Google web'de tarama, dizine ekleme ve yayınlama işlemlerini nasıl yapar ?

Son güncelleme: 10.04.2009 15:58
  • Bilgisayarınızın karşısına geçip bir Google araması yaptığınızda size neredeyse anında tüm web'den sonuçların bir listesi sunulur. Google, sorgunuzla eşleşen web sayfalarını nasıl bulur ve arama sonuçlarının sırasını nasıl belirler?

    En basit şekliyle, web'de arama yapmayı önünüzdeki kalın mı kalın kitabın neyin nerede olduğunu size söyleyen olağanüstü bir dizin içermesine benzetebilirsiniz. Siz bir Google araması yapınca, programlarımız size döndüreceğimiz ("sunacağımız") en alakalı arama sonuçlarını belirlemek için diziminizde arama yapar.

    Kullanıcılarımıza arama sonuçlarını sunarken üç önemli işlem söz konusudur:


    Tarama: Google sitenizden haberdar mı? Sitenizi bulabilir miyiz?

    Tarama, Googlebot'un Google dizinine eklenecek yeni ve güncel sayfaları bulmasını sağlayan işlemdir.

    Web'deki milyarlarca sayfayı bulup getirmek (veya "taramak") için sayısız bilgisayardan yararlanırız. Getirme işlemini yapan programın adı Googlebot'tur (robot, bot veya örümcek olarak da bilinir). Googlebot, algoritmik işlemler kullanır: hangi sitelerin ne sıklıkta taranacağı ve her siteden kaç sayfa alınacağı bilgisayar programları tarafından belirlenir.

    Google'ın tarama işlemi, önceki tarama işlemlerinde oluşturulan web sayfası URL'lerinin listesiyle başlar ve web yöneticileri tarafından sağlanan Site Haritası verileriyle artar. Googlebot, bu web sitelerini ziyaret ettikçe her sayfada bulunan bağlantıları alarak taranacak sayfalar listesine ekler. Yeni siteler, mevcut siteler üzerindeki değişiklikler ve geçersiz bağlantılar alınarak Google dizinini güncellemek için kullanılır.

    Google ücret karşılığında herhangi bir siteyi daha sık taramaz ve çalışmalarımızda arama konusunu gelir getiren AdWords hizmetimizden ayrı tutarız.

    Dizine ekleme: Google, sitenizi dizine ekleyebilir mi?

    Googlebot, gördüğü kelimelerin tümünü ve bu kelimelerin sayfalardaki konumlarını içeren geniş bir dizin oluşturabilmek için taradığı sayfaların her birini işler. Ayrıca, Title etiketleri ve ALT öznitelikleri gibi önemli içerik etiketlerinde ve özniteliklerde bulunan bilgileri işleriz. Googlebot, hepsini olmasa da pek çok içerik türünü işleyebilir. Örneğin, bazı zengin medya dosyalarının veya dinamik sayfaların içeriğini işleyemeyiz.

    Sunma: Site, kullanıcının aramasıyla alakalı faydalı bir içerik barındırıyor mu? [

    Kullanıcı bir sorgu girdiği zaman, makinelerimiz dizinde eşleşen sayfa olup olmadığını anlamak için arama yapar ve kullanıcıyla en alakalı olduğunu düşündüğümüz sonuçları döndürür. Alaka düzeyi, 200'ü aşkın etmenle belirlenir ve bu etmenlerden biri de sayfaların PageRank değeridir. PageRank, bir sayfanın, diğer sayfalardan gelen bağlantılara göre belirlenen önem derecesidir. Daha açık belirtmek gerekirse, diğer sitelerden sitenizdeki bir sayfaya götüren bağlantıların tümü sitenizin PageRank değerini artırır. Tüm bağlantılar birbirine eşit değildir: Google, spam bağlantılarını ve arama sonuçlarını olumsuz yönde etkileyen diğer uygulamaları tespit ederek kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmak için yoğun çaba harcamaktadır. En iyi bağlantı türleri, içeriğinizin kalitesine bağlı olarak verilen bağlantılardır.
    Sitenizin arama sonuçları sayfalarında iyi bir sıralama elde etmesi için Google'ın sitenizi doğru bir şekilde tarayıp dizine ekleyebilmesi çok önemlidir. Web Yöneticisi Yönergelerimizde sık karşılaşılan bazı hatalara düşmeden sitenizin sıralamasını yükseltmenize yardımcı olabilecek en iyi uygulamalardan bazılarını bulabilirsiniz.


    aLıntı: GooqLe
#10.04.2009 15:58 0 0 0