Bedensel Engelliler Spor Federasyonu

Son güncelleme: 11.04.2009 15:47
  • 1-) Müsabakalara katılacak takım ve sporcularda aşağıdaki şartlar aranır
    a)Her takım en az 8 sporcuya sahip olacaktır.
    b)Takımlardaki sporcularda yaş sınırlaması olarak;en küçük 12 en yaşlı sporcu ise 50 yaşında olabilir.
    c)Müsabakalara katılacak kulüplerin tescillerinin yapılmış, takımları oluşturacak oyuncuların da GSİM' lükleri veya Federasyon tarafından düzenlenmiş sınıflandırma kartı ve 2008 - 2009 yılı vizesi yapılmış Bedensel Engelli Lisansları olması şarttır.
    c)Kulübünün herhangi bir Bedensel engelli branşında lisanslı sporcusu,oturarak voleybol takımlarında yer alabilir.
    ç) Kulüpler; müsabakalara 1 İdareci, 1 Antrenör, 1 Refakatçi ve en fazla 12 Sporcu ile katılabilirler. Oturarak Voleybol Müsabakalarında takımlar sahaya 12 oyuncu ve 3 Takım Mensubu ile çıkabilirler.
    Takımlar turnuvalara ve deplasmana gitmeleri durumunda ödenecek deplasman giderlerine ilişkin harcırah tahakkukları 10 sporcu + 1 yönetici 1 Refakatçi ve 1 antrenör üzerinden yapılacaktır.(Takımlara müsabakaya getirdikleri oyuncu sayısı ve antrenöre göre ödeme yapılacaktır.)
    d)Oturarak voleybol takımlarının başında sahaya çıkacak olan antrenörlerin aşağıda yazılı olan şartlardan birisini taşıması gerekmektedir;
    -TBESF oturarak voleybol antrenörlük belgesine sahip olması,
    -TVF voleybol antrenörlük belgesine sahip olması
    Antrenörler sahada sporcu olarak yer alabilirler.
    e)Oturarak voleybola aşağıda yazılı olan engel gruplarına mensup olan sporcular katılabilecektir;
    -Amputasyonlar(Uzuvların her hangi bir yerinden kesilmiş ya da eksik olması)
    -Hareket sistemine ait engeller;Bacaklarda ve kollarda felç olma hali,eklem ankilozları(Hareket açıklığı kaybı),bacak boyu kısalığı,Omurga eğriliği (Skolyoz)cücelik,endoprotezler,Multipl Skleroz(MS),Polio,Serebral Palsi.

    f ) Takımlar, sahada yer alacak sporcuların bedensel engeline göre önceden Federasyon'un yetki verdiği kişiler ve kurullar tarafından saptanmış sınıflandırma kartlarını esas alarak oynamak zorundadırlar.
    Sınıflama tarihi 09 Nisan 2009 13.00 de Yüreğir Spor Salonunda başlayacaktır.

    g )Her takımda iki engelli bayan sporcu bulundurabilirler.
    Bayan Oyuncu
    2008-2009 Oturarak Voleybol müsabakalarında yer alan takımlarda,isteğe bağlı olarak her takım 2 adet bedensel engeli olan ve sınıflaması yapılmış olan bayan sporcu oynatabilecektir.Bayan oyuncular 1+1 kuralına göre 1 oyuncu sahadayken diğer oyuncu yedek sırasında oturacak ve oyuncu değişimini kendi aralarında yapacaklardır.Ve oyuncu değişimleri WOVD oyun kurallarına göre her sette bir kere yapılacaktır.

    g) Oturarak Voleybol Müsabakalarında takımlar kadrolarında en fazla 12 (Oniki) sporcu bulundurabilirler.Libero oyuncusu müsabaka listesinde belirtilen 12 oyuncuya dahildir.Libero oyuncusu sakatlandığında listedeki diğer oyunculardan yedekte bekleyen bir oyuncuyla değişebilir.Listede yer alan oyuncular kadrodaki oyunculardır.Kadrodaki Oyunculardan sahada yer alıp, oyuna katılanlar Oyuncu, Kenarda oturanlar ise Yedek Oyuncudurlar.

    h)-Kulüp takımları başında sahaya çıkacak en çok 3 kişilik görevli kişilerin (Takım Mensupları) isim listesini, görevlerini de belirtir şekilde, kimlik fotokopileri ile iki adet fotoğrafları ile birlikte kategorilerindeki müsabakaların ilan edilen resmi başlama tarihinden 15 gün öncesi mesai saati bitimine kadar Federasyon'a bildirmek zorundadırlar

