ve yaşlıların lif önerileri alınan her 1000 kaloride 14 gram lif tüketimine dayanır. Yayınlanmış hiçbir çalışmada bebeklerin ve 2 yaşın altındaki çocukların arzulanan lif tüketim miktarları tanımlanmamıştır. Kısıtlı klinik veriye dayalı olsa da 2 yaşın üzerindeki çocuklar için daha önceki bir lif önerisi, lif tüketimini günde çocuğun yaşı + 5 grama çıkarmak ve 2,5 yaştan sonra günde 2,5 - 3,5 gram tüketime ulaşmak idi. Yani 3 yaşındaki çocuk için 3 + 5 = 8 gram lif gibi düşünülebilir.

    2005 Amerika Beslenme Yönergesi tam tahıl, sebze ve meyve gibi yüksek lifli yiyecekleri ve her 1000 kaloride 14 gram lif alınmasını önerdi. Buna göre yiyeceklerin üzerindeki etiketlerde göreceğiniz gibi 2000 kalorilik diyetlerde 25 gram besinsel lif veya 2500 kalorilik diyetlerde 30 gram besinsel lif tüketimi öneriliyor.

    ABD'de önerilenin altında

    Besinsel lif tüketimi ABD'de ortalama günde 15 gramla önerilenin altında kalmaya devam ediyor. Besinsel lif tüketimleri ile ilgili algıları sorulduğunda günde ortalama 20 gramın altında lif tüketen bireylerin yüzde 73'ü yaklaşık doğru miktarda lif tükettiklerini düşünüyorlar.

    Besinsel lif ise besinsel lif açısından çok zengin, ancak az tüketilmelerinden ötürü beslenmedeki lifin ancak yüzde 6'sını sağlıyor.
    Meyveler az tüketildikleri ve az lif içerdikleri için (kurutulmuş meyveler hariç) beslenmedeki lifin sadece yüzde 10'unu karşılıyor.

    Ülkemizde durum daha iyi

    Ülkemizde durum Avrupa ve ABD'ye göre kısmen daha iyi yöresel alışkanlıklar ve yaş gruplarına bağlı olarak değişmekle birlikte meyve ve sebze, kuru baklagiller, bulgur, Batı'ya oranla sofralarımızda daha sık yer alıyor. Ama şu anda ortalama bir tüketim miktarı vermek pek mümkün değil.
    Lif hakkında hep iyi şeyler duyarsınız kalp hastalıkları için korur, kolesterolü düşü-rür, bağırsaklar için önemli ama fazla tüketimi zarar verir mi? Yan sütunda bu açıdan lif tüketimini işliyoruz.


    Aşırı lif tüketiminin potansiyel olumsuz etkileri

    Vitamin ve mineral emilimi etkilenebilir
    Aşırı besinsel lif tüketiminin potansiyel olumsuz etkileri arasında vitamin, mineral, protein ve enerji emiliminin azalması var.

    Besinsel lifi önerilen miktarlarda tüketen sağlıklı yetişkinlerin besin emilimi konusunda sorun yaşama ihtimali pek yok, ancak yüksek miktarlarda besinsel lif tüketimi, çocuklar ve yaşlılar için uygun olmayabilir. Çünkü bu gruplar üzerinde çok az araştırma yapılmıştır.

    Bağırsakları etkiler

    Genellikle önerilen miktarlardaki besinsel lifin geçiş zamanını normalize ettiği ve kabızlık veya ishal söz konusu olduğunda yardımcı olduğu düşünülür. Ancak bazı vakalar aşırı miktarlarda lif tükettiklerinde ishal olduklarını bildirmişlerdir. Bu nedenle lif tüketimini bağırsak hareketlerine göre bireyselleştirmek zordur. Dışkının kıvamı, uygun besinsel lif tüketimi için bir gösterge olarak kullanılamaz.

    Su tüketimi de artırılmalıdır

    Lif ince bağırsakta sindirilmediği ve emilmediği için laksatif bir etkisi olabilir ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırabilir veya sıklaştırabilir. Lif az sindirilebilir karbonhidratlardan sadece biridir.
    Besinsel liflerin veya diğer sindirilmeyen karbonhidratların kalın bağırsaktaki anaerobik bakterilerle fermantasyonu hidrojen, metan ve karbondioksit dahil olmak üzere gaz üretimine neden olur. Bu da şişkinlik ve mide gazı şikâyetleriyle ilişkilidir.

    Besinsel lif artırıldığı zaman sıvı tüketimi de artırılmalıdır. Lif tüketimi sindirim sisteminin uyum sağlayabilmesi için yavaş yavaş artırılmalıdır.
#05.04.2009 19:17 0 0 0
  • Bilgiler için teşekkürler..
#06.04.2009 10:14 0 0 0