Kelebek için tehlike çanları

Son güncelleme: 08.04.2009 15:24
  • KELEBEK IÇIN TEHLİKE ÇANLARI !

    Kelebeklerin uçuş özelliği geriliyor mu?
    Kelebek ırkını bilmeyeniniz yoktur. Kelebek dendiğinde çoğu kuşçunun ilk aklına gelen iyi uçucu, dalıcı, dönücü ve kolay yönetilebilen paçalı, genellikle alaca renklerde bir güvercindir. Ne yazık ki son yirmi yılda Kelebek ırkını iyi tanımayan kuşçuların ilk aklına gelecek olan uçuş performansları Kelebek yetiştiricileri tarafından ikinci plana itilmiş, hatta hiç dikkate alınmaz olmuştur.

    Halbuki Dünyada çok az kalan birkaç uçucu güvercin ırkından biridir Kelebek. Ve en önemlisi de Türkiye kökenlidir. Son yıllarda Dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmeye başlanmıştır. Götürüldükleri yerlerde daha çok uçuculukları ön plana çıkmaktadır.

    Daha 1982 yılında bir Alman dergisinde Kelebekler üzerine yazan bir Alman yetiştirici, Türk yetiştiricilerinin Kelebekde renk ve şekile uçuştan çok daha fazla önem vermelerini şöyle yorumlamaktadır "Türkler de bizim dedelerimizin yaptığı hatayı yapmaktadırlar". Zira birçok ülkede adı yüksek uçucu olan birçok ırk, on yıllardır gösteri amaçlı yetiştirildikleri için artık bu ırklardan doğru düzgün uçan kuş çıkmamaktadır. Eğer Kelebek yetiştiricileri de böyle yapmaya devam ederlerse „uçucu Kelebek" yetiştirmek isteyen çocuklarımız, öz be öz bizim olan bu güvercin ırkını başka ülkelerden getirmek zorunda kalabilirler.

    Kelebek yetiştiricileri, kuşlarınızın renk ve şekilleri yanısıra uçuculuklarını ve dönücülüklerini de test ediniz. Yetiştiriciler uçuş ve dönüşü iyi olan damızlıkların muhafazası ve teşviki için uçuş ve dönüş yarışmaları düzenleyiniz. Bu kuşlarımız tüm özellikleri ile bizlere dedelerimizden miras kalmıştır. Dolayısıyla bu kuşların TÜM ÖZELLİKLERINİ muhafaza etmek ve geliştirmek amacımız olmalıdır.

    Doç. Dr. Türker SAVAŞ
#08.04.2009 15:24 0 0 0