    2- Sağlam Oyuncu
    2008-2009 Oturarak voleybol müsabakalarında yer alan takımlarda isteğe bağlı olarak her takım 2 adet bedensel engeli olmayan Bay-Bayan sağlam sporcu bulundurabilecektir.sağlam sporcular 1+1 kuralına göre;1 oyuncu oyun alanında iken diğer oyuncu yedek sırasında oturacaktır.Oyuncu değişimi kendi aralarında yapılacaktır.Oyuncu değişimi WOVD oyuncu kurallarına göre her sette bir kere yapılacaktır.
    Sağlam oyuncular sınıflamaya tabi olacaklardır.Adlarına düzenlenecek sınıflama kartlarına SAĞLAM yazılacaktır.
    Sağlam oyuncular WOVD kurallarına göre ulusal faaliyetlerde oynayacaklardır.

    SAĞLAM OYUNCU KRİTERLERİ;
    -Ferdi ve Takım sporları branşlarda aktif sporcu olanlar ( O Branşa ait 2008 - 2009 vizeli Lisansları yanlarında getirmek zorundadırlar )
    -Türkiye Voleybol Federasyonuna bağlı kulüplerde sporcu olmayanlar
    -Sağlam oyuncu olarak yer alacak sporcuların Türkiye Voleybol Federasyonuna bağlı ( lisanslı) sporcu olmadıklarına dair Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden yazı almaları ve bu yazıyı yanlarında getirmeleri mecburidir.

    Kulüpler,G.S.İ.M ve Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonundan tescil edilmiş olmalıdır.Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonuna bağlı olmayıp da oturarak voleybol branşı kurulmuş ise branş tescilini G.S.İ.M lerine yaptırmaları gerekmektedir.

    Sporcu Lisansları,Oturarak voleybol branşı lisansları Türkiye bedensel Engelliler spor Federasyonu adına G.S.İ.M lerine yaptırılacaktır.

    BAŞVURU : Şampiyonaya katılacak kulüpler, takım listeleri ile birlikte, en geç 03 Nisan 2009 tarihine kadar Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonuna ( 0.312 311 68 52 nolu faks ) müracaatlarını yapmaları gerekmektedir. 03 NİSAN 2009 tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.

    SPORCU PUANLAMALARI: Sporcuların puanlaması (klasifikasyon) 09 Nisan 2009 Perşembe günü saat 13.00 de başlayacaktır. Tüm Kulüp sporcuları saat 13:00 de Adana Yüreğir Spor Salonunda hazır bulunucaklar. Aynı Saatte Kulüp Antrenörleri ile Teknik Toplantı yapılacaktır.

    Kulüpler Şampiyonaya gelirken yanlarında Tescil Belgelerinin Fotokopisini ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden aldıkları Kafile Listelerini getirmek zorundadırlar.

    Talimatta olmayan hususlarda karar verme yetkisi Federasyonumuzun Oturarak Voleybol Teknik Kuruluna aittir.

    İletişim: Yusuf Kenan KÖK
    Oturarak Voleybol Teknik Kurul Başkanı
    Tel: 0505 563 46 14

