Dünya Sigarasız Günü

Son güncelleme: 28.04.2009 17:59

  • noimage


    Dünya Sigarasız Günü bu yıl Dumansız Hava Sahası farkıyla yaşanıyor:
    31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nde
    Havamızı Korumaya Devam Ediyoruz

    "Tütün Mamulleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair 4207 Sayılı Kanun" 19 Mayıs itibarı ile uygulamaya girmesinin ardından, Türkiye ilk Dünya Sigarasız Günü'nü halkın ortak kullanım alanlarında sigara ve tütün ürünlerinin kullanımına ilişkin yeni düzenlemelerin güvencesinde yaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü girişimleriyle tüm dünyada gündeme önemli mesajlar getiren Dünya Sigarasız Günü, bu yıl tütün ürünlerinin gençlere ve çocuklara özendirilmesi konusunu işliyor.

    Dünya çapında en önemli önlenebilir ölüm nedeni olarak tanımlanan tütün ürünlerinin, sağlık açısından yarattığı tehlikelere ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü bu yıl da önemli bir konu ile gündemdeki yerini alıyor. Çocukların ve gençlerin tütün ürünlerine özendirilmesi konusuna odaklanılan 2008 Dünya Sigarasız Günü'nde, konuya ilişkin dünya çapında bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor.

    Dünya Sağlık Örgütü internet sitesinde verilen bilgilerde, dünya çapındaki tütün ürünleri kullanıcılarının çoğunluğunun 18 yaş öncesi kullanıma başladıkları ve bu rakamın dörtte birinin 10 yaş öncesi alışkanlık geliştirdiklerine dikkat çekiyor. Dünyada halen 1 milyara yakını genç nüfus olduğu belirtilirken ve bu nüfusun %85'inin, tütün ürünlerine karşı gençleri korumak konusunda adımlar atması gereken, gelişmekte olan ülkelerde yaşadığı belirtiliyor. Dünya Sigarasız Günü bu yılki kampanya mesajlarında, hem karar vericileri hem tütün ürünleri üreticilerini hem de kamuoyunu, gençlerin ve çocukların tütün ürünlerine özendirilmesinin engellenmesi konusunda aksiyon almaya davet ediyor.

    Her yıl Dünya Sigarasız Günü kapsamında, tütün ürünleri ile mücadelede örnek teşkil eden isimlere ödüller veren Dünya Sağlık Örgütü bu yıl Türkiye'den Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'a bir ödül sunuyor. Ulusal Tütün Kontrol programı çerçevesinde yürütülen çalışmalara verdiği destek ve tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine yönelik gösterdiği kararlılıktan ötürü ödüle layık görülen Akdağ, Dünya Sigarasız Günü'ne ilişkin bir açıklama yaparak şunları söyledi:
    "Türkiye'deki Dumansız Hava Sahası uygulaması ile en büyük önceliğimiz çocukların ve gençlerin tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korunmasıdır. Konuya uzun soluklu bir mücadele olarak yaklaşıyor ve özellikle genç nüfusta tütün ürünlerine başlama oranını aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Tüm Türkiye'yi, gençlerimizin ve çocuklarımızın havasını korumaya davet ediyorum. Değişen dünyada sigara içmemenin gençler cephesinde 'daha havalı' bir görünüm yarattığını ve gençlerin 'havasını ı koruduğunu' görüyorum."

    Türkiye ve Tütün Ürünleri Kullanımı
    Türkiye'de tütün ürünlerinin kullanımında bir artış görülüyor. Ülkemizde;
    Yetişkin nüfusun üçte birinden fazlası (%34.6) tütün kullanmaktadır.1
    Yetişkin erkeklerin yarısından fazlası (%52) ve yetişkin kadınların %17.3'ü tütün kullanmaktadır.2
    Tütün kullananların birçoğu günlük içicidir. Erkek kullanıcıların neredeyse %90'ı günde bir paket sigara içerken, kadın kullanıcıların %88'i günde hemen hemen 13 adet sigara içmektedir.3
    Yaşları 13-15 arasındaki genç nüfusun %6.9'u sigara içmektedir. Şu anda sigara içen genç erkeklerin oranı, genç kızların oranından yüksektir (erkekler %9.4; kızlar %3.5).4
    Her yıl 110,000 Türk, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölmektedir.5
    Türkiye'de rastlanan tütüne bağlı kanser vakaları her yıl ortalama %6 oranında artmaktadır.6
    2025 yılı itibarıyla tütüne bağlı hastalıkların sayısının 250,000 değerine ulaşacağı tahmin edilmektedir.


