Eğitimli Ebeveyn Başarı Getiriyor

Son güncelleme: 07.04.2009 20:56
  • noimage

    Hem annesi, hem babası çalışan öğrencinin, sadece babası çalışan öğrenciye kıyasla daha başarılı olduğu tespit edildi.


    Yani sosyoekonomik durum, öğrenci başarısının temelini oluşturuyor...

    Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2006 sonuçlarına göre, eğitimli ebeveyn başarı getiriyor. Bahçeşehir Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gökçe Kolaşin ve araştırmacı Mehmet Alper Dinçer, ''PISA 2006'' sonuçlarını değerlendirdi. Kolaşin ve Dinçer, ebeveynleri çalışan ve eğitimli öğrencinin, ebeveynleri eğitimsiz ve çalışmayan bir öğrenciye göre daha başarılı olduğu sonucuna vardı.

    KADINLAR ÇALIŞMAYA ÖZENDİRİLMELİ

    'Hem annesi, hem babası çalışan öğrencinin, sadece babası çalışan bir öğrenciye kıyasla daha başarılı olduğu tespit edilirken', genel bir ifadeyle sosyoekonomik durum, öğrenci başarısının en temel belirleyeni oldu. Kolaşin ve Dinçer, ''Kadınların iş gücü piyasasına katılımının özendirilmesinin çocukların başarısı açısından da elzem olduğuna'' dikkati çekti. Öğrencinin kayıtlı bulunduğu program tipinin (Anadolu lisesi, genel lise, meslek lisesi vb) başarısını etkilediği de belirlendi.

    Türkiye'de ortalama fen notu 423, OECD'de ise 500 puan olurken, babası lise mezunu olmayan, annesi çalışmayan, hem ailesinin, hem sınıf arkadaşlarının ailelerinin sosyoekonomik durumu dezavantajlı, kırsal alanda yaşayan ve meslek lisesine giden bir öğrencinin notunun 222 puan ile çok düşük seviyede olduğu tespit edildi.

    Buna karşın babası üniversite mezunu, hem annesi, hem babası çalışan, hem ailesinin, hem de sınıf arkadaşlarının ailelerinin sosyoekonomik durumu Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde, Anadolu lisesine giden bir öğrencinin 546 puan ile OECD ortalamasının üzerinde bir not aldığı görüldü.
#07.04.2009 20:56 0 0 0