    OTURARAK VOLEYBOL
    1. Oyun sahası (kural 1 FIVB)
    Boyutlar : Saha köşegendir, 10 metreye 6 metre.
    Yan çizgiler : Çizgiler, bu sahada dahildir.
    Merkez çizgisi : Merkez çizgisi, sahayı iki yarıya ayırır, her birisi 5 metreye 6 metredir.
    Servis çizgileri : Atak çizgileri, merkez çizgiye paralel olarak çizilmiştir, bu merkez çizgisinin yanına 2 metre. Servis alanı, iki çizgiyle işaretlidir ve bu çizgilerin her birisi 15 santimetre uzunluğundadır, sahanın her bir yarısının sonunda, servis alanı içine yerleştirilmiştir: dip çizginin arkasında ve buna dikey olarak. Her bir düz yan çizgiden direkt bir çizgi içine bir çizgi çizilmiştir ve diğer çizgi bunun 2 metre soluna yerleştirilir.
    2. File ve direkler (kural 2 FIVB)
    File : File, 6,5 metre uzunluğunda ve 0,8 metre genişliğindedir.
    Dikey kanatlar : Kanatlar, file üzerinde çıkıntı yapamazlar.
    File yüksekliği : Filenin yüksekliği, erkekler için 1,15 metre ve bayanlar için 1,05 metredir.
    Direkler : Direklerin yüksekliği, en az 1,25 olmalıdır; bunlar, oyun sahasının en az 50 santimetredışındadır.
    3. Oyuncular (kural 5 FIVB)
    Giyim : Oyuncuların uzun pantolonlar giymelerine izin verilir. Koruyucu bandajlara izin verilir. Bununla beraber, çıkıntı yapan noktaları ya da diğer oyuncular için tehlikeli olabilecek başka özellikleri olan bandajlar, hakem tarafından tehlikeli nesneler olarak görülebilir ve bu nedenle bunlara izin verilmeyebilir.
    4. Koçlar (kural 6 FIVB)
    Koçun sorumlulukları : Molalar sırasında, koç ve bir asistan, oyun sahasına girebilir.
    5. Oyuncuların pozisyonu ve rotasyonu (kural 9 FIVB)
    Oyun pozisyonları : Oyuncunun pozisyonuna kıç tarafından karar verilir.
    6. Servis (kural 14 FIVB)
    Servis kuralları : Servis atarken, kıç, dip çizginin arkasında olmalıdır. Bacaklar/ayaklar, oyun sahasının içinde olabilir. Diğer oyuncuların tümü, oyun sahasının içinde olmalıdır.
    7. Diğer yarıya ve oyun sahasına giriş (kural 17 FIVB)
    Fileye vuruş : Filenin uzunluğu, oturarak voleybola uygulanır. Başka bir deyişle: file 6,50 metreden daha uzun olduğunda, direklerin dışındaki fileye oyun sırasında vurulabilir.
    Sahanın diğer yarısıyla temas : Oyuncular, merkez çizgi üzerinde sahanın diğer yarısına dokunamazlar.
    8. Smaç vurmak(Hücum yapmak) (kural 18 FIVB)
    Oyuncu, gövdesinin bir parçasıyla, bir smaç sırasında yerle temas halinde olmalıdır.
    Arka oyuncu, istediği biçimde smaç vurabilir, smaç anında, atak çizgisine dokunmaz ya da bunu geçmez. Smaç sırasında, arka oyuncu, vücudunun herhangi bir bölümüyle, yerle temas halinde olmak zorunda kalacaktır.
    9. Blok (kural 19 FIVB)
    Atak karesindeki oyuncuların, karşı takımdan gelen servisi bloke etmelerine izin verilir
    10. Defans
    Defans bölgesinde, oyuncu, topla oynarken 'oturur durumda' olmak zorundadır. Topa plonjonla defans uygulamak için, sadece kısa bir hareket sırasında yerle temasını kaybetmesine izin verilir. Bu hareket sırasında, top, onun tarafından file üzerinde oynanmayabilir.
    KİMLER OYNAYABİLİR
    -Amputasyonlar (uzuvların her hangi bir yerinden kesilmiş olması)
    -Hareket sistemine ait engeller: Bacaklarda ve kollarda felç olma hali, eklem ankilozları (hareket açıklığı kaybı), bacak boyu kısalığı, omurga eğriliği (skolyoz), cücelik, endoprotezler, Multipl Skleroz (MS), Polio, Serebral Palsi.
    Sınıflandırma Nedir ?
    Sınıflandırma, bedensel engelli atletlerin fiziksel ve işlevsel yetilerine göre çeşitli sınıf ya da gruplara ayrılmasıdır. Bu işlem tamamen oyuncuların engellerinin ya da değerlendirilmesine ya da işlevsel yetilerinin belirli bir spora katılımlarını nasıl etkilediğinin değerlendirilmesine dayanabilir.
    "Sınıflandırma sistemlerinin amacı, hareket potansiyelleri neredeyse birbiriyle aynı olan atletleri biraraya getirmektir" (ISMWSF El Kitabı).
