Yemekseverlerin vazgeçilmezi olarak gösterilen Urfa mutfağı bir kitapta toplandı. Urfa’da Pişer Bize de Düşer adlı kitapta tüm tarifler yöresel ağızla ve detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Yemekseverlerin vazgeçilmezi olarak gösterilen Urfa mutfağı bir kitapta toplandı. Urfa’da Pişer Bize de Düşer adlı kitapta tüm tarifler yöresel ağızla ve detaylı bir şekilde anlatılıyor. Güneydoğu mutfağını tanımak isteyenler kesinlikle kaçırmamalı!

Kebap, çiğköfte, lahmacun ya da isot denilince akla ilk Şanlıurfa gelir.

Köklü tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla olduğu kadar lezzetli yemekleriyle de
ün salan Urfa’da hemen her yemek zengin tadıyla pek çok kişinin damağında yer ediyor.

Özellikle son yıllarda yöresel lezzetlere talebin artması Urfa mutfağının da önemini artırdı.

Hal böyle olunca birbirinden lezzetli tariflerin yer aldığı yemek kitapları da önem kazandı.

Geçtiğimiz ay Alfa Yayınları’ndan çıkan Urfa’da Pişer Bize de Düşer kitabı da bunlardan biri.

Bu yemek kitabını diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise hem kitaptaki yemeklerin Urfa ağzındaki adlarıyla yazılıp tarif edilmesi hem de adı duyulmamış birçok Urfa yemeğine yer vermesi.

TARİFLERİN ADLARI YÖRESEL

Çorbalardan kebaplara, köftelerden dolmalara salata ve tatlılara kadar birbirinden lezzetli Urfa yemeklerinin tariflerinin bulunduğu kitabın yazarları Halil-Munise Soran çifti amaçlarının bilinen ama unutulmaya yüz tutan Urfa yemeklerini genç nesiller için kayıt altına almak olduğunu söylüyor.

Kitabın 25 yıllık emeğin ürünü olduğunu belirten Halil Soran şöyle konuşuyor:

‘Bu kitabı çıkarmak için çok insanla görüştük. Değişik kültürlerin Urfa’da yaşadığını hesap ederek bunların etkilerini araştırdık, tarif ve detayları ekleyerek bu hale getirdik.

Bazı yemekler yer ve aile adıyla anılıyor. Mesela ‘Kırkat’ bir mahalle adı, Miftahi ya da Hocazade tas kebabı aile adları, fırenk aşı, kapama, çöp kebabı, bamya tavası ailelerle özdeşleşen yemeklerdir. Bu yemekleri bizzat ehilleriyle birlikte yaptık ve resimledik.

Dolayısıyla yaptığımız iş yemekle ilgili gördüğümüzü, yakaladığımız incelikleri, pişirdiğimiz şekli ve isimleri olduğu gibi yorumlamadan kayıt altına almak oldu.’ Kitapta yemekleri Urfa ağzındaki adlarına saygı göstererek tarif eden Soran ‘Manası olsun olmasın ismi değiştirmeden, olduğu gibi kullanmak tarihe, mazide yaşayanlara ve hayatta olanlara saygıdır.

Mesela ‘kıfte’ye köfte demediğimiz gibi
‘küncılı helva’ya da susamlı helva demedik. Bu nedenle kitapta yer alan yemek ve tatlı çeşitlerinden bir kısmı fotoğrafları ve isimleriyle ilk defa literatüre girecek’ diyor.

MEVSİME GÖRE YEMEK

Halil Soran Urfa mutfağının farkının ve lezzetinin sadeyağ, isot ve kullanılan baharattan geldiğini belirtiyor.

Urfa’da her yemeğin belli mevsimlerde lezzetli olduğunu vurgulayan Soran ‘Mesela patlıcanlı kebap yaz aylarında, yumurtalı kıfte ve kavurma baharda, çıkıfte ve kaburga kış mevsiminde daha çok tüketiliyor’ diye konuşuyor.

Boranı, kaburga, muhallebili ketmer, çöp kebabı gibi yemeklerin yanında Türkiye’ye yayılan çıkıfte, içli kıfte ve kebap çeşitleriyle Urfa mutfağının öncü olduğunu da sözlerine ekleyen Soran, kitapta lıklıkı, çağala aşı, isot çölmegı gibi kitapta, adı ilk kez duyulan ya da başka yörelerde bilinmeyen birçok yemeğin olduğunu söylüyor.


Urfa’da Pişer Bize de Düşer
Urfa’da Pişer Bize de Düşer
Urfa’da Pişer Bize de Düşer
Urfa’da Pişer Bize de Düşer
Urfa’da Pişer Bize de Düşer
Urfa’da Pişer Bize de Düşer
Urfa’da Pişer Bize de Düşer

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 481
favori
like
share