    Sigaranın tarihçesi

    Sigaraya bağlı hastalıklar artmaya devam ediyor
    Tütün ürünlerinin reklamını ve promosyonunu engellemeyi öngören Tütün Kontrolü Çerçeve Anlaşması'nı geçen yıl oybirliği ile kabul eden 192 üyeli WHO, bu anlaşmanın 118 ülke tarafından imzalandığını ve sadece 16 ülke parlamentosu tarafından onaylandığını kaydetti. Sigaraya bağlı hastalıkların artmaya devam ettiğini açıklayan WHO, özellikle sigara kullanıcılarının yüzde 84'ünün bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için bunun büyük bir tehlike olduğunun altını çizdi.
    WHO, sigara kullanımının yılda 5 milyon insanın ölümüne yol açtığını, bu sayının önümüzdeki 20 yıl içerisinde iki katına çıkmasının beklendiğini kaydetti. WHO'nun tahminlerine göre, bugün tüm dünyada 1,3 milyar civarında olan sigara kullanıcılarının sayısı 2025 yılında 1,7 milyarı bulacak.

    Bu yılın teması "Sigara ve Yoksulluk: Bir Kısırdöngü"
    Yaklaşık 17 yıldır Dünya Sigara İçmeme Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutlayan Dünya Sağlık Örgütü'nün, 1988 yılından bu yana her 31 Mayıs'ta kullandığı temalar şöyle oldu:
    1988-Sigara veya Sağlık,
    1989-Sigara ve Kadın,
    1990-Sigarasız Çocukluk ve Gençlik,
    1991-Kamu Alanları ve Ulaşım Sigarasız Daha Güzel,
    1992-Sigarasız İş Yerleri Daha Güvenli Daha Sağlıklı,
    1993- Sağlık Hizmetleri: Sigarasız Bir Dünyaya Açılan Penceremiz,
    1994-Basın ve Sigara: Mesajı Yayın,
    1995-Sigaranın Maliyeti Tahmininizden Daha Büyük,
    1996-Sigarasız Spor ve Sanat: Oyunu Sigara Olmadan Oynayın,
    1997: Sigaradan Arınmış Bir Dünya İçin Birliktelik,
    1998-Sigarasız Büyüme,
    1999- Paketi Geride Bırak,
    2000-Aldanmayın, Sigara Öldürür,
    2001: Pasif Sigara Etkilenimi Öldürür,
    2002-Sigaradan Arınmış Sporlar,
    2003-Sigarasız Sinema, Sigarasız Moda,
    2004-Tütün Kontrolü ve Yoksulluk.


    noimage


    31 Mayıs 2004 — Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, sigara kullanımı ile yoksulluğun bir kısırdöngü olduğu belirtildi.

    Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, sigara kullanımı ile yoksulluğun bir kısırdöngü olduğu belirtildi. Dünya Sigarasız Günü'nde bu yıl "Sigara ve Yoksulluk: Bir Kısırdöngü" temasının işleneceği kaydedilen açıklamada, araştırmalarda, dünyanın bütün bölgelerinde, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde en yoksul insanların, en fazla sigara içen kesimi oluşturdukları, dolayısıyla sigaranın sebep olduğu hastalıklara en fazla yoksul insanların maruz kaldığının ortaya çıktığı belirtildi.