    Sınıflandırmada, atletlerin teknik becerileri ile spordaki başarıları değil fiziksel ya da işlevsel yetileri dikkate alınmalıdır.
    Sınıflandırma resmi bir işlemdir: Sporlar arasında farklılık gösteren belirli işlem ve yönetmelikler sözkonusudur. Sınıflandırmayı yapan görevlilerin ilgili uluslararası spor federasyonu tarafından eyalet, ulusal ve uluslararası sınıflandırma görevlerine atanmaları gerekmektedir.
    Voleybol Sınıflandırmasına Genel Bakış
    Giriş
    Voleybol sınıflandırmasında, ISOD (Uluslararası Bedensel engelliler Spor Organizasyonu) tarafından kullanılan "Tıbbi nedenlerle kesilen uzuvlar ve Les Autres" sistemi esas alınır. Sınıflandırma işlemi genel olarak aşağıda belirtilen ölçütlerden bir ya da daha fazlası kullanılarak yürütülür:
    Eksik Uzuv Seviyesi Sözkonusu eksiklik doğuştan ise, işlevsel olarak en benzer seviye uygulanacaktır. Üst uzuvlarda eksiklik olduğunda, protez kullanılıyor olması sınıfı değiştirir.
    Kas Gücü 0 - 5/5 ölçeğinde Elle Kas Testi Metodu kullanılarak yapılır. Kas zayıflığı bazı fiziksel ya da medikal nedene bağlanmalıdır (sadece eğitim eksikliğinden kaynaklananlar değil). Bazı durumlarda, sınıflandırma değerlendirmesine ek olarak tıbbi kanıtlar da gerekebilir.
    Eklemlerin Hareket Oranı Goniometreyle ölçüldüğü gibi.
    Uzuv uzunluğundaki farklılıklar Belirli bir yolla ölçülür. Bazı durumlarda, sınıflandırma değerlendirmesine ek olarak tıbbi kanıt da gerekebilir.
    CPISRA (Cerebral felç) ya da ISMWSF (Tekerlekli Sandalye) sistemi kapsamında yapılan
    sınıflandırmalar da dikkate alınır.
    Sınıflar - A, B, C
    Voleybolda, oyuncular A, B ya da C olarak sınıflara ayrılır.
    Fiziksel yetisi en düşük olan C, en yükske olan ise A'dır.
    "C" sınıfındaki oyunculara örnek: dirsek ya da diz üstü uzuv eksiklikleri olanlar, ciddi kas zayıflığıyla sonuçlanan nörolojik hasar (puanlama sistemi geçerlidir).
    "B" sınıfındaki oyunculara örnek: dirsek ya da diz altı uzuv eksiklikleri olanlar, ciddi kas zayıflığıyla sonuçlanan nörolojik hasar (puanlama sistemi geçerlidir).
    "A" sınıfındaki oyunculara örnek: El ya da ayak eksiklikleri, az seviyede kas zayıflığıyla ya da kısıtlı hareket yetisiyle sonuçlanan nörolojik ya da diğer fiziksel yaralanmalar. Minimal bedensel engellilik kriterleri geçerlidir.
    LÜTFEN, bunların sadece temel örnekler olduğunu unutmayın. Gerçek sınıflandırma sistemi karmaşıktır ve kolayca özetlenemez.
    Uluslararası yarışmalar için, bir takımın aşağıda belirtilen koşulları karşılaması gerekmektedir:
    " Herzaman kortta en az 1 "C" sınıfı oyuncusu OLMALIDIR.
    " Kortta en fazla 1 "A" sınıfı oyuncusu OLABİLİR (ve takımda maksimum 2 "A" sınıfı oyuncu olabilir)
    " Yukarıda belirtilenlerin dışında, B ya da C sınıfı oyunculardan oluşan bir karışım OLABİLİR.
    Takımların birçoğu genellikle kortta aşağıda belirtilen oyuncu karışımını sağlamayı amaçlar:
    "A" 1 "B" 4 "C" 1
    Takımlar, tüm oyuncularının "C" sınıfından ya da "C" ile "B" karışımı olmasını ve kortta hiç "A" sınıfı oyuncuları olmamasını tercih edebilir. Koç, kortta maksimum işlevsellik sağlamak amacıyla sınıflandırmaları (örneğin; lokomotor engelliliğin miktarı), engelin türünü (örneğin; kol ya da bacak eksiklikleri) ve oyuncuların kendine özgü becerilerini dengeler.
    Sınıflandırmanın Değerlendirilmesi - Süreç
    Uluslararası Yarışma sınıflandırması bir ya da daha fazla WOVd Uluslararası sınıflandırmacı tarafından yapılmalıdır. Tıbbi nedenlerle herhangi bir uzvu kesilmiş olan oyuncuların sınıflandırmasında genellikle sadece bir sınıflandırmacı görev alır, diğer bedensel engel durumlarında ise 2 uluslararası sınıflandırmacının (en az bir tanesi oyuncunun ülkesinin dışından bir ülkeden geliyor olmalıdır) hem fikir olması gereklidir.
