Tukan'lar Ve Muazzam Gagaları

Son güncelleme: 10.04.2009 22:38
  • TUKAN» ın gagası o kadar
    kocamandır ki, insan bunu görünce, kuşun, dengesini nasıl muhafaza edebildiğine şaşar. Gerçekte tukan'ın gagası kuvvetli olmakla beraber, ince cidarlı ve boş olduğu için son derece hafiftir. Fakat tukan ayakta durmakta güçlük çekmemekle beraber, yatmasına sıra gelince sıkıntı çekebilirdi. Bununla beraber kuş bunun da çaresini bulmuştur. Önce başım arkaya çevirip sırtına yanlamasına dayamaktadır. Sonra da yelpazemsi kuyruğunu yayarak renkli gagasının üzerinde katlamaktadır.
    Bazı tabiat bilginleri tukan'ın uzun gagasından, başka türlü erişemeyeceği yemişlere uzanmakta yararlandığını ileri sürmüşlerdir. Fakat bu teori, tukan'ın gagasının, türüne göre değişen ve büyük bir ihtimalle flörtte ve çiftleşmede rolü bulunan parlak rengini izah edememektedir.
    Tukan'ların kuvvetli, uzun ve yassı levhalarla örtülü bacakları, kısa ve yuvarlanmış bir kuyruğu ve kısa kanatlan vardır.
    Bu muazzam gagalı kuşların otuz yedi türü «Ramphastidae» ailesini meydana getirirler. Bu kuşlar Meksika ile Arjantin arasındaki Tropikal Amerika ormanlarında yaşarlar. Çoğu deniz seviyesine yakın yerlerde bulunursa da, bir kısmı And sıradağlarının yükseklerine çıkarlar. Tukan'm en yakın akrabaları sakallı kuşlarla ağaçkakanlar ise de, kocaman gagası daha çok Asya ile Afrika'nın boynuzlu - gagalılarını hatırlatır. Gerçekten de tukan'larla, boynuzlu - gagalıların arasında birçok davranış benzerlikleri de vardır. Her ikisi de meyvalar ve tanelerle beslenmekte, ayrıca yavru kuşlara, yumurtalara ve böceklere rağbet etmektedirler. Her ikisi de uçuşta tembel olmakla beraber, hantal değillerdir, bu arada havayı kanatlarıyle döverler. Bir başka benzerlik, her iki kuş grubunun gürültücü bağıranlar oluşudur. Her ikisi de ağaçların yükseklerdeki kovuklarında yuva yaparlar.
    Tukan'larm bazılarının çığlığı kulağa «tukano» gibi gelir. Bu kuşlara «tukan» adı bu sebepten verilmiştir. Çok kere ormanın yüksek dallarında şiddetle tartışıyorlarmış hissini uyandırırlar. Gagalarını hep birlikte havaya dikerek boğuk sesler çıkarırlar. Tukanlara bu davranışlarından dolayı bazı bölgelerde «vaiz kuşlar» denilmektedir.
    Tukan'ların en irisi «toko» (Kamphastos toco), karga iriliğindedir. Uzunluğu 57 - 58 santimdir. Rengi genellikle siyahtir, yalnız butları, gerdanı ve boynu beyaz, göz halkası
    mavi, gagası ise siyah çizgili turuncudur. Bazı akraba tukan'ların gerdanlarında ve butlarında sarı veya turuncu bölgeleri vardır. Bir başka iri kuş olan «gri göğüslü tukan» fAndigena hypoglaucusj, Kolombiya ile Peru arasındaki Kuzey And'larda yaşar. Sırtı kahvenısi yeşil olan bu kuşun siyah bir tepesi, san bulları ve kızıl uçlu bir kuyruğu vardır. Karın bölgesi soluk mavimsi gridir. Ailenin daha az göze çarpıcı ve daha az tanınan üyeleri «tukanet» ler (Aulacorhynchus) çok daha ufak gagası olan yeşilimsi kuşlardır. Bunlar dağlardaki yağmur ormanlarında bazen 2500 metrelik yüksekliklerde yaşarlar.
    Tukan ailesinin en şaşırtıcı tiyesi Peru ile Brezilya'daki «kıvırcık tepeli arakari» dir (Beauharnaisius). Bu kuşun, selofana benzer tüylerden kıvırcık ve buruşuk bir başlığı vardır. Bunun dışında sade görünüşlüdür. Sırtı, butları ve yanları koyu yeşil olup, yer yer kırmızı bölgeleri vardır. Bir başka ilginç tukan Meksika'da ve Güney Amerika'nın kuzeyinde görülen «yakalı arakari» dir (Peteroglossus torquatus). Al renkli kaba etleri, kızıhmsı yakası ve kırmızı ve sarı göğsü olan bu orta irilikteki kuşun gagasında dev testere difterine benzeyen işaretler göze çarpar.
    Tukan'larm kolay evcilleştikleri ve eğlenceli ev hayvanları oldukları söylenir.
#06.04.2009 23:00 0 0 0
  • Birkaç resmini koymak istedim sakıncası yoktur umarım.. Bilgiler için teşekkürler...

    noimage

    noimage

    noimage
#06.04.2009 23:16 0 0 0
  • çok güzel gagası varmış, oyuncak gibi görünüyor
#10.04.2009 22:38 0 0 0