    Eğitim düzeyi düştükçe sigara kullanımı artıyor
    Aynı araştırmalara göre, eğitim düzeyi düştükçe sigara kullanımı artıyor. Brezilya'nın Rio de Jeneiro kentinde yapılan bir araştırma, 4 yıl ya da daha az eğitim görenlerin yüzde 26'sının sigara kullanıcısı olduğunu, 9 yıl ya da daha fazla eğitim görenler arasında ise bu oranın yüzde 17'ye gerilediğini ortaya koydu.
    1994 yılında yapılan bir araştırmanın sigara kullanımının dünya ekonomisine yılda 200 milyar dolarlık zarar verdiğini gösterdiği ifade edilen açıklamada, bu zararın üçte birinin gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştiği bildirildi. Dünya Bankası verilerine göre ise yüksek gelir düzeyine sahip ülkeler, toplam sağlık harcamalarının yüzde 6 ila 15'ini sigara kullanımına bağlı hastalıkların tedavisi için harcıyor.
    Sigaranın sadece sağlık ve ekonomik yönüyle bir sorun yaratmadığı, çoğu yoksulluk sınırının altında yaşayan tütün üreticilerinin okul çağındaki çocuklarının tütün üretiminde çalıştırılmasına da sebep olduğu belirtildi.
#10.04.2009 12:23 0 0 0
  • İçmeyin $u zıkkımı ya YeTer arTık ya

    Hepimiz ßiLincLi insanLarız we ßu iLeTin köTü bir$ey oLduqu haLde içiyorsunuz ya waLLa yazık
#10.04.2009 12:28 0 0 0
  • dünya sigarasız günü - sigara içimi araştırmaları - sgaranın zararları - sigara


    Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkeler tarafından 1987'den bu yana her yıl 31 mayısta sigara salgınıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekilebilmesi amacıyla etkinlikler düzenleniyor.

    Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkilileri, yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birinin sigara içtiğini açıkladı.


    noimage
    2025'te 1.6 milyar kişi

    Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun 2025 yılında 1.6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.

    Her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumlu olan sigara, yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin çeşitli hastalıklardan hayatını kaybetmesine neden oluyor.

    Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tütün dumanında boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtında bulunan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik ve öldürücü zehirler siyanür ve naftalin bulunuyor.

    Sigaranın yol açtığı kanserler

    Boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, mesane, ağız, ses telleri, akciğer, kan, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine yol açan sigara, 65 yaş öncesindeki kalp damarı tıkanıklığı nedeniyle ölümlerin yarısından sorumlu.

    Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kanserden ölümlerin yüzde 30'una neden olan sigara, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ından, bronşitten ölümlerin yüzde 75'inden, kalp krizinden ölümlerin ise yüzde 25'inden sorumlu.

    ''İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır'' şeklinde konuşan yetkililer, sigarayı bırakanlarda kalp krizi geçirme tehlikesinin bir yıl içinde yüzde 50 azaldığını açıkladı.

    Hamilelik döneminde sigara içilmesi düşük, ölü, erken ve düşük ağırlıklı doğum, ani bebek ölümü, zeka puanında azalma, öğrenme zorluğu ve davranış bozukluğu gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor.

    Çocukları da etkiliyor

    Anneleri hamilelik sırasında sigara içen çocukların ani ölüm riskinin 2 kat daha fazla olduğunu belirten yetkililer, anne ve babası sigara içen çocukların astıma yakalanma risklerinin 1.5 kat, solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskleri ise 2 kat arttığına işaret etti.

    0-14 yaş grubunda 1 milyardan fazla çocuğun 'pasif içici' durumunda olduğu belirten yetkililer, Türkiye'de 12 milyon çocuğun ev içi, 11 milyon çocuğun da kamusal alanda sigara dumanıyla karşılaştığını açıkladı.

    Yetkililer, küçük yaşlardan itibaren aile ortamında sigara dumanına maruz kalan çocukların, ileri yaşlarda tiryaki olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.-

    Deneyen her üç gençten biri bağımlı

    Buna göre sigarayı bir kez deneyen her üç gençten birinin bağımlı hale geldiğini belirten yetkililer, 'sigaraya bağlanmak çok kolay, bırakmak zordur' uyarısını dile getiriyor.

    Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkilileri, tütünle mücadele programı çerçevesinde son 20 yılda ABD gibi ülkelerde sigara tüketiminin yüzde 30 dolayında azaldığını, Türkiye'de ise yüzde 80 artış gösterdiğini belirtti.

    Sigaradan dolayı Türkiye'de yılda yaklaşık 5.72 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelirken, her yıl 110 bin kişi hayata zamansız veda ediyor.-
    'Sigaraya hayır' demek için geçerli nedenler:

    w Kanser yapıyor,
    w Akciğeri, kalbi ve bütün vücudu harap ediyor,
    w Gelişmiş ülkelerde gençler sigara içmiyor,
    w Sigara nefesin, saçın ve elbiselerin kötü kokmasına neden oluyor,
    w Parmakları ve dişleri sarartıyor,
    w Çevredekilerin özellikle de çocukların sağlığını bozuyor,
    w Spor yapmaya engel oluyor,
    w Sigara tüketimine ve bundan kaynaklanan hastalıkların tedavisine çok para harcanıyor.

    Sigara ve etkilediği organlar

    Akciğerler: Kanser, öksürük, balgam, nefes darlığı,
    Kalp: Damarlarda tıkanma, kalp krizi,
    Ağız-Boğaz: Tat almama, ağız kokusu, dişlerde sararma, boğaz
    kanseri, boğaz iltihabı,
    Burun: Koku almada azalma,
    Sindirim sistemi: Mide kanseri, mide ülseri,
    Kemikler: Erime,
    Damarlar: Tıkanma,
    Cilt: Kırışıklıklar,
    Eller: Parmaklarda sararma,
    Üreme sistemi: Kanser, çocuk sahibi olamama, düşük, sağlıksız bebek dünyaya getirme ve cinsel güç kaybı.

#10.04.2009 20:38 0 0 0
  • sigarasız bir yaşam diliyorum
    ben 8 ay kadar oldu bıraktım , çok rahatım içen arkadaşlarada tavsiyem
    zaman kaybetmeden bırakın, yeniden doğmuş gibi oluyor insan
#10.04.2009 22:31 0 0 0
ChE ChE foto
  • en iyi yönüm bu zıkkımı içmemek herhal :D
#13.04.2009 11:38 0 0 0
#13.04.2009 12:51 0 0 0
  • :D:D
#13.04.2009 17:56 0 0 0
  • şunlara bak yaaa en üstteki resminizi begendinizmi
#13.04.2009 18:35 0 0 0
  • Siğarasız bir topluma varım

    Buğün bazı siğaralara zam geldi

    umarım bu içenleri biraz olsun vazgeçirir...
#13.04.2009 19:31 0 0 0
  • Ezoo 1o tL ye Kadar YoLu Var :D
#13.04.2009 19:40 0 0 0
  • İnşallah o parayı bulur:D
#13.04.2009 20:01 0 0 0
  • No ProbLem GuLu Seven Dikenine KatLanir Demisler :D

#13.04.2009 20:06 0 0 0
  • Zamlar çare değil ki... Üzerinde yazılanlar da çözüm değil... Önemli olan zihniyet her zaman ki gibi... Her dertte olduğu gibi çekmeyen bilmiyor hesabı...

    Havamızı temizleyelim kampanyası mıydı adı oda işe yaramadı bana göre.
#13.04.2009 20:18 0 0 0
  • sigarasız bir dünya için elele
#13.04.2009 20:26 0 0 0
  • atın ölümü arpadan olsun:D:Devet hasana katılıyorum10 ytlye kadar yolu var:D
#13.04.2009 22:18 0 0 0
  • yaşamayı seviyorsanız sigaraya hayır deyin arkadaşlar
#13.04.2009 22:45 0 0 0
  • sevil sendemi
#13.04.2009 23:04 0 0 0
  • Ha Bugün ha yarın ne farkeder...

    Konuş Bitanem kim Tutar Seni :D :D

#14.04.2009 07:59 0 0 0
  • saglıklı yaşayıp saglık ölmek varken
    her hastalığın başı bir kere sigara fark ediyor işte ;)
#14.04.2009 10:24 0 0 0