    YENİ (örneği; uluslararası bir sınıflandırması olmayanlar) ya da GÖZDEN GEÇİRİLECEK oyuncular (herhangi bir nedenle sınıflandırması geçici olanlar), Uluslararası sınıflandırma başlamadan önce değerlendirilmelidir.
    Bir turnuvada, sınıflandırma işlemi genellikle yarışma başlamadan en az 24 saat önce yapılır. Takımlar değerlendirilecek yeni oyuncularını ve sınıflandırmacıların gözden geçirmek istediği oyuncuları hazır tutmalıdır. Sınıflandırmanın tarihi ve saati, daha önce mümkün olmazsa en geç turnuvanın başlamasından önce takımlara bildirilmelidir.
    Her oyuncunun sınıflandırma işlemine bir takım temsilcisini getirme hakkı vardır. Oyuncu İngilizce (WOVD'nin resmi dili) bilmiyor ise, tercüman sağlanması takımın sorumluluğundadır.
    Sınıflandırma süreci, karmaşıklığına bağlı olarak 5 ile 45 dakika arası biz zaman alır; bu süreç aşağıda belirtilenleri içerir:
    Aşama 1: Bilgi Toplanması Kişisel bilgiler (Ad, Adres, Doğum Tarihi, Takım)
    Bedensel Engel (türü, nedeni, başlama tarihi - Bazı durumlarda, Röntgen ya da Uzman raporları gibi tıbbi kanıtlar istenebilir)
    Aşama 2: Fiziksel Değerlendirme Kas Testi, Eklemlerin Haraket Oranı, Kol ve bacak uzunluklarının ölçülmesi ve diğer benzer testler.
    Aşama 3: İşlevsel Değerlendirme Oyuncunun sınıfı fiziksel değerlendirme sonucunda net olarak belirlenemez ise, adil bir sınıflandırma işlemi için işlevsel testler (yürüme, koşma, zıplama, erişim, vs.) kullanılabilir.
    Aşama 4: Kortta Gözlem Tüm yeni oyuncular ve gözden geçirilecke olan oyuncular ısınma, eğitim ve yarışma boyunca sınıflandırmacılar tarafından gözlemlenecektir. Çok nadir de olsa, bir oyuncunun kortta fiziksel ve işlevsel test sırasında olandan daha fazla hareket gösterdiği görüldüğü taktirde, sınıflandırmada oyuncunun kortta gösterdiği performans dikkate alınacaktır.
    Her oyuncu için bir "Sınıflandırma Pasaportu" doldurulur ve orijinali en geç turnuva sonrasında takımın yöneticisine verilir, bu belge her uluslararası turnuvada sunulmalıdır.
    Kalıcıya karşı Geçici
    Sınıflandırmacının amacı mümkünse bir sınıflandırmaya "Kalıcı" statüsü vermektir. Kalıcı sınıflandırmanın süresi genellikle 4 yıldır, ancak WOVD Genel Kurulunda herhangi bir sınıflandırma sistemiyle ilgili değişiklikler yapılırsa, etkilenen sınıfların4 yıllık süreden daha kısa bir süre içinde tekrar değerlendirilmesi gerekebilir. Uzuv eksikliği olan bedensel engellilerin büyük çoğunluğuna hemen kalıcı statü verilir.
    Sınıflandırmanın iki sınıf sınırı arasında olduğu net olmayan ya da bir oyuncunun bedensel engel durumunun inişli çıkışlı bir seyir gösterdiği durumlarda, sözkonusu oyuncu "Geçici" sınıflandırma statüsüne alınacaktır. Bu, sözkonusu oyuncunun Sınıflandırma Şefinin talimatları doğrultusunda herhangi bir uluslararası turnuvada tekrar değerlendirilebileceği anlamına gelir. Bir oyuncu birden fazla turnuvada değerlendirilir ve sınıflandırmasında herhangi bir değişiklik olmaz ise, bu oyuncuya genellikle "Kalıcı" statüsü verilir. Bu kuralın istisnası bedensel engeldeki iniş çıkışlı işlevsellik seviyeleridir.
    İtiraz ve Temyiz
    Sınıflandırma değerlendirmesi sırasında, oyuncu ve takım temsilcisi yapılan sınıflandırmanın nedenini öğrenmek için sorular sorabilir.
    Sorularına verilen yanıtlardan sonra, TAKIM ya da OYUNCU yapılan sınıflandırmadan memnun kalmaz ise, sınıflandırmanın temyizini isteyebilir. Sınıflandırma temyizi için nasıl başvurulabileceği WOVD el kitabında açıklanmıştır.
    Bir takım BAŞKA BİR TAKIMIN oyuncusu için yapılan sınıflandırmayı kabul etmez ise, resmi sınıflandırmaya itiraz ve itirazın çözümü süreci başlar. Sınıflandırma temyizi için nasıl başvurulabileceği WOVD el kitabında açıklanmıştır.



    noimage
#11.04.2009 15:47 0 0 0