Spastik engelli kime denir?

Son güncelleme: 06.04.2009 14:33
  • Spastik Kime Denir

    Spastik Çocuk :
    Halk dilinde ve uluslararası dilde kolayca anlaşılabileceği için, beyin hasarı olan çocuklara böyle isim vermek adet olmuştur.
    Gebelikte, doğum sırasında veya doğumdan sonra çocuğun beyninde özellikle hareketleri idare eden hücrelerin hasar görmesinden olur.
    Bu olaya uluslararası dilde (Cerebral Palsy) "beyinden kaynaklanan hareket özrü" denir.
    Bütün dünyada özürlü çocuk grupları arasında en fazla sayıda olanıdır.
    Spastik kelimesi, bu hareket özrünün türlerinden biri için kullanılır.Türlerdeki görünüş ve arızaları ayırt etmeden böyle çocukların hepsi için (Spastik) deyimi günlük konuşmalarda ve gazetelerde kullanılagelmiştir.
    Spastik : Kasılı demektir.Hareketlerini istediği gibi yapmasına engel olan bir kas kasılması çocuğun özel bir görünümüne sebep olur.

    Bu hasar nasıl meydana gelir?
    -Gebelik döneminde geçirilen hastalıklar, özellikle döküntülü hastalıklar (kızamık, kızamıkçık), kullanılan bazı ilaçlar, düşme, çarpma ve yaralanmalar yani kazalar, kan uyuşmazlıkları,
    -Doğum sırasındaki güçlükler, erken veya geç doğum, bebeğin oksijensiz kalması (asfiksi), bebeğin kaza ile bir darbe yemesi,
    -Doğumdan sonraki devrede ateşli ağır beyin ve beyin zarı hastalıkları, kazalar, ağır ve uzun süren sarılık,
    Çocuğun beyninde zedelenmeye sebep olabilir.

    Spastik Çocukların Eğitimi
    Spastik çocuğun doğumundan itibaren bir çok sorunu vardır. Bu sorunlar aile ve çocuk için yaşamı güçleştirir. Bu nedenle erken tanı ve problemlerin en iyi şekilde tanımlanması çok önemlidir. Bilinçli ve bilimsel yaklaşımlar ve aile iş birliği spastik çocuğun yaşamını kolaylaştırır. Spastik çocukların bağımsız yaşam sürmeleri ve topluma kazandırılabilmeleri için problemlerinin en aza indirilmesi gerekir. Bu da çok yönlü rehabilitasyon programı (eğitim) ile gerçekleştirilebilir. Ancak rehabilitasyon programı serebral palsinin şiddetine, şekline ve diğer hastalıkların olup olmadığına bağlı olarak değişebilir. Rehabilitasyon programı düzenlenirken tüm bunlar düşünülerek program her çocuk için farklı olarak düzenlenir.

    Rehabilitasyonun amacı: Öncelikle çocuğun kendi kendine yetebilmesi için çalışmalar yapmaktır. Bu günlük yaşam egzersizleri olarak adlandırılır, günlük yaşam egzersizlerini başaramayan çocuk ileride bağımsız olabilmeyi öğrenemeyecektir. Bu nedenle ilk adım günlük yaşam egzersizlerini öğrenmektir. Bunlar giyinme, beslenme, tuvalet eğitimidir. Bütün bunları kazanabilmesi için çocuğun doğumundan itibaren aileye eğitim vermek ve spastik çocuğun eğitimi konusunda aile ile iş birliği içinde çalışmak gerekmektedir. Spastik çocuğun fiziksel engeli yanında görme, işitme, konuşma ve zeka problemleri olabilir.

    Eğitimde amaç: Fiziksel engelin, işitme, görme, konuşma, zeka sorunlarının getirdiği kısıtlılığı en aza indirebilmektir. Spastik çocuğun eğitimine ev programı ve aile eğitimi ile başlanır, daha sonra el göz koordinasyonu sağlanması ile devam edilir. Günlük yaşam egzersizleri verilir. Daha sonra işitme konuşma terapisi, zeka eğitimi yapılır.
#06.04.2009 14:33 0 0 0